sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Joulusaunojan maltillisen katkera mallasjuoma: Olvi Xmas IPA

Taustaa: Perinteikkään Olvin päätös ryhtyä suuren yleisön makuun sopivien, kevyesti katkerien oluiden arkkitehdiksi on ollut ilmeisen menestyksekäs, eli kuluttajat ovat löytäneet puolen litran IPA-tölkkien äärelle. Tänä vuonna myös joulunodotuskaudelle tuli oma nimikko-IPAnsa, eli Xmas IPA. Sain Olvilta näytepaketin ja maistelin olutta pariin otteeseen ennen sen arvioimista saadakseni paremman kokonaiskuvan.

Panimo itse kuvailee oluttaan hedelmäiseksi ja vahvasti humaloiduksi. Itse en löytänyt Xmasista kovin voimakasta humalointia tai intensiivistä makua, mutta sen sijaan olutta myös maistanut, peruslagereihin mieltynyt isäni totesi sen olevan jotenkin vahvempaa. Peruskuluttajan mielestä olut voi siis hyvinkin olla sekä vahvaa että sopivasti katkeraa.

Panimo: Olvi
Olut: Xmas IPA
Tyyli: Red IPA
Prosentit: 4,7 %
Kantavierre: 11
Katkeruus: 45 IBU
Väri: 45 EBC

Tuoksu: Tuoksun perusvire on melko maltainen ja makean siirappinen. Pidempi tuoksuttelu paljastaa myös kevyttä karamellisuutta, männynhavuja ja hieman kastanjaa. On tässä kieltämättä tiettyä jouluisuutta. Miinusta tulee lopputuoksun lievästä pahvisuudesta.

Ulkonäkö: Tumman kuparisen oluen vaahto on runsaan kermainen ja luonnonvalkea.

Maku: Lupaavassa alkumaussa on kiinnostavaa aprikoosisuutta, katkeraa greippisyyttä ja hiukan katajanmarjaa. Jyväinen ja viljapeltomainen aromi käväisee myös kielellä juuri ennen keskimakua. Maku kääntyy melko nopeasti maltaiseen ja makeaan keskimakuun, jota seuraa pitkä, hieman tunkkainen ja tärkkelyksen dominoima loppumaku.

Suutuntuma: Suutuntuma on melko kevyt ja hiilihapot terävähköt.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  33/50 (6+4+7+3+13)

Mihin tilanteeseen sopii? Olvin Xmas IPA sopisi varmaankin mainiosti saunaolueksi, sillä se on helposti juotava ja ainakin olutharrastajan näkökulmasta kevyehkö. Olut käy myös seurustelujuomaksi. Ruokaseuralaiseksi makeahkolle sekä katajanmarjaisen ja greippisen katkeralle oluelle voisi sopia esimerkiksi savustettu tai katajalla maustettu porsaan filee.

Lisätietoja:
Olvi Xmas IPA Olutoppaassa:

Olvi Xmas IPA Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/olvi-xmas-ipa/451164/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti