perjantai 2. joulukuuta 2016

Sulokas jalokala: Dark Horse Thirsty Trout

Taustaa: Michiganilainen Dark Horse on nimensä veroinen. Mustan hevosen oluet erottuvat muiden panimojen tuotteista erityisesti omintakeisen suutuntumansa ja monikerroksisen olemuksensa ansiosta. Dark Horsen tuotteet ovat suussa kuin silkkiä ja herättävät monenmoisia tunteita ja ajatuksia. Ei siis ihme, että myös panimon Thirsty Trout oli mieleeni.

Panimo: Dark Horse
Olut: Thirsty Trout
Tyyli: Porter
Prosentit: 7 %
Katkeruus: 24 IBU

Tuoksu: Alkutuoksua hallitsevat kahvipapuiset ja suolalakritsiset aromit. Onpa mukana myös jonkin verran kaakaopapuista kuivaa suklaisuutta. Lopputuoksussa on savusaunamaista ja kesämökkimäistä kodikkuutta: paahteiseen, tuhkaiseen ja tupakkaiseenkin tuoksuun sekoittuu hiven mustaherukkaa.

Ulkonäkö: Kerrassaan kaunis yksilö. Runsas, kuohkea ja kimalteleva vaahto pukee mainiosti mustanpuhuvaa olutta.

Maku: Monivivahteinen ja arvaamaton maku antaa ajattelemisen aihetta. Ensin olut upottaa maistelijansa ykkösellä syvään päähän. Päällimmäinen makukerros on runsaan mutakakkuinen, mustaherukkainen ja taatelinen. Tuhdista ja murretusta alkumausta hypätään kuitenkin pian pehmeän kermaiseen keskimakuun, joka tuo mieleen ensin maitokahvin, sitten kermaliköörin ja lopulta tasapainoisen viskin. Jälkimaussa mennään mullan alle. Turpeen ja maan sekaan on unohtunut pieni pala jälkiuunileipää ja pihkainen männynkäpy.

Suutuntuma: Suutuntuma on todella silkkinen ja suunmyötäinen. Kuten kuusikymppinen äitinikin tätä olutta maistellessaan totesi: ”kiva, ettei tää oo yhtään sellaista raskasta.” Ei raskasta, eikä vetistä, vaan miellyttävällä tavalla täyteläistä.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla: 43 (Tuoksu 8 + ulkonäkö 5 + maku 9 + suutuntuma 5 + yleisvaikutelma 16)

Mihin tilanteeseen sopii? Suosittelen Thirsty Troutia lämpimästi kaikille, jotka ovat kyllästyneet ylenpalttisiin överioluisiin. Tuttuja ja jänniä elementtejä sopivassa suhteessa sisältävä kalansaalis rauhoittaa olennaisen äärelle ja muistuttaa mukavan fiiliksen merkityksestä olutharrastuksessa. Lisäksi Janoisen Taimenen nimessä on jotakin perin kotoisaa meille pääkaupungin seudulla asuville, sillä nimi tuo väistämättä mieleen erään töölöläisen kalakapakan. Kapakalan jäykkyyttä tästä kaverista ei löydy hakemallakaan, sillä suomut säilyvät lasillisen alusta loppuun saakka soljuvan suunmyötäisinä.

Ruokasuositus: mutakakku tai tummasuklaa-lakritsikakku.

Lisätietoja:

Dark Horse Thirsty Trout Ratebeerissä:
https://www.ratebeer.com/beer/dark-horse-thirsty-trout-porter/10328/

3 kommenttia:

 1. Taitaa olla tämän vuoden suosikkipanimoni. Tätä Thirsty Troutia ei ole tullut juotua, mutta viiden stoutin sarjasta kaikki nelosta lukuunottamatta, joista erityisesti One Oatmeal Stout, Tres Blueberry Stout ja Plead the 5th hyviä/loistavia sekä lisäksi vielä Reserve Special Black Ale erittäin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dark Horse on mullekin vielä melko tuore löytö. Hieno panimo ja omaperäisiä tuotteita, ihan erityisen pehmeitä ja maukkaita.

   Tres Blueberry Stout on myös tullut testattua, se oli kanssa varsin mainio, tuoreen mustikan maku oli sopivasti taustalla. Noita muita mainitsemiasi en ookaan vielä kokeillut, mut täytyy pistää korvan taakse :)

   Poista
  2. On muuten harvinaisen vaikeaa tämä kommentointi jos ei haluaisi käyttää tätä Googlen oletustiliä. Ei jaksa säätää puhelimella. Joku nimimerkkivaihtoehto olisi ihan pop.

   Asiaan: Noista mainituista Tres Blueberry Stout oli vähiten päräyttävä, vaikka toki hyvä, joten todella suosittelen tutustumaan muihin. Erityisesti Oatmeal ja Reserve Special ovat suklaisen paahteisia, joka maistuu itselle parhaiten, ja tuo pehmeä suutuntuma toimii loistavasti.

   Poista