sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Alkon jouluoluet 2016: valikoidut tärpit

Alkon jouluolutvalikoimaan kuuluva Santa's Little Helper oli myös viime vuoden Mikkeller-joulukalenteriolut
23 kipaletta jouluisia ja hieman vähemmän jouluisia oluita pölähtää taas valtion alkoholiliikkeen, eli tuttavallisemmin Alkon hyllyille 11.11. Jouluolutkattaus sisältää totuttuun tapaan sekä vanhoja tuttuja ja hyviksi havaittuja tuotteita että uutuuksia. Vaikka jokaiselle löytyy valikoimasta jotain, erityisen spesiaalit talvioluet esim. Amerikasta loistavat poissaolollaan. Omaan joulunviettoni osaksi hyvin solahtava barley wine -tyylilaji on jäänyt myös tällä kertaa kokonaan pois listalta (jos ei Ridgewayn melko epäilyttävän makuista Insanely Bad Elfia sitten lasketa tähän kategoriaan). 

Itse noudatan kausivalikoiman kahlaamisessa varsin valikoivaa strategiaa. Listalleni pääsevät vain ne oluet, joille tiedän olevan oma selkeä paikka ja aika esimerkiksi jouluaterialla, jälkiruokapöydässä tai hämärtyvässä jouluillassa. Valikoituihin tärppeihini olen nostanut tukun oluita, jotka ovat omasta mielestäni valikoiman kiinnostavimpia ja joita aion itsekin todennäköisesti ostaa. Laajempaa katsausta kaipaaville suosittelen tutustumista Olutkellari-blogin mainioon jouluolutpostaukseen.

1. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, 6,5 % (3,98€ / 0,5l)
Savupalvin ja savusaunan katkuisella ja muhevan maltaisella kaverilla on oma vakiopaikkansa jouluaterialla kinkun vieressä. Vaikka itse en savuoluiden tai kinkun ystävä periaatteessa olekaan, maistelen itsekin Urbockia pienessä määrin pimeinä iltoina. Perhejoulussamme tämän oluen merkitys on kuitenkin karun stereotyyppisesti kaikkein suurin raavaille, sikaa syöville miehille.

Ruokasuositus: joulukinkku, savupalvi

2. Schneider Aventinus Weizen-Eisbock, 12,0 % (4,98€ / 0,33l)
Eisbockia maistelen yleensä jo ennen joulunajan alkamista. Makean banaaninen, luumuinen ja lakritsinen olut on ihan omanlaisensa ja siksi sitä tulee todennäköisesti ostettua tänäkin vuonna. Jäädytyksellä intensiivisemmäksi saatu maku toimii myös talvisten jälkiruokien, kuten luumukiisselin kanssa.

Ruokasuositus: luumukiisseli, makea lakritsa

3. Humalove Winter Moo Milk Stout, 7,0 % (7,64€ / 0,5l)
Kotimainen Humalove kuvailee milk stoutiaan luumuiseksi ja lakritsaiseksi. Kuulostaa joululta. Tässä olisi aineksia iltahetken olueksi tai jälkkäriolueksi. Joulunpäivinä kaipaa yleensä myös jotakin ei niin jouluista ja hieman kevyempää imperial stouttien, savuoluiden sun muiden välikevennykseksi. Talvilehmälle löytyisi siis käyttöä.

Ruokasuositus: luumukakku, suklaakakku, joulutorttu

4. Nøgne Ø Rød Jul Double IPA, 8,0% (6,98€ / 0,5l)
Olutharrastukseni alkuaikoina tämä kinuskinen, kivasti kypsän hedelmäinen olut oli yksi niistä tuotteista, jotka saivat minut innostumaan. Haluaisin ostaa Punaista joulua uudestaan testatakseni, onko mielipide muutaman vuoden saatossa muuttunut. Omalaatuinen tupla-IPA saattaisi löytää paikkansa kuivakakun viereltä.

Ruokasuositus: hedelmäkakku, kuivakakku

5. Santa's Little Helper, 10,9 % (5,19€ / 0,33l)
Viime vuonna tuli tilattua Mikkellerin joulukalenteri ja sieltä saapasteli vastaan Santa's Little Helper. Mukavasti joulumausteinen ja mehevän maltainen olut toi muassaan iloista joulunodotusfiilistä. Tänä jouluna Pukin pikkuapuria kiinnostaisi kokeilla joululimpun kanssa.

Ruokasuositus: joululimppu, kuivakakku

6. Põhjala JõuluÖö Imperial Porter, 8,0 % (5,99€ / 0,33l)
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: joulun ykköshankintani on Pohjalan JõuluÖö. Ihastuin aidon vaniljaiseen, kaakaopapuiseen ja hiukan tammiseen JõuluÖöhön OlutExpossa. Oluen nimi antaa osviittaa sopivasta maisteluajankohdasta: maultaan unelmanpehmeä ja suutuntumaltaan täyteläinen olut sopii jouluiltaan (tai miksei yöhönkin) täydellisesti. Tämä olut muistuu mieleen taatusti viimeistään konvehtirasioita availlessa.

Ruokasuositus: tumma suklaa, suklaakakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti