torstai 27. lokakuuta 2016

Tärpit vuoden 2016 OlutExpoon

OlutExpo alkaa jo huomenna, joten kasasin kokoon listallisen vinkkejä erityyppisille festarikävijöille. Tunnista itsesi piirtämieni hahmojen joukosta ja lähde kulkemaan sinulle sopivaa polkua. 

IPA-hipsterin reitti
IPA-hipsteri voi viikonloppuna avata ruutupaidan ylimmän napin ja unohtaa arjen murheet, sillä OlutExpossa on suorastaan valtava valikoima kaikenlaista katkeraa.

Radbrew Hardtack I APA, 5,7 %
Radbrew'n uutuus on panimon linjan mukaisesti katkera olut. Kaarinalaisten diipadaapat ovat uponneet kansan syviin riveihin jo pitkään, joten tämäkin olut lienee monien mieleen. Maltainen, keksinen ja aavistuksen hunajainen olut reippaalla humaloinnilla sopinee erityisen hyvin iltapäivän rientoihin taikka burgerin kylkeen.

Victory Art Red Sails IPA, 6,9 % tai Black Sails IPA, 6 %
Venäläinen IPA-laiva seilaa OlutExpossa sekä punaisin että mustin purjein. Red Sails maistunee karamellisen ja rapsakan red alen ystävälle, kun taas Black Sails passaa parhaiten lakritsan ja sitrusten makuyhdistelmään mieltyneille.

Big Fat 5, Het Uiltje, 8 %
Olen aiemmin maistanut hollantilaiselta panimolta vain yhden oluen, mutta ainakin sen perusteella voin todeta, ettei kyseessä ole pöllömpi panimo. Big Fat 5 on tupla-IPA melko tavanomaisella jenkki-humaloinnilla ja ihan reippailla IBUilla. Kaava, joka oikeissa käsissä toimii melkein aina.

Great Divide Hercules, 10 %
Ratebeerin sadan pisteen sarjassa painiva Hercules on hyvin katkera, mäntyinen ja pihkainen olut, jonka maussa on myös toffeista ja kastanjaista pehmeyttä. Varma laatutuote niille olutharrastajille, jotka kaipaavat olueltaan jotain muuta kuin äärimmäisen riipivää katkeruutta.

Hapanoluthipin haahuilut
Hapanoluita on tarjolla OlutExpossa ilahduttavan paljon, joten hapanoluthipin ei tarvitse kauaa haeskella lasiinsa jotain kirpeetä.

Rodenbach Alexander, 5,8 %
Happamien oluiden kategorian ykkönen oli helppo nimetä, sillä Rodenbachin happamat punaiset ovat vallanneet ison sijan sydämestäni. Alexander on sour red/brown -tyylinsä ykkönen Ratebeerin Top50-listalla. Oletan oluen olevan sitä muhevan tammista, kirpsakan punamarjaista ja hienostuneen hapanta tyyppiä, jonka olen tullut Rodenbachiin tutustumisen myötä tuntemaan. Tämän maistamista ei kannata harkita liian pitkään, sillä olut tulee loppumaan lähes satavarmasti ennen sunnuntaita.

Ruosniemen Panimo Keri Saarele Juniper Gose, 5,0 %
Katajan ja gosen yhdistäminen ei ehkä ole se tyypillisin valinta. Siksi kaikkea jo maistanut, paatunut hapanoluthippikin saanee tästä jotain uutta irti. Ruosniemen ohella gosea on ollut keittelemässä virolainen Lehe Pruulikoda.

Buxton & Omnipollo Lemon Meringue Ice Cream Pie, 6 %
Buxtonin ja Omnipollon jälkiruokateemaiset yhteistyöoluet ovat omalaatuisia ja mielipiteitä jakavia klassikoita. Itse tykkään näistä tosi paljon ja siksi odotukseni ovat korkealla myös Lemon Meringue Ice Cream Pien kohdalla. Sitrusjäätelöpiirakka on Ratebeerissä Fruit Beerien Top50-listalla, eli siinäkin mielessä kyseessä on varmaankin maukas olut.

Thornbridge Love Among the Ruins, 7 %
Thornbridgen kirsikoilla maustettu ja tammitynnyrissä kypsytetty hapanolut on varma ja klassinen valinta. Perinteikkään brittipanimon tyyli on hillitty ja hallittu, joten Love Among the Ruins saattaa miellyttää myös happamuudelle erityisherkkää sour-noviisia.

Tummissa vesissä uijan tie
Hyviä tummia oluita on listalla aivan mahdoton määrä, joten tässä on tehty äärimmäisen rankkaa karsintaa rennon epämääräisellä joka tyylistä jotakin -periaatteella.

Maistila Portieerin lakisääteinen, 5,7 %
Miedompia ja tasalaatuisen tasapainoisia, eli festarin korkkaukseen mitä mainioimmin sopivia olusia löytyy tälläkin kertaa Maistilan tiskiltä. Jos mukavan maitokahvinen milk stout Moood (5,8 %) on jo maistettu, Portieerin lakisääteinen on kiva vaihtoehto iltapäivän chillailuihin ja makuaistin herättelyyn. Kyseessä on siis nimensä mukaisesti portteri.

Great Divide Oatmeal Yeti, 9,5 %
Jep, Yetiä ei voita mikään. Paitsi ehkä toinen Yeti. Oatmeal Yeti on sen tavallisen Yetin kaksoisveli: vielä jättiläisen mitoissa olevaa veljeäänkin tuhdimpi, tummanpuhuva heppu, jonka syvän suklaan sävyisissä silmissä ei ole mitään pelättävää. Kun Yeti kutsuu Cafe Mochalle, kannattaa mennä.

Stone 20th Anniversary Encore Series: 6th Anniversary Porter, 8 %
Huikeaa laatua vuodesta toiseen suoltavaa Stonea ei voi jättää tälläkään kertaa pois listalta. Panimon juhlavalla imperial porterilla on paikka oman tyylinsä Ratebeerin Top50-listalla. Kilpailee illan viimeisen hitaan tittelistä Pintan Imperator Baltyckin kanssa.

Pinta Imperator Baltycki, 9,1 %
Puola on olutmaana nousussa ja maan pienpanimojen oluita näkyy yhä useammin myös suomalaisissa tapahtumissa ja jopa Alkossa. Puolalaisen Pintan Imperator Baltycki kuuluu Ratebeerissä 100/100-pisteet saaneisiin oluisiin ja näkyypä samainen olut olevan myös Ratebeerin Baltic Porter Top 50 -listalla. Jos olet balttiportterien ystävä, tässä sinulle uusi paras kaveri.

Pyynikki Post Mortem, 12 %
Pyynikin imperial stoutin prosenttimäärä on niillä rajoilla, joille tultaessa oluen makuun hiipii valitettavan usein liikaa terävää viinaisuutta. Mikäli kokonaisuus on saatu pysymään tasapainoisena, saattaa olut olla erinomainen ja jopa erityinen. Pellavan, ruusuveden ja bourbon-tynnyrin yhdistelmässä on kieltämättä enemmän kuin ripaus vanhan ajan kauhuelokuvan tunnelmaa.

Jokeri
Humalove & Wasosz Foreign Extra Stout, 8,5 %
Jos mieleesi ovat sekä puolukan happamantäyteläinen, metsäinen maku että tummat tyylilajit, saattaisit tykätä tästä puolalais-suomalaisesta yhteistyötuotoksesta. Olen saanut vihiä, että se on maukasta.

Orastavasti ipahtavan lagerlassen lemppari-olutpari
Tällä kertaa päätin napata mukaan pari vinkkiä myös katkerampien lagerien siemailijalle.

Stillwater Yacht Dry Hop Pale Lager, 4,2 %
Jenkkipanimo Stillwaterin tuotteita on harmillisen vähän saatavilla Suomessa. Yacht on panimon tulkinta pale lagerista. Mikäli kokemukseen on luottaminen, on tämäkin olut varsin laadukas ja kokeilemisen arvoinen tuote. Sopinee hyvin myös ruokajuomaksi.

Hop Hunters Winter India Pale Lager, 7,5 %
Bidassoa Basque Breweryn, Drunken Brosin, GROSSin ja La Quince Breweryn collabo-oluessa lagerin ja IPAn maltaiset, keksiset ja appelsiiniset maut ovat sulassa sovussa samassa paketissa. Hyviä india pale lagereita ei ole koskaan liikaa.

Talvisten oluiden ystävän taival
Jouluisten ja talvisten oluiden valikoima on mukava lisä entuudestaan huipputasoisen Expon tarjontaan. Tässä jokunen poiminta talvioluista.

Bryggeri Helsinki Sylvia, 4,4 %
Bryggerin talvikauden uutuus on luumuilla maustettu jouluolut. Perinteisen luumukiisselin ja luumuisten jälkiruokien joulumieltä tuottava vaikutus on yksinkertaisen tehokas. Olutharrastajalle laatupanimon luumuinen olut lienee yhtä toimiva vaihtoehto sydämellisen joulunodotusfiiliksen saavuttamiseen lokakuun loppumattoman sateen keskellä. Mieto Sylvia passaa hyvin festarin aloitusolueksi.

Vakka-Suomen Prykmestar Jouluolut, 4,5 %
Kotimaista, helposti lähestyttävää ja mukavaa savuolutta sopii nauttia niidenkin, jotka eivät oikein joulumausteista ja muusta turhasta hössötyksestä perusta. Hyvä vaihtoehto myös lihaisan burgerin tai chorizo steam bunin ruokajuomaksi.

Anchor Winter Wheat, 7 %
Anchorin Dunkelweizen on lempeä talviolut tummasta vehnäoluesta pitävälle. Hanget korkeat nietokset mieleen tuovan oluen mausta on sanottu löytyvän muun muassa rusinaa, tummaa mallasta, suklaata ja ruskeaa sokeria.

Põhjala JõuluÖö, 8 %
JõuluÖö, juhlaÖö, täytetty nyt on lasit Ööl'. Põhjalan sysimusta ja täyteläinen klassikko on saanut ylleen uudet vaniljaiset, tammiset ja kaakaoiset vaatteet. Jouluista Öötä saattaa tulla tilattua jopa vahingossa, sillä mietteliäs öö-henkäys oikean tiskin voi koitua kohtaloksi.

Siinäpä kaikki tältä erää, nähdään festareilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti