|
OlutExpon hanoissa oli olutta... |
|
...joissain oluissa oli päällä vaahtoa... |
|
...kuten tässäkin. |
|
Taisi siellä olla tällä kertaa myös jotain esityksiä, joskin kuuntelin niitä vasta jälkikäteen kotoa tallennuksina. |
|
Sitten siellä oli ruokaa, eiku Street Foodii... |
|
...ja se auto, josta kaikki siistit tyypit aina ottaa kuvan niiden OlutExpo-postauksiin. |
Ölmöngerin kommentit olutblogien tapahtumaraporttien
tylsyydestä saivat minut miettimään, onko OlutExposta ylipäätään järkeä
kirjoittaa mitään, jos tekstistä kuitenkin tulisi pitkä ja tylsä ja kuvien
laatu olisi taatun tympeää kännykkäkameratasoa. Jaksaako kukaan lukea
kymmenennettä kertaa Alastaron salissa -tyylistä hidastettua tajunnanvirtaa
siitä, kuinka ajatuksiinsa uppoutunut bloggaaja astelee laiskoin askelin kohti
jonkun neropatin ulos kylmään sijoittamaa Kaapelitehtaan takkinarikkaa lokakuista
säätä ja siihen elimellisesti kytkeytyvää pimeyttä manaillen ja mietiskelee
kuumeisesti, olisikohan paikalla jo muita hengenheimolaisia, joiden viereen voisi
leiriytyä napsimaan tärähtäneitä ja muutenkin kroonisesti epäonnistuneita kuvia
vaahtonsa menettäneistä mallasjuomista likaisissa laseissa ja raapustelemaan
lehtiöönsä pakkomielteisesti turhanpäiväistä skeidaa, entä mitä tiskiä kohti
olisikaan järkevintä tai vähiten järkevää suunnistaa ensimmäisenä ja noudattaisiko
etukäteen tehtyä listaa karun orjallisesti, hauskasti kohdasta toiseen hypähdellen
vai teeskennellyn spontaanisti. Ja miksi kukaan ylipäätään haluaisi tietää,
mitä kukakin joi ja miltä se maistui?
Toisaalta jos ketään ei kiinnostaisi tippaakaan, mitä olutta
kukakin juo ja millainen kokemus se juojalleen on, olutblogien tulevaisuus
näyttäisi ehkä aavistuksen heikolta. Ainakin itse luen Mitä maistoin
tapahtumassa X -tyylisiä tapahtumaraportteja mielelläni ja olen myös saanut
niistä kipinää omaan olutharrastukseeni. Raporttien tyylilaji voi olla monen
mielestä loputtoman deskriptiivinen ja tuhottoman tylsä, mutta silti se vaan on
kiva lukea, mitä kukin hörhö, hipsteri tai muu mönkijä mistäkin olusesta on
mieltä. Minun mielestäni. Toki näkemyksiä on monia ja se sadas tekopirteä hehkutus
Rodenbachin Alexanderista voi olla juuri se, joka katkaisee kamelin selän ja
saa lukijan heittämään tietokoneen seinään.
Kaikesta tästä alkuvuodatuksesta ja herkkää olutbloggaajasieluani
näinä marraskuisina päivinä jäytävästä eksistentiaalisesta ahdistuksesta huolimatta
päätin nyt olla tylsä ja lämäistä pötköön omat pitkänomaiset ja pitkäveteiset analyysini
OlutExpon kiinnostavimmista tuotteista. Olin paikalla perjantaina ja tarkoitus
oli käydä sunnuntainakin, mutta seurueeni valitsi oluensa niin osuvasti, että
ne tärkeimmät tuotteet tuli maistettua joko omasta tai muiden lasista yhdessä
päivässä. Ainakin perjantaina Expossa oli mukavaa, sillä Kaapelitehtaan oli
vallannut levollisen harras hörhöilytunnelma. Tuttuja oli joka nurkalla ja hetken seisoskelin myös pienen pyöreän bloggaajapöydän ääressä seuranani Kaunis humala -Sammeli ja -Lasse sekä Arde arvioi -Arde. Myös Tuopillisen Jouni ja Jaskan kaljat -Jaska tuli bongattua paikalta, eli bloggaajakollegoja riitti.
|
Bryggerin maukas Vege steam bun (vähän oli nälkä, niin en saanut koko annoksesta kuvaa) |
|
Niin ikään Bryggerin suklaakakkua ja vadelmakastiketta, erinomainen annos |
OlutExpon ruokapuoli ja ruoan laatu oli parantunut
huomattavasti edellisestä vuodesta ja kasvisruokailijallekin löytyi sopivaa syötävää:
yläkerrassa iski lähinnä valinnanvaikeus, kun tarjolla oli niin muhkeita
burgereita, mauntäyteisiä steam buneja kuin ihanan muhevaa suklaakakkuakin.
Pientä noottia joutuu silti antamaan joitain annoksia vaivanneesta minimalistisesta
annoskoosta: söin peräti kolme vege-steam bunia, enkä silti ihan tullut
kylläiseksi. Ruoan ohella jaksan aina marista oluttapahtumien vesihuollosta,
mutta perjantain osalta valituksen sijaa ei ollut. Vettä sai edulliseen euron
hintaan tiskiltä. Kuulin kylläkin, että sunnuntaina vesipullot loppuivat (!?).
Onneksi en ollut silloin paikalla, sillä veden riittävyys on ihan a ja o oman oluttapahtumassa
viihtymiseni kannalta.
|
Rodenbachin Alexanderin epämääräisesti valottunut passikuva |
Luonnollisesti tämän kirjoituksen ensimmäinen olut ja ensimmäinen
OlutExpossa juomani olut oli
Rodenbachin Alexander, kuten ainakin melkein kaikilla
muillakin. Ja varmaan arvaatte, että hapanoluiden ystävänä tykkäsin Alexanderin
happaman kirsikkaisesta ja jotenkin karpaloisestakin mausta. Oluessa oli
sellainen murretun syksyinen ja kovin rodenbachmainen maku, jota voisi kuvailla
sekoitukseksi tammitynnyrisyyttä, hienostunutta sitrusjogurttista happamuutta
ja punaisia marjoja. Ei se olut kuitenkaan ihan niin erityinen ollut kuin
ajattelin, vaan enemmänkin Rodenbachin tasaisen erinomaista perustasoa. Omasta
mielestäni Alexanderin kirsikkaisuus ei ollut makeaa, mutta tästä on myös
eriäviä mielipiteitä. Vaikka olut ei ollut mikään superspesiaali, oli se joka
tapauksessa yksi parhaista festareilla testaamistani tuotteista.
|
Põhjalan yksinkertaisia laatuoluita: edessä JouluÖö ja takana Meri |
Hapanolutsektori oli festareilla muutenkin melko antoisa.
Põhjalan
tiskiltä bongasin simppelin, maustamattoman gosen.
Meri-niminen tuote oli
äärimmäisen nautittava ja sopivasti merisuolan makuinen. Kokonaisuuden täydensi
maitohappomainen happamuus, joka oli kotoisan piimämäistä. Gose ei ole helpoin
tyylilaji, sillä joitain goseja vaivaa liiallinen suolaisuus tai terävän
tuntuinen happamuus. Meri oli poikkeuksellisen erinomainen tuote
harmonisuutensa ja tasapainoisuutensa ansiosta. Himoreittaajat lienevät kanssani kuitenkin eri mieltä, sillä Ratebeerissä olut on lytätty jostakin kumman syystä maan rakoon.
OlutExpossa Imperial Stout / Stout / Porter -kategorian
edustus oli runsaslukuinen ja myös tästä tyylilajista tuli maisteltua paria
oikeinkin maukasta olutta. Mainittakoon, että parhaat kaksi niistä olivat
mielestäni
Põhjalan JouluÖö ja
Pyynikin Post Mortem. Näistä JouluÖö sai minut
lähes transsiin, sillä oluen sametinpehmeä, aidon vaniljan, kaakaon ja
maitokahvin makuinen olemus oli vaan kertakaikkisen vetoava. Tykkäsin oluen suklaakakkuisesta
ja vaniljaisesta tuoksusta, joka johdatteli makukokemukseen. JouluÖö ei ollut
mikään keinotekoisesti imelän jouluiseksi pumpattu stouttibarbara, vaan lempeän
tasapainoinen ja herkullisen täyteläinen joulufiiliksen nostattaja.
|
Pyynikki Post Mortem: taidolla ja tunteella toteutettu olutelämys |
Pyynikin Post Mortem nousi parhaimmiston joukkoon sekä
makunsa että pakkaussuunnittelunsa ansiosta. Oluen miellyttävä, pehmeän
lakritsinen, tamminen ja hieman luumuinen maku toi minulle mieleen
Malbec-punaviinit. Prosenteissa ei oltu lähdetty revittelemään liian ylös, oluen
runko oli riittävän paksu ja kokonaisuus mukavan juotava. Post Mortem oli
pakattu Halloween-henkisesti arkkuun, josta se nostettiin esiin ja herätettiin
henkiin juojaansa varten. Pyynikin tiskillä muistutettiin, että olutta
on saatavilla hyvin pieni määrä myös valikoiduista olutravintoloista. Raflojen nimet löytyvät
Pyynikin käsityöläispanimon sivuilta.
|
Victory Art Black Sails: Black IPA as I like it |
Black IPA on tyyli, jota etsiskelen usein lasiini
festareilla. Nyt olin valinnut yhden pakko maistaa -Black IPAn jo ennakkoon.
Olin päättänyt ottaa maisteluun venäläisen
Victory Artin Black Sailsin ja
valinta osoittautui onnistuneeksi. Oluen tuoksussa oli greippiä ja
suolalakritsaa ja maussa rutkasti tuorelakritsaa, humalakäpyä ja tummaa
suklaata. Paahteisuus ja rapsakkuus olivat kokonaisuudessa tasapainossa ja mukana
oli kivasti trooppista hedelmäisyyttä. Raikas, mutta maukas kokonaisuus oli juuri
sitä, mitä BIPAltani toivon.
|
Maistilan kypsän hedelmäinen Brett Sonja |
Kotimaisista oluista mielenkiintoisia tuttavuuksia olivat
Maistilan Double Red Brett IPA Brett Sonja ja
Hiiden sour ale Comfortably Plum. Porukassamme Brett Sonja
jakoi mielipiteitä, mutta itse tykkäsin tästä omaperäisestä maltaisen makeuden,
rapsakan pihkaisuuden, kuivahedelmien ja ylikypsien omenien makuvivahteiden
yhdistelmästä. Maalaismainen funkius jäi oluen moniulotteisessa kokonaisuudessa
taustalle, joskin maussa huomasi olevan tiettyä brettaista happamuuden ja tallisuuden
sävyä.
|
Comfortably Plum: interesting indeed, hilpeä hapanluumupläjäys |
Pink Floydin iki-ihanan, ilmassa leijailevan rock-klassikon
mukaan nimetty, tynnyrikypsytetty ja luumun hiivalla höystetty Comfortably Plum oli ehkä erikoisimman makuinen tähän mennessä
testaamistani Hiisi-panimon oluista (ja Hiiden meiningin tietäen se on jo
paljon sanottu :D ). Oluessa oli huomattavasti enemmän luumujogurtin ja
punaviinin piirteitä kuin minkään sortin mallasjuoman. Mustaviinimarjainen
happamuus ja pullamausteet olivat kiintoisa lisä kiintoisaan olueen. Kokonaisuus
oli veikeä, mehua muistuttava, jälkiruokamainenkin, ja taatusti uudenlainen. Sanoisin, että tämä erikoisuus on parhaimmillaan pikkuisena maisteluannoksena ja sopivan jälkiruoan kanssa.
Siinäpä se. Jos et jaksanut lukea koko pitkää tekstiäni,
tiivistän sen yhteen, helposti pureskeltavaan lauseeseen: OlutExpo on edelleen
Suomen kivoin oluttapahtuma, jossa saa maistella hyvää olutta ja ruokaa.
Lisätietoa OlutExposta:
Linkki Post Mortem -tiedotteeseen Käsityöläispanimon sivuilla (sis. listan ravintoloista):
VastaaPoistahttp://pyynikin.com/post-mortem-imperial-stout-pullotettu-arkut-valmiina-avattavaksi-seuraavissa-paikoissa-29-10/
Kiitos, tämä meni multa jotenkin ohi, vaikka kävin tuolla Pyynikin sivuillakin katsomassa :)
VastaaPoistaEipä mitään. Eihän tuo tietenkään linkkinä toiminutkaan.
VastaaPoistaPitäisikö tässä olla iloinen vai huolissaan, kun parin festarin missaamisen turhaumassa raapustettuun verbaaliseen itkupotkuraivariin on nyt linkit kahdessa hyvän olutblogistin Expo-postauksessa? Varmaankin suuttuminen olisi oikein vaihtoehto, jotta Ardea lainaten "kovin nuori vihainen mies" toimisi stereotypioiden mukaan. Ehkäpä kiitän kuitenkin. :)
Kiitos itsellesi hauskalla tavalla ravistelevasta postaussarjasta ja myös inspiksen antamisesta tähän mun postaukseen. Onhan toi uusi idea blogata oluttapahtumaan menemättömyydestä ja teit sen tyylillä :)
Poista