keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Miten alkoholijuomien ulkomaisen verkkokaupan kielto voisi vaikuttaa: Ajatuksia ja skenaarioita

Uuden alkoholilain luonnos lähti viimein lausuntokierrokselle tiistaina. Lakiluonnoksessa on paljon hyvää ja yksi suorastaan kirosanoilta kuulostava kohta. Valitettavasti luonnokseen oli jossain välissä ilmaantunut vaivihkaa kielto, jota moni olutharrastaja on pelännyt.

  • Voiko alkoholia ostaa verkkokaupasta ulkomailta?

    Nykyiset alkoholijuomien ulkomaiseen verkkokauppaan eli rajat ylittävään etämyyntiin liittyvät säännökset ovat olleet epäselvät. Uudessa alkoholilaissa tilannetta selkiytettäisiin siten, että rajat ylittävä etämyynti olisi selvästi kielletty. Käytännössä kielto tarkoittaisi sitä, että ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia.  

    Uuden lain esityksessä on otettu huomioon EU-tuomioistuimessa ollut tapaus (C-198/2014 Visnapuu), jonka käsittelyn yhteydessä on vahvistettu alkoholin etämyyntiin liittyvää tulkintaa. Sen mukaisesti Suomen nykyisessä alkoholilain mukainen kielto alkoholijuomien ulkomailta tapahtuvaan etämyyntiin on EU:n oikeuden mukainen tietyillä edellytyksillä. Kansallisen tuomioistuimen on esimerkiksi arvioitava, onko tilaviinin nykyinen myyntioikeus sillä tavoin rajallinen, että Suomen vähittäismyyntijärjestelmä ei ole muiden maiden tuottajia syrjivä.

    Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivut: Kysymyksiä ja vastauksia alkoholilain kokonaisuudistuksesta

Alkoholin ulkomainen verkkokauppa, eli valtioiden rajat ylittävä etämyynti aiotaan uudella lailla kieltää Suomessa. Perusteeksi on lakiluonnoksessa mainittu epäselvien säännösten selkiyttäminen. Kieltoa puoltavana aiempana ratkaisuna esitetään EU-tuomioistuimen päätös asiassa C-198/14, Visnapuu. Aiemmat epäselviksi moititut säädökset halutaan nyt siis korvata perisuomalaiseen tapaan tyylikkäällä totaalikiellolla. 

Ensimmäinen reaktioni kohtuullista käyttöä puolustavana olutharrastajana ja ulkomaisten erikoisuuksien arvostajana oli shokki. Mitä, miksi, eihän tämä voi olla todellista? Järkytykseen sekoittui huvitusta, sillä onhan tässä nyt jotain perin ristiriitaista ja jopa tragikoomista. Valitettava totuus on, ettei Alkosta saa (ja tuskin saa tulevaisuudessakaan) pitkän linjan olutharrastajalle riittävän laajaa valikoimaa spesiaaleja oluita. Eikä saa kohta mistään muualtakaan, jos lakiin kirjataan totaalinen alkoholin ulkomaisen verkkokaupan kielto. No, olutravintoloilla toki on omat valikoimansa, mutta se ei korvaa verkkokauppojen tarjoamaa laajaa ja monipuolista valikoimaa.

Ulkomaiset kaupat eivät lain mentyä läpi saa toimittaa kuluttajille mitään alkoholipitoista, edes niitä erityisiä ja odotettuja kerran elämässä -oluita. Sen sijaan Alko on juuri avannut oman verkkokauppansa ja suunnittelee myös alkoholia kuljettavia autoja. Sikspäkin ja Altian viinapullojen toimittaminen syrjäkylille on tosi jees ja tukee vastuullista alkoholikulttuuria, kunhan sen tekee Alko. Ymmärrän, että ulkomaisten alkoholiverkkokauppojen myynnin sääntely on hankalaa, enkä itsekään toivo Suomeen villin, verottoman ja pimeän alkoholimyynnin kulttuuria, mutta silti. Ongelmat olisi varmasti voinut ratkaista toisellakin tavalla.


No, tunnemyrskystä maan päälle palattuani mietiskelin, mistä oikein on kyse. Aloin spekuloida, mitä uudessa alkoholilaissa lopulta halutaan kieltää ja millaisia seurauksia minkäkinlaisella kiellolla voisi olla? Varsinaista lakiahan ei ole vielä kirjoitettu ja siksi sen lopullinen muoto on edelleen arvoitus.

Tässä siis muutamia mahdollisia tapoja muotoilla etämyyntikieltoa koskeva lainkohta ja niiden potentiaalisia seurauksia:
1      Etämyynnin kielto ja sopeutuvat etämyyjät
Vain alkoholin etämyynti Suomen rajojen yli kielletään uudessa alkoholilaissa ja lakisääteinen rangaistus kohdistuu alkoholia myyvään tahoon. Ulkomaiset alkoholiverkkokaupat eivät enää uskalla toimittaa Suomeen rangaistuksen pelossa ja mahdollisuus tilata alkoholia ulkomailta katoaa kuin itsestään.
2      Etämyynnin kielto ja "uppiniskaiset" etämyyjät
Vain alkoholin etämyynti Suomen rajojen yli kielletään uudessa alkoholilaissa ja lakisääteinen rangaistus kohdistuu alkoholia myyvään tahoon. Pääosa ulkomaisista alkoholiverkkokaupoista kuitenkin jatkaa uudesta laista piittaamatta toimituksia Suomeen ja juuri mikään ei muutu.
3       Etämyynnin ja –oston kielto ja pelokkaat kuluttajat
Sekä alkoholin etämyynti Suomen rajojen yli että alkoholin ostaminen ulkomaisesta verkkokaupasta kielletään uudessa alkoholilaissa. Lakisääteinen rangaistus kohdistuu sekä myyjään että ostajaan. Todennäköisesti seurauksena on, ettei enemmistö lainkuuliaisista kansalaisista enää uskalla rangaistuksen pelossa ostaa alkoholia ulkomaisista verkkokaupoista, jolloin kauppojen ei ole ennen pitkää edes järkeä toimittaa Suomeen.
4       Epämääräisesti muotoiltu kielto, jota tulkitaan epämääräisesti ja tapauskohtaisesti
Kompromissi ja jotain siltä väliltä -ratkaisu. Laki muotoillaan mahdollisimman epäselvästi ja sitä tulkitaan tapauskohtaisesti ja epämääräisesti, kuten aiempaakin lakia. Joskus rangaistaan ja joskus ei.
5       EU:n kielto lain voimaantulolle ja lain uudelleenmuotoilu
Tässä vaihtoehdossa uusi laki joutuisi EU:n hampaisiin vapaan liikkuvuuden periaatteiden vastaisena ja se jouduttaisiin muotoilemaan uudelleen. Tämä on mahdollista, joskin ei välttämättä todennäköistä. EU:n kannan mukaan kun vapaan kaupan periaatteista voidaan tinkiä kansanterveydellisistä syistä.

Vaikka skenaarioita on kiinnostavaa ja monesti hedelmällistäkin pohtia, lain mahdolliset seuraukset eivät ole todellisuudessa vielä tässä kohtaa ennakoitavissa. Se on silti jo nyt melko selvää, ettei uudesta alkoholilaista jää suuhun pelkästään hyvä maku. Laki ei tule olemaan ihan sitä, mitä olutharrastajat siltä odottivat. Tällaisena laki tulisi merkittävästi vaikeuttamaan monien alkoholin kohtuukäyttäjien olutharrastusta ja supistamaan kuluttajien saatavilla olevien oluiden valikoimaa.


Lisää aiheesta:

Pari sanaa oluesta. Alko perusti nettikaupan, lakiluonnos kieltää tilaamisen muualta.
http://parisanaaoluesta.fi/2016/11/22/alko-perusti-nettikaupan-lakiluonnos-kieltaa-tilaamisen-muualta/

Viisi tähteä. Olutharrastajat vihaisina: Verkkokauppaan ei saa koskea!
http://viisitahtea.com/artikkelit-2/uutiset/olutharrastajat-vihaisina-verkkokauppaan-ei-saa-koskea/

Ostaulkomailta.com. Alkoholin tilaaminen ulkomailta loppumassa?
http://www.ostaulkomailta.com/blog/alkoholin-tilaaminen-ulkomailta-loppumassa/

Uusi Suomi. Alkoholin verkkokauppa kielletään.
http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226667-alkoholin-verkkokauppa-kielletaan

Uusi Suomi. "Holhousta - kuinka poliitikot kehtaavat?" Selvä kielto tulossa alkoholin verkkokauppaan.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/208884-holhousta-kuinka-poliitikot-kehtaavat-selva-kielto-tulossa-alkoholin-verkkokauppaan

1 kommentti:

  1. Niimpä, kieltolaki tekee paluuta. Tämä ei ole oikein. Verrattuna oluiden litrahintoihin Alkon verkkokauppa/ulkomaiset toimijat hintaero on jäätävä.

    VastaaPoista