torstai 10. marraskuuta 2016

Parhaimmillaan rukiisen ruoan seurassa: Saimaa Brewer's Special Houston Brown Ale

Taustaa: Saimaan Brewer's Special-sarjan syksyn uutuuksista minua kiinnosti ennakkoon eniten Houston Brown Ale, joka osoittautui myös maistelukokemuksena Saimaan näytepaketin parhaaksi olueksi ja hyväksi ruokajuomaksi. Brown ale on hillityn brittiläishenkisenä ja epätrendikkään maltaisena tyylilajina jäänyt pahasti IPA-APA-hypen jalkoihin. Itse arvostan tämän tyylisissä oluissa erityisesti pähkinäisyyttä ja pehmeää tasapainoisuutta, joita toivoin myös Houston Brownilta.

Panimo: Saimaan Juomatehdas
Olut: Brewer's Special Houston Brown Ale
Tyyli: Brown Ale
Prosentit: 4,7 %
Katkeruus: 35 EBU

Tuoksu: Oluen tuoksu on makean maltainen, viljainen ja sokerinen. Lopputuoksussa on hieman kinuskikakkua ja häivähdys humalaa. Ihan ok tuoksu.

Ulkonäkö: Kastanjanruskean oluen vaahto on runsas ja luonnonvalkea.

Maku: Alkumaku on kuivahedelmäinen. Keskimaussa on mallasleipää, hiukan savua ja ruista. Maun keskivaiheilla on aistittavissa myös tiettyä tunkkaisuutta. Loppumaku on kevyesti pihkainen ja sitruksinen. Maku oli melko yksiulotteinen ja jäin kovasti kaipaamaan tyylilajiin kuuluvia pähkinäisiä sävyjä.

Suutuntuma: Suutuntuma on kevyen ja keskitäyteläisen väliltä.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  33 (6+4+7+4+12)

Mihin tilanteeseen sopii? Maistoin Houston Brownia useamman kerran sekä ruoan kanssa että ilman saadakseni sen piirteistä paremman käsityksen. Yksinään olut oli ok perustuote, joka ei herättänyt erityisiä tunteita suuntaan, eikä toiseen. Sen sijaan uunissa paistetun tomaatti-mozzarellaruisleivän kanssa brown alen parhaat puolet pääsivät huomattavasti paremmin oikeuksiinsa ja ruokajuomana olut oli yllättäen hyvinkin nautittava. Suosittelen Houston Brownia siis ruisleivän seuraan, sillä rukiin ja oluen maut täydentävät toisiaan kivasti.

Lisätietoja:

Brewer's Special Houston Brown Ale Olutoppaassa:

Brewer's Special Houston Brown Ale Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/saimaan-brewers-special-houston-brown-ale/445346/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti