sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Suklaakahvia, vaniljaa ja ripaus paahdettua chiliä: Prairie Bomb!

Taustaa: Jenkkipanimo Prairie on tullut minulle tutuksi erityisesti upeiden hapanoluiden arkkitehtina, mutta panimon tyyppien käsissä on syntynyt myös yksi All time favourite -imperial stouteistani. Bomb! on kahvilla, suklaalla, vaniljalla ja chilillä höystetty olut, joka lanseerattiin vuonna 2013. Omassa tummien ja tulisten oluiden tyylilajissaan se on klassikko ja prototyyppi, josta otetaan mallia ympäri maailmaa. Bomb! on tuote, jonka avulla Prairie nousi olutharrastajien maailmankartalle. Vuosien varrella Pommista on ilmestynyt myös erilaisia versioita. Tässä arviossa analysoidaan originaaliversiota, jonka maku on harmoninen yhdistelmä syvän suklaakahvista aromikkuutta, vaniljaista makeutta ja sopivasti tulista chiliä.

Panimo: Prairie Artisan Ales
Olut: Bomb!
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 13 %
Katkeruus: 65 EBU

Tuoksu: Suklaiset aromit ovat hallitsevimpia: oluen ensituoksu on kuin kauhallinen kaakaopapuja, rasiallinen konvehteja ja juuri avattu tummasuklaalevy yhdellä kertaa. Suklaaöverien jälkeen nenän tavoittavat tyylikkäät ja syvät tammitynnyrin, pannulla paahdetun punaisen paprikan, espresson, tuhkan ja turpeen tuoksut. Äärettömän herkullinen ja paljon lupaava kokonaisuus saa veden kielelle.
 
Ulkonäkö: Hyvin tumman, punaruskeaan taittavan oluen vaahto on hunajanvärinen ja parin sormen paksuinen.

Maku: Alkumaku on pehmeä, makeahko ja lempeä: vaniljainen, maitokahvinen, hieman pähkinänkuorinen ja puumainen. Keskimaussa pippurisuus ja paprikaisuus alkavat erottua ja myös suklaakahvisuus ja espressoisuus nousevat esiin. Loppumaussa on muscovadosokeria, kahvinporoja, tummaa suklaata ja hienovireistä chilin tulisuutta. Monikerroksinen maku avautuu pala palalta ja siemaus siemaukselta.

Suutuntuma: Suutuntuma on paksu, liukas ja pehmeä, ei kuitenkaan mikään överituhti.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  43 (9+4+9+4+17)

Mihin tilanteeseen sopii? Bomb! on niin erityinen olut, että se on paras nauttia ihan sellaisenaan, hitaasti ja syntyjä syviä mietiskellen. Makuja ja tuoksuja tutkaillessa vierähtää helposti koko ilta. Lämmintä, mutta lempeää tulisuutta ja tummaa suklaata rakastavalle tämä olut on täsmäisku suoraan sydämeen.

Lisätietoja:

Prairie Bomb! Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/prairie-bomb/215531/1/103/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti