perjantai 10. helmikuuta 2017

Raportti Sori Taproomin kutsuvierasavajaisista 9.2.2017

Sori Taproom aukesi maanantaina ja uuden olutravintolan toimintaa on käynnistelty arkipäivinä hiljakseen lounaiden ja rauhallisten iltojen merkeissä. Kutsuvieraille järjestettiin oma tilaisuutensa eilen osana avajaisviikkoa. Happening oli 17-20, mutta valitettavasti pääsin paikalle vasta puoli 8 aikaan ja missasin tarjoilut, jotka olivat kuulemma oikein hyvät. Ah ja voih. Onneksi sentään ehdin maistaa joitakin ruokalistan antimia ja aistia hiukan vasta auenneen ravintolan hieman hämyistä ja grilliruoan tuoksuista tunnelmaa. Pienehkö, mix and match -tyylisten pöytä- ja tuoliryhmien täyttämä ja olutravintoloille tyypilliseen selkeän skandinaaviseen tapaan stailattu rafla on brändätty Sori-pöydillä, -ikkunoilla ja olutlaseilla, joten kovin monelle ei jääne epäselväksi kenen paikasta on kyse.
Brändäys näkyy jopa pöydissä
On hienoa nähdä, kuinka tosissaan Sori Taproomissa panostetaan sekä ruokaan että juomaan. Ravintola vetää tiukkaa linjaa oluidensa tuoreuden suhteen: ravintola ei omien sanojensa mukaan ota hanoihinsa yli 3 viikkoa vanhaa IPAa. Luvassa on kuitenkin myös kypsyneempää kamaa esimerkiksi arvokkaasti ikääntyneiden sourien ystäville. Mikään pääkaupunkikeskeinen paikka tämä Taproom ei ole, vaan oluita saapuu hanaan sangen demokraattisesti Suomen eri kolkista. Esimerkiksi tulevaksi sunnuntaiksi hanaan on tulossa tuore erä Sonnisaari Humalajaa.

Sorin oma lehdistökuva hanoista
Hanojen määrä on kunnioitettava: 24 vaihtoehtoa tarkoittaa, että paatuneempikin konkari löytää itselleen yleensä jotakin uutta maisteltavaa. Osa oluista on talon omia ja osa vierailevia tähtiä. Hanaoluista saa kolmea eri kokoa, jotka ovat full (40 cl), standard (33 cl) ja taster (22 cl). Lisäksi hanatuotteista voi joko koostaa maistelulautasen oman makunsa mukaan tai tilata Sorin hanatuotteita sisältävän valmiin maistelusetin.

Pine and Needles ja Forever Young

Dark Humor Club Hot Chocolate ja Conca d'Oro
Itse maistelin illan kuluessa neljää olutta, jotka olivat Sorin ja Del Ducaton yhteistyö-sour Forever Young, Sorin ja Het Uiltjen yhteistyö- american strong ale Pine and Needles sekä Sorin omat imperial stoutit Conca d'Oro ja Dark Humor Club Hot Chocolate. Forever Young ja Pine and Needles olivat enemmän jännä-osastoa, kun taas Conca d'Oro ja Hot Chocolate olivat laadukkaita ja mauntäyteisiä nautiskeluoluita.

Forever Youngin alkumaussa oli hiivaleipää ja sitruunaa, loppumaussa sipsimäistä rasvaa ja tuoksussa popcornia. Souriksi aika erikoinen, hieman sekavakin olut, mutta tavallaan aika hauska tuttavuus. Pine and Needles oli täyttä havua: kitkerää katajanmarjaa, kuusenkerkkää ja pihkaa oli enemmän kuin tarpeeksi. Tietty pistävä sivumaku ei oikein sopinut kuvaan. Harmi sinänsä, sillä oluessa oli mielenkiintoinen pohja. Kiinnostavia oluita molemmat, mutta ehkä omaan makuuni jotenkin vähän liian fragmentaarisia ja hajanaisia.

Conca d'Oro yllätti nahkaisella tuoksullaan ja portviinimäisellä maullaan. Oluena tämä oli enemmän tynnyrinmakuista, tammista osastoa, joka asettuu tyyliltään hyvin lähelle tanniinista ja täyteläistä punaviiniä. Tämä on niitä oluita, joita haluaisi maistella kotona omassa rauhassa. Dark Humor Club Hot Chocolate oli tähän mennessä maistamistani Dark Humoreista eniten omaan makuuni. Olutta ensimmäistä kertaa siemaistessa suun täytti sellainen kaakaopavun ja -jauheen tulvahdus, ettei paremmasta väliä. Maussa kaakaoisuus sulautui kahvisuuteen ja kokonaisuus muuttui suklaakahvisen ja kaakaovoisen pehmeäksi ja suussasulavaksi. Oli kiva maistaa ja vertailla samana iltana kahta varsin maukasta ja keskenään täysin erilaista tumman osaston tuotetta.

Kasvisosaston syötäviä imperial stoutien kera
Oluiden lisäksi tilasin myös ruokaa, tarkemmin sanottuna nyhtökauraista härkäpapumuhennosta, pimientos de padron -paahdettuja savupaprikoita, pikkelöityjä kasviksia ja bataattiranskalaisia tsatsikilla. Meksikolaisvivahteinen tapaskokonaisuus oli taidokkaasti tehty ja sopi kuin nappi silmään vahvan kaakaoisen Hot Chocolaten kanssa. Sorin Taproomin ruokalista on monipuolinen ja itse tykkään, kun perinteisen pubiruoan ohella tarjolla on myös korkealaatuisia tapaksia, vegeruokaa ja jälkkäreitä. Menu tuntuu harkitummalta ja jotenkin "ravintolamaisemmalta" kuin tällaisissa paikoissa yleensä. Entuudestaan kattavan menun oheen on tulossa myöhemmin myös pizzalista, toivottavasti mukana olisi myös meheviä kasvis+buffalomozzarellapizzoja.

Menu osa 1

Menu osa 2

Ja vilaus jälkkäreistä
Innostuin nähdessäni menun vegevaihtoehdot, sillä yleensä olutrafloissa eivät vegaanit tai vegetaristit pahemmin juhli. Kasvissyöjille tarjolla on Sorin Taproomissa tällä hetkellä nyhtökauraburgeria, papumuhennosta, vuohenjuustosalaattia ja tapaksia, näistä vegaaninen vaihtoehto on papumuhennos, jota voin lämpimästi suositella erityisesti mainitsemani Sorin Dark Humor Club Hot Chocolate -imperial stoutin kaveriksi. Kuulemma kasvisruokalistalle tulee vielä täydennyksiä, lisäksi suunnitteilla on teemaviikkoja, kuten kasvisruokaviikko. Lienee sanomattakin selvää, että olin ihan fiiliksissä näistä lupauksista.

Ensikokemus Sori Taproomista oli varsin positiivinen. Viihtyisä olutravintola tuntui vähän kuin toiselta kodilta ja varmasti tulen vierailemaan siellä usein jatkossakin. Tulevia visiittejä helpottaa Taproomin keskeinen sijainti: Yliopiston metropysäkki näkyy ravintolan ikkunasta ja asemalle kävelee Taproomista viidessä minuutissa. Espoolaiselle ihan jees.

Lisätietoja Sori Taproomista:

Päivittyvä olutmenu:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti