Keltaista omenaa ei tähän hätään löytynyt, joten lisäsin punaisen. |
Taustaa:
Osallistun tänäkin vuonna olutbloggaajien uuden vuoden yhteispostaukseen. Äänestyksessä
aiheeksi valikoitui Orval, joka on monikerroksisten, loppuunkaluttujen ja tyhjentäviä
analyyseja pakenevien oluiden kiistaton kuningas. Ei siis varsinaisesti mikään helpoin
nakki.
Belgialaisen
trappist-panimon perinteikäs olut on trappistiksi melkoisen voimakkaasti humaloitu
ja siksi sen maku on tuoreena lievästi ipahtava. Aikaisemmin olen maistellut
Orvalia useimmiten kypsytettynä, mutta tätä arviota varten nappasin Alkosta
mukaan joulunviettoon tuoreen yksilön. Tapaninpäivänä porukka ympärilläni oli
hieman uneliasta ja kolmatta päivää pöydässä oleva sangen klassinen menu alkoi
kaivata lisukkeekseen jotakin uutta. Mietiskelin, mikä olut saisi joulunajan mystisen
jännyyden uudelleen virkoamaan ja laatikot sirkuttamaan serenadeja.
Silloin
jääkaapin hyllyn takaosasta osui silmääni kaikkien himoreittaajien ja kaljan
kuvaajien sankari. Pitkine kauloineen ja pyöreine kupuineen se näytti hieman
linnulta, vaan kas kummaa, etiketissä koreili hämärästi tutun oloinen kala. Nostin
pullon kuusen alle ja aloin valmistella sitä kuvattavaksi. Väki pöydässä alkoi
käydä kärsimättömäksi, kun ruoan sijaan olin jälleen kerran majoittunut
mahalleni olohuoneen lattialle kuvaamaan kaljapulloa. Hetken kuluttua kipitin
kuitenkin pöytään ja laskin Orvalin paraatipaikalle. Juhla sai alkaa.
Kalja on kuvattu ja sitten pöytään. |
Panimo:
Orval
Olut:
Orval
Tyyli:
Sanoisin tähänkin, että Orval. Tämä kuin ei ihan ole lintu, kala, eikä
trappisti.
Prosentit:
6,2 %
Katkeruus:
32 IBU
Tuoksu:
Tuoksussa on läsnä koko hedelmätarha kaikkine puineen sun muineen. Aistin ainakin
hapanta omenahilloketta, englantilaista siideriä, aprikoosia sekä kypsää
päärynää. Kivaa kinuskisuus, kandisokerisuus ja pieni pippurisuus pyrähtävät nenään ihan tuoksun
loppuvaiheilla ja kuusen neulasten höyhenenkevyt kisailu täydentää tunnelman.
Ulkonäkö:
Tumman kuparisen oluen vaahto on luonnonvalkea ja kuohkean kermainen. Varsin
nätti olut.
Maku:
Maussa toistuvat ensimmäisenä tuoksusta tutut päärynä ja keltainen omena. Toinen
kerros makua tuo mukanaan katkeraa humalakäpyä, hitusen limeä ja valkoherukkaa.
On tässä vähän toffeetakin. Kastanjainen ja kuivahedelmäinen taustamaku
vaikuttaa hiljaa taustalla, eikä nouse yhtä merkittävään rooliin kuin aiemmin
maistamissani kypsyneissä yksilöissä.
Suutuntuma:
Suutuntuma on keskitäyteläinen ja melko hiilihapokas.
Omat
pisteeni Olutoppaassa: Orval on varsin vaikea arvioitava, koska se
maistuu joka kerta vähän erilaiselta ja pisteyttäminen tuntuu typistävän oluen
liiaksi johonkin määritelmään. Siksi harkitsen vielä, reittaanko Orvalia
ollenkaan Olutoppaaseen. Bloggaajana minua on syytetty yltiöpositiivisuudesta,
mutta silti sanon ihan vaan kiusallanikin, että tämä on äärettömän mielenkiintoinen
olut, jota ei voi hehkuttaa liikaa. Magnifique, merveilleuse, superbe ja niin
edelleen.
Mihin
tilanteeseen sopii? Orval on omiaan tilanteissa, joissa muut oluet eivät yleensä
pärjää. Konservatiivisemmat käyttötavat ovat nauttia Orval ihan sellaisenaan
meditaation tai muun mietiskelyn yhteydessä taikka juustopöydän juomana.
Orvalin taustalla kilpailijat nro 4 ja 6. Laatikot ja rosolli eivät kiireiltään ehtineet kuvaan. |
Itse
testasin tällä kertaa Orvalia joulupöydän valikoitujen ruokalajien kanssa ja
testin tulokset tulevat tässä parhaasta heikoimpaan.
Orval ja jouluruoat the Big Five and One not so good Jokeri
1.
Lanttulaatikko plus Orval. Itseoikeutettu ykköskaksikko, jonka aikaansaamaa
makuelämystä yksihenkinen raatimme luonnehtii kypsän persikkaiseksi, tuhdiksi
ja mehevän hedelmäiseksi. Vahva ysi.
2.
Porkkanalaatikko plus Orval. Makujen musta hevonen. Yksinkertaisesti tehokas yhdistelmä,
kotoisa ruusunmarjamehun maku. Kasi plus.
3. Rosolli plus Orval. In Finland we
have this thing called Sekametelisoppa. Ja tää maistuu siltä. Luumua,
rusinaa, aprikoosia ynnä muuta sellaista. Kasi miinus.
4.
Joululimppu ja Orval. Klassinen veto, vaan ei huono tämäkään, totesi raatimme
lakonisesti. Kastanjaa, pähkinää, itse tehtyä toffeeta. Yllätyselementin puute
tiputtaa arvosanan seiska puoleen.
5.
Äidin tekemä imelletty perunalaatikko ja Orval. Kermakakku hedelmäpäällisellä.
Liiallinen imelyys vie pontta muuten orastavan tasapainoiselta suhteelta. Seiska
plus.
6.
Jokerina pohjalla herneet ja Orval. Oluen vieno maku ei ole ihan parhaimmillaan
herneiden seurassa. Raati nauttii nämä kaksi jatkossakin mieluummin erikseen.
Kouluarvosana nelonen.
Yhteenvetona sanottakoon, että Orval suoriutui testistä hyvin ja siksipä se saattaa jatkossakin päästä joulupöytään. Kaikkivoipa olut yllätti ja onnistui solmimaan harmonisen liiton jopa lanttulaatikon, tuon suomalaisten olut- ja ruokaparittajia sitkeästi kerran vuodessa piinaavan pahan unen, kanssa.
Lue myös muiden bloggaajien
Orval-pläjäykset:
http://arijuntunen.blogspot.com/ Arde Arvioi
http://beerspectives.blogspot.fi/ Beerspectives
http://bisseparoni.tumblr.com/ Bisseparoni
http://www.brewniverse.fi/ Brewniverse
http://www.lily.fi/blogit/bonthoo-bonthoo Bönthöö
Bönthöö
http://everybeeritake.fi/ Every Beer I Take
http://www.hankalaasiakas.fi/
Hankala asiakas
http://humalablogi.info/ Humalablogi
http://www.huurteinen.fi/
Huurteinen
http://jaskankaljat.blogspot.com/ Jaskan Kaljat
http://www.kaunishumala.fi/
Kaunis Humala
http://keikyklubi.blogspot.com/
Keikyblogi
http://ladamatkaaja.wordpress.com/ Ladamatkaaja
http://loppasuut.blogspot.com/
Loppasuut
http://musamiehenoluet.blogspot.com/ Musamiehen
Oluet
http://mushimalt.blogspot.com/
Mushimalt
http://olutkoira.wordpress.com/
Olutkoira
http://www.oluttoverit.com/
Oluttoverit
http://parisanaaoluesta.fi/
Pari sanaa oluesta
http://www.pullollinen.fi/
Pullollinen
http://punavuorigourmet.blogspot.com/ Punavuori Gourmet
http://www.reittausblogi.info/
Reittausblogi
http://tuopillinen.blogspot.fi/
Tuopillinen
http://tuopinaaressa.blogspot.com/ Tuopin Ääressä
http://viinihullu.blogspot.com/
Viinihullun päiväkirja
http://olmonger.blogspot.com/
Ölmönger
Lisätietoja:
Orval
Olutoppaassa:
Orval
Ratebeerissä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti