Tyttö ja tuoppi suosittelee

Laadukkaita itse testaamiani olutravintoloita ja gastropubeja pääkaupunkiseudulla (satunnaisjärjestyksessä):

- The Gallow's Bird
Espoolaisten erikoisolutharrastajien kantapaikka Niittykummussa tarjoaa erittäin laajan olutvalikoiman lisäksi englantilaista real alea ja pikkupurtavaa.
Captain Corvus
Matinkylän Ison Omenan oma pieni kauppakeskus-olutravintola panostaa paikallisiin oluisiin ja hanasta löytyy aina jotain kivaa. Hyvä shoppailupäivän välietappi, josta nykyään saatavilla myös muutama melko konservatiivisen pubiruokahenkinen safkavaihtoehto.
- BrewDog Helsinki
BrewDog Helsinki on maistelijan mekka, josta löytyy BrewDogin oluiden lisäksi laadukkaita, vaihtuvia vierashanoja ja erilaisia pullo-oluita. Niitä harvoja paikkoja, josta löydän joka kerta kokeiltavaksi jonkin ennen kokemattoman oluen hanasta. Erikoisuuksina Hopinator-hana, jossa majailee vaihtuva BrewDog+hedelmät, marjat yms. lisukkeet-kombinaatio sekä erilaiset, laadukkaat ja osin englanninkieliset olutmaistelut. Ruokapuolta on tarjolla lähinnä maistelujen yhteydessä.
- Il Birrificio
Jos haluat yhdistää oluen ja hyvän illallisen, tämä on sinun paikkasi. Lounastakin on tarjolla sitä kaipaaville. Tunnelmallinen, rustiikkisen oloinen paikka, josta kannattaa varata suosituimpina aikoina oma pöytä. Hanasta löytyy kotimaisia ja ulkomaisia pienpanimo-oluita. Erikoisuutena oma panimo, joka tuottaa hanaan vaihtelevia oluita. Sijaitsee Punavuoren olutravintolakeskittymässä.
- Bier-Bier
Maisteluistaan, laajasta ja monipuolisesta olutlistastaan, teemaviikoistaan sekä tunnelmallisesta interiööristään tunnettu Bier-Bier on parhaimmillaan alkuiltaisin ennen ruuhka-aikaa. Trendikäs tulokasravintola ja hipsterien kantapaikka Helsingin keskusta-alueella kävelymatkan päässä vähän kaikesta.
- Sori Taproom
Sorin Taproomin parhaita puolia ovat sijainti metron sisäänkäyntiä vastapäätä Kaislan vieressä ja rautatieaseman välittömässä läheisyydessä, maukas ja konstailematon ruoka kasvisvaihtiksilla sekä tasokas, laaja ja tiuhaan tahtiin vaihtuva hanalista. Ravintolassa on erillinen ruoka- ja olutpuoli. Tänne on parasta mennä ajoissa, jos haluaa mahtua sisään.
- Black Door
Helsingin olutkuppiloiden klassikosta löytyy lähes joka käyntikerralla jotain ihan spesiaalia. Laaja ja monipuolinen hanaolutvalikoima ja mukavan kokoinen pullo-olutvalikoima.
- Viisi Penniä
Perinteikäs helsinkiläinen olutravintola tarjoaa oivallisen olutvalikoiman ohella myös laadukasta baariruokaa.
- One Pint Pub
Ruoholahdessa sijaitsevan pienen, mutta pippurisen olutkuppilan valikoima on monipuolinen ja eurooppalaisten pienpanimojen tuotteita on usein tarjolla.
- Bryggeri Helsinki
Bryggeristä saa sekä oman katon alla pantua olutta että oluen oheen sopivaa ravintolatason ruokaa.
- Panimoravintola Bruuveri
Bruuveri tarjoaa talon omia oluita sekä gastropub-henkistä ruokaa.
- Gastropub Stone's
Stone's on oluisiin ja burgereihin erikoistunut pubi, josta pubiruokaa saa myöhään yöhön.
- Olutravintola Pikkulintu
Pikkulinnussa on laaja olutvalikoima ja jännyyksiä löytyy aina. Lisäksi olutravintola järjestää säännöllisesti teemaviikkoja.
- Kalaravintolat
Olutravintolaketju, jolla on jatkuvasti erilaisia teemaviikkoja ja tapahtumia.
- HOK-Elannon Oluthuoneet
Olutravintolaketju, jolla laajan vakiovalikoiman lisäksi tarjolla vaihtuvat kuukauden oluet ja kauden pienpanimo-oluet. Oluiden seuraksi voi tilata pientä purtavaa, kuten toasteja.

Käymisen arvoisia vuotuisia oluttapahtumia:

- Helsinki Beer Festival (huhtikuu)
Tapahtumassa mukana ulkomaisia ja suomalaisia panimoja sekä oluiden ja siiderien maahantuojia. Keskittyy vuosittain yhden tai useamman maan oluisiin.
- Suuret oluet, pienet panimot (touko-heinäkuu)
SOPP-tapahtumia järjestetään useassa kaupungissa ympäri Suomea. Ulkotapahtumissa on mukana laaja kattaus kotimaisia panimoita ajankohtaisine tuotteineen.
- Syystober ja Herkkujen Suomi (elokuu)
 Syystober on pienehkö oluttapahtuma Rautatientorilla. Tapahtuman kanssa samanaikaisesti järjestetään Herkkujen Suomi-lähiruokatapahtuma.
- OlutExpo (lokakuu)
Vuonna 2013 ensimmäistä kertaa järjestetty OlutExpo on oluttapahtumien kermaa. Tapahtumassa koti- ja ulkomaisten panimojen tuotteiden ohella paljon tietoiskuja, esittelyjä ja maisteluja. OlutExpoa voi suositella erityisesti harrastajille, joille tutustuminen erilaisiin makuihin on pääasia.

Suositeltavia olutkirjoja itselle tai lahjaksi:


Bloggarin kirjahyllyn sisältöä
Tässä muutama teos, joita voin suositella lämpimästi. Ulkomaisia olutkirjoja saa kenties helpoiten tilattua kotiin britti-Amazonista, tosin tilata voi varmasti monesta muustakin paikasta. Lähimmästä kirjakaupastakin voi joskus tehdä löytöjä. 

Myös kotimaisia olutkirjoja on ilmestynyt viime vuosina jonkin verran ja niitä löytää helposti kirjakaupoista.

-1001 Beers You Must Try Before You Die 
Olutraamattu esittelee nimensä mukaisesti 1001 kokeilemisen arvoista olutta. Lukija oppii paljon uutta ja mielenkiintoista kirjaan valikoiduista oluista sekä niitä valmistavista panimoista. Kustakin oluesta on kirjassa kuvallinen arvio. Kokeilijan opas, joka auttaa valitsemaan juuri sen itselle sopivimman oluen.

- Tasting Beer: An Insider's Guide to the World's Greatest Drink
Randy Mosherin Tasting Beer on opas oluen maisteluun. Opas kertoo olennaisen oluttyyleistä ja pureutuu oluen ominaispiirteisiin hiilihapoista väriin havainnollisten kuvien ja selkeän tekstin avulla. Tasting Beeristä löytyy myös ohjeita olutpitoiseen ruoanlaittoon sekä osuvia olut-ruoka-paritussuosituksia.

- Beer, Food and Flavor: A Guide to Tasting, Pairing and the Culture of Craft Beer
Monipuolisen kirjan alussa tarjotaan ohjeita oluen eri elementtien arviointiin aloittelevalle reittaajalle. Kirjan keskivaiheilla oluen ystävä saa seikkaperäiset ohjeet oluiden ja ruokien yhdistämisestä. Oluiden ja ruokien eri makuelementtien harmoniseen yhdistämiseen paneudutaan kirjassa erittäin huolellisesti. Kokonainen luku kirjasta on omistettu oluiden ja juustojen maisteluun liittyville ohjeille ja vinkeille, eli jos olet juustoihmisiä, tämä kirja antanee sinulle paljon. Kirjan lopussa keskitytään pohjois-amerikkalaisten panimojen ja niiden oluiden esittelyyn.

- Boutique Beer: 500 of the World's Finest Craft Brews
Kauniilla, suurilla ja värikkäillä kuvilla höystetty kirja esittelee 500 pienpanimo-olutta. Kirjan sivuille on ripoteltu myös ruoka-ohjeita, joissa olut on tärkeässä osassa, panimoesittelyjä, eri panimojen panimomestarien top-listoja ja muuta pientä ja hauskaa olueeseen liittyvää. Oluttyyleittäin osioihin jaettu kirja on selkeälukuinen ja näyttävä paketti, josta tekstiä voi nauttia pieni pala kerrallaan.

Suomalaisia suositeltavia olutkirjoja:

- Yks olut!
Anikó Lehtisen olutpöytäkirja sopii herkuttelijalle. Kirjasta saa hyviä vinkkejä oluen ja ruoan yhdistämiseen. Mukana on myös paljon hyödyllistä tietoa oluesta ja olutaiheisia reseptejä. Kaikki selkeässä ja visuaalisesti houkuttelevassa paketissa.

- Niin monta olutta
Anikón toinen olutkirja esittelee laajan kattauksen erityylisiä oluita. Anikón tyyliin tästäkin kirjasta löytyy ruokasuosituksia ja maisteluvinkkejä.

- Kuohuvaa historiaa
Oluen historiasta kertova kirja on kiinnostavasti ja sujuvasti kirjoitettu opus oluen merkityksestä historian eri vaiheissa. Tarinoittain jäsennetty kirja on helppolukuinen, oivaltava ja hauska.

Lista ei ole missään nimessä aukoton ja otan mielelläni vastaan lisäyksiä lukijoiden bongaamista kiinnostavista olutravintoloista, tapahtumista ja olutkirjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti