sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Kirpakkaa karviaista ja herukanlehtien tuoksua: Põhjala Friedrichshain

Taustaa: Karviaisella maustetut hapanoluet ovat olleet viimeisen vuoden-parin ajan sour-maailman nouseva trendi. Ja ymmärtäähän sen, sillä karviaisen kirpakka, mutta mehevä maku on kuin tehty vaalean sour alen maustamiseen. Põhjalan Friedrichshainissa samaan pakettiin yhdistyy kaksi erittäinkin kivaa juttua: yhden tämän hetken kuumimman panimon oluenpanotaito ja uuden aallon berliner weisse.

Panimo: Põhjala
Olut: Friedrichshain
Tyyli: Berliner Weisse
Prosentit: 3.8 %
Katkeruus: 3 IBU

Tuoksu: Alkutuoksussa on happamia marjoja, sitrusta ja herukkapensaan lehtiä. Keskituoksu on melko klassinen maitohappoisen happaman oluen tuoksu, jossa aprikoosiset ja jogurttiset sävyt ovat hallitsevia. Lopputuoksussa on yllättävää omenapiirakkaisuutta ja toffeevanukasmaisuutta.

Ulkonäkö: Meripihkan värisen oluen vaahto on ohuehko, valkoinen ja pienikuplainen.

Maku: Alkumaussa on sitruuna- ja viinimarjamehua. Hyvin hapanta keskimakua dominoi kirpeä vihreä karviainen. Loppumaku kääntyy miellyttävään kreikkalaiseen jogurttiin. Oluen melko runsasta suolaisuutta tukee mieto etikkaisuus. Näiden kahden yhdistelmä on erehdyttävästi tynnyrikurkkua muistuttava, mutta hyvällä tavalla.

Suutuntuma: Tasainen, keskitäyteläinen ja mukavan mehumainen suutuntuma.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 38/50 (8+4+8+4+14)

Mihin tilanteeseen sopii? Kun tekee mieli jotain oikein, oikein hapanta, mutta silti tasapainoista, suosittelen Friedrichshain-pullon korkkaamista. Jos ei vieläkään happamuuskiintiö täyty, nappaa oluen kylkeen purkki vanhan ajan tynnyrissä säilöttyjä suolakurkkuja. Vakavammin puhuen ruokasuositukseksi käy myös vaikkapa hapanimelä kasviswokki. Prosentteihinsa nähden tämä Berliner Weisse on pippurinen ja luonteikas tapaus, jonka happamuus on selvästi tyylilajin tyypillistä edustajaa rätväkämpää.

Lisätietoja:

Põhjala Friedrichshain Olutoppaassa:
http://olutopas.info/olut/8078/pohjala-friedrichshain

Põhjala Friedrichshain Ratebeerissä:
https://www.ratebeer.com/beer/pohjala-friedrichshain/394828/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti