Real Ale Festivalia vietettiin Gallowsissa viime
viikonloppuna jo kahdettakymmenettä kertaa, eli pidetty oluttapahtuma on
ehtinyt kunnioitettavaan ikään. Tarkoitus oli ehtiä käymään paikalla jo
perjantaina, mutta homma venähti valitettavasti lauantaihin, jolloin monet
ennakkoon eniten odottamistani oluista olivat ehtineet jo loppua. Koska
kaikenlaista kiinnostavaa kuitenkin vielä oli jäljellä, tuli paikalle lähdettyä
katsastamaan meininki.
Real Ale Festival on niitä harvoja hetkiä, kun muuten kovin
rauhallinen Gallows pursuaa liitoksistaan kaikenlaisten real ale -intoisten
ahtautuessa samaan baariin samaan aikaan. Tupaten täysi ympäristö ei ole mikään
ihanteellisin oluiden syvälliseen arviointiin, joten tyydyin tekaisemaan lyhyet
lausunnot ja nappaamaan keskinkertaiset kuvat kustakin tuotteesta.
Vasemmalla Midnight Express, keskellä edessä Earl Grey IPA ja oikealla Bishop's Farewell |
Mieleenpainuvimmat oluet lauantaina jäljellä olleista olivat
Marblen Extra Porter, Marblen ja Emelissen Earl Grey IPA sekä Salopianin
Midnight Express. Extra Porter oli Citra- ja Nelson Sauvin -humaloitu porter.
Kaksi lempihumalaani hieman epätyypillisesti porterissa houkuttelivat
maistamaan Extraa ja tottavie tämä oli maistelun arvoinen. Hedelmälakritsainen
ja paahteisen kahvinen pohjamaku vei mennessään ja ihan vaivihkaa jostain maun
syvyyksistä ilmaantui aamuinen viidakko kaikkine trooppisine hedelmineen ja
pitkine kasteisine viherkasveineen. Citramaista sitruunaruohoisuutta ja limeä
oli paketissa juuri sopivasti kirpakoittamaan hauskalla tavalla espressoisen ja
lakuisen maukasta pohjaa.
Earl Grey IPA oli myös tyylilleen epäortodoksisesti
toteutettu olut, sillä katkeran greippisyyden, männynkäpyjen ynnämuun
ipatyypillisen tilalla olikin teetä ja kukkaketo. Hedelmäisen teen, kukkasten,
persikan ja maustekakun yhdistelmä oli rauhoittava ja oikein miellyttävä. Tasapainoinen
ja zen IPA, jonka hillityssä eleganssissa oli jotain perienglantilaista.
Salopianin Midnight Expressiä maistaessani eka lausahdukseni
oli: "Tää maistuu ihan nuotiolla paahdetulle Kouvolan lakritsille".
Oli maussa muutakin, muun muassa saunamaista savua, tervaleijonapastillia ja
espressoa. Jotenkin nämä lakritsiin päin kallistuvat tuotokset ovat real
aleissa se minun juttuni. Tuntuu, että lakritsi tulvahtaa esiin täydellä
voimallaan parhaiten nimenomaan silloin, kun hiilihapot ovat minimissä.
Iloinen yllätys festareilla oli myös golden ale Oakham Bishop's
Farewell. Yleensä vaikea tyylilaji ei aina oikein osu kohdalleen myöskään real
aleissa, mutta tämä jyväinen, miedosti maltainen ja kivasti mandariininen olut
oli onnistunut esimerkki omasta tyylistään. Golden alejen ongelmana on
mielestäni usein överiksi menevä makeus, mutta Piispan jäähyväisissä hunajaisuus oli
maltillista ja luonnollisen oloista.
AE - Munich Table Beer etualalla ja takana Extra Porter |
Illan parhaan välioluen tittelin vei Linesin AE - Munich
Table Beer. Aprikoosihilloinen, vaniljainen ja hivenen veriappelsiininen olut
oli 2,8 prosenttiinsa nähden poikkeuksellisen maukas. Liiallista imelyyttä tai
lässähtänyttä bulkin pahvista maltaisuutta ei ollut havaittavissa, vaan
toteutus oli raikas ja hedelmäinen. Vitsi, kun tällaisia mietoja oluita olisi
enemmän. Linesiltä olisin mielelläni testannut muutakin, erityisesti Dry Hopped
IPAa tai Nelson Saisonia, vaan kun ne muut oli jo loppu. Huokaus.
Tykkäsin Real Ale Festivalista tänäkin vuonna ja arvioisin,
että oluiden taso oli noussut sitten viime kerran. Polettisysteemi toimi
pääosin sujuvasti, joskin illan edetessä porukka alkoi kasaantumaan tukkeeksi
baaritiskin eteen. Kotoisaa festaria voisi mielestäni kuitenkin parantaa kahdella
tavalla: suurentamalla erityisesti niiden juomien eriä, joiden Ratebeer-pisteet
ovat korkeat tai joilla on muuten erityinen maine sekä tarjoamalla (niin
festareilla kuin muinakin aikoina) jotain muutakin ruokaa kuin fish and chipsiä
ja makkaralautasia (ei sillä, etteivätkö nämä varmasti monelle maistuisi, mutta
silti, kasvisruoalle ja katuruoalle olisi varmasti täällä Espoossakin kysyntää).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti