perjantai 29. marraskuuta 2013

Alkon jouluiset osa 2: AleSmith YuleSmith Winter


Taustaa: Vuonna 1995 perustettu AleSmith on ennättänyt olemassaoloaikanaan saavuttaa jokseenkin legendaarisen maineen oluenystävien parissa. AleSmith oli yksi niistä aktiivisista panimoista, jotka 1990-luvun puolivälissä auttoivat luomaan San Diegosta käsityöläisoluen mekan. YuleSmith on panimon suosituin kausiolut, josta on kaksi versiota: kesäinen YuleSmith Summer ja jouluinen YuleSmith Winter. Tällä kertaa arvioitava YuleSmith Winter kuuluu Alkon tämänvuotiseen jouluolutvalikoimaan. 

Panimo: AleSmith
Olut: YuleSmith Winter
Tyyli: Imperial Red Ale
Prosentit: 8,5 %
Kantavierre: 21 °P
Katkeruus: 53,9 IBU
Väri: 71,2 EBC

Tuoksu: Ruohoinen ja metsäinen humalan tuoksu humahtaa nenään heti olutta haistaessa. Oluen lämmetessä lasissa tuoksu muuttuu yrttisemmäksi ja mausteisemmaksi ja imelyys nostaa päätään.

Ulkonäkö: Kakkumainen, vaaleankellertävä, erittäin runsas vaahto ja väriltään tummanpunertava olut.

Maku: Maukas ja rapsakasti humaloitu olut, jonka maussa on jotain kotoisaa. Havuinen katkeruus yhdistyy kinuskiseen ja suklaiseen makeuteen, pehmeään appelsiinisuuteen ja pippuriseen rapeuteen varsin onnistuneella tavalla.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on poreileva ja hiukan pistelevä. Suutuntumassa on myös yllättävää täyteläisyyttä, johon harvemmin olen törmännyt Red Alejen parissa.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  41/50

Mihin tilanteeseen sopii? YuleSmith Winter sopii itseoikeutetusti jouluun tai joulun odotukseen. YuleSmithia nauttiessa pääsee helposti kuusijuhlan tunnelmaan, sillä oluessa havumetsäinen makuprofiili pukeutuu Red Alen rouheaan kuoreen.

Lisätietoja:
YuleSmith Winter Alkon sivuilla:

YuleSmith Winter Ratebeerissä:

YuleSmith Winter BeerAdvocatessa:

YuleSmith Winter Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti