torstai 3. marraskuuta 2016

Korpimetsän hapanluontoinen haltija: Hiisi Kratti

Taustaa: Tänä syksynä Alkon uutuuksien hankinta on jäänyt minulta vähemmälle, sillä olutkaapista on meinannut loppua tila kiinnostavien oluiden paljouden edessä. Koska Hiiden hapanolutosaamisen taso on tullut minulle vuosien varrella varsin tutuksi, puolukka-mustaherukka-sour Kratti kuitenkin oli pakko saada. Päätin siis raivata sille tilaa kaapista vaikka väkisin. Jätin oluen haikein mielin odottamaan arvoistansa ruskan sävyttämää hetkeä, kunnes eräänä lokakuisena päivänä tuli aika nostaa Kratti pöydälle.

Panimo: Hiisi
Olut: Kratti
Tyyli: Sour Saison
Prosentit: 5,5 %
Kantavierre: 13,3 °P
Katkeruus: 10,1 EBU
Väri: 25 EBC

Tuoksu: Tuoksussa kreikkalaisen jogurtin aromit yhdistyvät sitruksiseen kirpakkuuteen. Marjamehumaisuus tulee esiin lopputuoksussa, josta voi erottaa varsinkin mustaherukkaista syvää happamuutta. Tuoksusta erottuu myös hitunen rosepippurisuutta, jota olen huomannut myös muissa kotimaisissa hapanoluissa, esim. Bryggeri Roséssa on samaa kukkaista pippurin tuoksua.

Ulkonäkö: Olut on väriltään vadelmanpunainen ja sen vaahto on valkea, sormen-parin paksuinen ja isokuplainen.

Maku: Lasten mehuhetki alkaa soida päässä, kun mustaherukkamehuinen alkumaku rekisteröityy aivoihin. Mehumeininki ei kuitenkaan jatku kauaa, vaan häipyy sitruksisen ja kepeästi humalaköynnösmäisen keskimaun alle. Loppumaku on pehmeämpi kuin odotin: kermainen, puolukkapiirakkainen ja hieman vaniljajogurttinen. Oluesta jää suuhun mustaherukanlehtinen ja kuivan raikas jälkimaku.

Suutuntuma: Hiilihapot ovat pehmeät ja suutuntuma keskitäyteläinen.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  36 (7+4+8+3+14)

Mihin tilanteeseen sopii? Kratti on melko voimakkaasta happamuudestaan huolimatta hyvin juotava olut. Se sopii nautittavaksi yhtä hyvin sellaisenaan seurustelun lomassa, juhlien alkumaljana tai vaikkapa puolukkapiirakan kanssa.

Lisätietoja:

Kratti Olutoppaassa:

Kratti Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti