lauantai 4. helmikuuta 2017

Tärppejä Alkon käsityöläisolutvalikoimasta

Rekolan Kaffe Stout on oiva mokkapalan seuralainen
Tämän vuoden käsityöläisoluet tulevat Alkoihin maanantaina (tai ainakin maanantaista alkaen), tällä kertaa kylläkin virallisesti hieman oudon kuuloisen typistetyn nimen käsityöoluet alla. Käsillä on yksi olutharrastajan vuoden kohokohdista, sillä mukana on aina tavallista enemmän jänniä ja mielenkiintoisia tuotteita. Koska jouluoluista tekemäni tärppilista osoittautui suosituksi, ajattelin tekaista samanmoisen myös käsityöläisoluista. Oluita kun on taas tulossa melkoinen määrä (21 kappaletta) ja pieni valikoivuus lienee monelle jo taloudellisestikin välttämätöntä.

Mathildedalin Kevät (5,5 %)
Mathildedal tuntuu olevan omimmillaan jossain belgien ja saisonien välimaastossa samoillessaan. Jo panimon Pirskeessä oli mielestäni näkyvissä joitain saisonihtavia elementtejä, mutta nyt isketään tiskiin varsinainen saison. Viherherukka on tullut vastaan tilaviineissä ja niissä sen maku on usein ollut hyvin hapan, vihreä ja pirtsakka. Oluessa herukkan kirpakkuus tasoittunee enemmän ja tuloksena saattaa olla varsin maukas, sopivasti marjainen ja hapan, ehkä valkkarimainenkin saison. Odotan tältä paljon myös ruokaoluena, esimerkiksi sitruksisten jälkiruokien ja pastojen kanssa Kevät voisi olla varsin toimiva. Lähes varmasti ostoslistallani.

Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout (13 %)
Pyynikin tummat ovat yleensä kokeilemisen arvoisia. Tässäkin on ainesta periaatteessa vaikka mihin ja ainakin kyseessä on varmasti tuhti ja makujen täyteinen tuote. Olen tynnyrikypsytetyn, 13-volttisen tuotteen suhteen kuitenkin hieman varpaillani, sillä volttien ja tynnyrin yhdistelmä saattaa tehdä oluesta viinaisen.

Flying Dutchmanin Flip Flopped White Socked Strong Hopped White IPA (5,5 %)
IPA-ihmisille tämä lienee osuva valinta. Flying Dutchmanin oluiden laatu on yleensä tasavarmaa ja siksi uskon hauskasti nimetyn Flip Flopinkin olevan mukava olut. Ennakkoon olettaisin, että tämä on kivasti trooppisen hedelmäinen, suht yksinkertainen, mutta tasapainoinen tuote, joka sopii myös hyvin monen mausteisemman ruoan kanssa. Mitä White IPA tässä tarkoittaa jää nähtäväksi, mutta usein ainakin minun on ollut vaikea tehdä kategorista eroa valkoisten ja tavallisten ipojen välille.

Saimaan Brewer's Special Copper Mallet Red Ale (5,9 %)
Viime vuotisen Suomen kotiolutmestarikisan voittajan olut on päässyt läpi tarkasta seulasta jo kilpailun aikana. Suomessa on tehty vuosien varrella joitain valtavan hienoja kotioluita (esim. Del Norte Titan / Pohjoisen Jättiläinen) ja siksi odotukset myös tämän oluen kaupalliselle versiolle ovat kovat. American red ale on herkullinen tyyli, jonka Saimaa osaa todistetusti toteuttaa mukavasti. Ainakin toffeeta, mallasta ja humalakäpyä tästä paketista löytynee suurella todennäköisyydellä.

Hiiden Pirunpelto Kivibock (6,5 %)
Hiiden Nikulator-tuplapukki oli ihan mainio yllätys viime kesän festareilla. Ja tämä siis henkilölle, joka ei yleensä ole pukkioluiden erityinen fani. Kivibock on ilmeisesti kuumennetuilla kiuaskivillä mäskätty olut, eli tuttavallisemmin kiviolut. En tiedä menetelmästä yhtään mitään, mutta saunasta tulee mieleen savu ja laudepuun tuoksu ja bockista tulee mieleen mallasleipä. Kenties tässä mennään näille suunnille. Kokeiluun menee joka tapauksessa.

Tämä olut ei valitettavasti ole käsityöläisolutvalikoimassa, mutta se on tässä esimerkkinä erinomaisesta mustikkaoluesta
Mallaskosken Black Blueberry Wheat (6,0%)
Minulla on ollut tänä talvena pienimuotoinen mustikkaolutkausi ja olen maistanut useamman ulkomaisen mustikkaoluen. Viimeaikaisten maistelujeni perusteella ainakin Crooked Stave ja Dark Horse handlaavat makean marjan käsittelyn erittäin hyvin. Perinteisesti mustikka ja olut ovat haastava pari, mutta juuri siksi kiinnostaa, miten Mallaskoski on tumman vehnänsä handlannut. Mielenkiintoista myös nähdä, onko tässä lähdetty hiukan happamaan suuntaan vai pysytäänkö ihan perus-vehnismeiningeissä.

Ikkunaan törmännyt hippiäinen viime kesältä, vahdimme, että hän sai rauhassa heräillä pihalla
Lammin Sahdin Hippiäinen (7,0 %)
Oluen nimessä on havaittavissa pientä ironiaa, sillä mikään pikkuinen olut Hippiäinen ei ole. Rakastan etsiskellä hentoja hippiäisiä metsälenkkieni varrella ja katsella niiden hypähtelyä kuusen oksalta toiselle, joten jo Lammin Sahdin tuotoksen nimi saa hymyn huulilleni. Sahtisuuden määrä on tässä kiinnostava tutkimuskohde. Toffeeta, banaania ja maltaista makeutta varmaankin löytyy, vaan millä painotuksilla? Ja meneekö makeus imelyyden puolelle? Hippiäinen herättää kysymyksiä ja houkuttelee ottamaan niistä selvää.

Rekolan Panimon Kaffe Stout (5,5 %)
Kaffe Stoutin ehdinkin jo arvioida aiemmin. Kiva mieto maitokahviolut on monikäyttöinen ja lempeä maku sopinee myös monille sellaisille, jotka eivät erikoisoluista muuten pahemmin piittaa, ainakin suklaan ja kahvin ystäville. Myös suklaisten ja kahvisten jälkiruokien kanssa tämä on must.

Joko teillä on lista laadittuna ensi viikon ostoksia varten?

Lisätietoa:

Käsityöoluet saapuvat Alkoon.
https://www.alko.fi/alko-oy/uutishuone/ajankohtaista/kasityooluet-saapuvat-alkoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti