torstai 2. helmikuuta 2017

Mukiinmenevä maitokaffe: Rekolan Kaffe Stout

Taustaa: Vuoden 2017 käsityöläisoluiden Alkoon saapumista odotellessa on aika ottaa hieman ennakkoa tarjonnasta reittaamalla Rekolan Panimon uutuus Kaffe Stout, josta sain näytteen arvioitavaksi hiljattain. Innostuin, kun kuulin Rekolan tuovan Alkoon Milk Stout/Sweet Stout -tyylilajin edustajan, sillä näitä maitokahvipläjäyksiä ei todellakaan Suomessa tule vastaan liikaa. Mikäli panimon siirtyminen ipattomalle linjalle tarkoittaa, että luvassa on lisää kiinnostavia tummia tuotteita, en pistä yhtään hanttiin. 

Kaffe Stoutin luojien luomus on maltillisesti toteutettu, milk stouttien spektrin makeampaan päähän paikantuva pehmeä kahviolunen. Oluen kahvillinen metafora on myöhäisenä lauantai-iltapäivänä laiskanlinnassa mummon perintökupista siemailtu sumppi, johon on epähuomiossa tipahtanut pari sokeripalaa liikaa. Kotoisaa, makeaa ja mukavaa perussettiä ilman kommervenkkejä.

Panimo: Rekolan Panimo
Olut: Kaffe Stout
Tyyli: Milk stout
Prosentit: 5,5 %
Katkeruus: 30 IBU

Tuoksu: Tuoksu on makean maitoinen, kermainen ja miedosti cappuccinoinen. Pientä mukavan paahteista maamaisuutta puskee mukaan lopputuoksussa.

Ulkonäkö: Tummanruskean oluen vaahto on hunajanvaalea ja melko isokuplainen. Nätti ja kuvauksellinen tuote.

Maku: Ensivaikutelma tuntuu varsin makealle. Maitosuklaa tulee mieleen ekana, mutta kyllä se maitokahvikin mukana on. Ruskea sokeri ja kevyt kolamaisuus heittävät mukaan soppaan eriskummallisia rommimielleyhtymiä. Miedohko, hieman maltaiseen tummaan lageriin päin kallistuva maku lienee monen mieleen. Itse olisin kaivannut hieman ronskimpaa, espressoista ja pavunrouheaa kahvitulkintaa kermaista makeutta tasapainottamaan. Näillä volteilla silti ihan toimiva suoritus.

Suutuntuma: Kaffe Stoutin heikko kohta on suutuntuma. Liian kevyt, suorastaan valitettavan vetinen suutuntuma latistaa muuten tasapainoista ja kivaa olutta. Tämäntyyppisissä oluissa suutuntuma on äärettömän tärkeä ja siksi Rekolan olisi syytä laittaa jatkossa enemmän paukkuja sen kehittämiseen.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla (olut ei vielä Olutoppaassa): 33/50 (tuoksu: 7 + ulkon. 4 + maku 7 + suutuntuma 2 + yleisvaikutelma 13)

Mihin tilanteeseen sopii? Kaffe Stoutin mieto kahvisuus passaa ainakin mokkapalojen kanssa mainiosti. Sellaisenaan nautittuna olut voisi olla hyvä arki-illan piristys tai laiskan lauantain luottojuoma.

Lisätietoja:

Rekolan Kaffe Stout Ratebeerissä:
https://www.ratebeer.com/beer/rekolan-kaffe-stout/481360/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti