perjantai 7. lokakuuta 2016

Mehevää talvisten makujen juhlaa: Westbrook Mexican Cake


Taustaa: Etelä-Carolinassa sijaitseva Westbrook on kuuluisa oivallisista ja originelleista oluistaan. Suomessa Westbrookin oluiden saatavuus on harmillisen heikko. Mexican Cake on panimon The Beer, jota pääsee maistamaan vain aniharvoin. Mexican Caken perusversio tulee saataville kerran vuodessa toukokuussa. Yleensä Meksikolainen kakku myy loppuun nopeasti niin panimolla kuin muissakin paikoissa. Kyseessä on siis erityistuote, jota ensin odotetaan pitkään ja lopulta nautitaan asiaankuuluvalla hartaudella. 

Tämän reittauksen päätähtenä paistatteleva olutyksilö on tuotu tuliaisena Riiasta. Olut on vuosikertaa 2016, eli vielä suhteellisen tuore. Aikaisemmin olen maistanut Mexican Cakea vuoden 2014 CBC:ssä, mutta tämän vuoden pulloversio erosi jonkin verran CBC:n vuoden 2014 hanaversiosta. Molemmat versiot ovat erilaisuudestaan huolimatta erinomaisia.

Panimo: Westbrook
Olut: Mexican Cake
Tyyli: Imperial stout
Prosentit: 10,5 %
Katkeruus: 50 IBU

Tuoksu: Kanelinen, piparinen, suklaakahvinen ja kuivakakkuinen tuoksu, lopputuoksussa mukaan tulee taatelia, rusinaa, kandisokeria ja kevyttä rommisuutta. Tuoksun keskivaiheilla mukana käväisee myös häivähdys punaista paprikaa ja mustapippuria. Mexican Caken tuoksuttelu tuo elävästi mieleen joulun ajan pimenevät illat.

Ulkonäkö: Pikimusta olut keskiruskealla vaahdolla.

Maku: Yllättävän pehmeässä ja makeahkossa alkumaussa on maitokahvia, makeaa lakritsaa, kermaa ja mokkapalaa. Loppua kohti maku saa tiettyä karkeutta ja pähkinäiset ja paahteisen kahviset elementit nousevat voimakkaasti esiin. Oluen jälkimaku on syvän maamainen ja luumuinen. Herkullisessa kokonaisuudessa chilisyys jää aluksi taustalle, mutta muutaman siemaisun jälkeen pienen poltteen suussa kyllä jo erottaa. Polte tuntuu tässä pulloversiossa silti hyvin miedolta verrattuna CBC:ssä maistamani Mexican Caken hanaversion selvään tulisuuteen. Toisaalta eroavaisuus voi johtua myös eri vuosikertojen erilaisuudesta, eikä niinkään pullo- vs. hanaversion eroista.

Suutuntuma: Suutuntuma on hyvin pehmeä ja samettisen tuhti. Keskimaun kanssa samaan aikaan kielen sivuilla voi aistia hennosti kipristelevää chilin poltetta.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  44/50 (9+4+9+4+18)

Mihin tilanteeseen sopii? Mexican Caken mehevä maku huokuu talvipäivien tunnelmaa ja tuo mieleen herkulliset hetket maustekakkujen tai mokkapalojen äärellä. Takkatulen loimussa olut näyttänee kaikkein kauneimmalta. Pullon suuren koon ja oluen voltikkuuden vuoksi suosittelen nauttimaan Meksikolaisen kakun hyvässä seurassa, eli tärkeiden ihmisten kanssa jaettuna.

Lisätietoja:

Westbrook Mexican Cake Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/westbrook-mexican-cake-imperial-stout/165181/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti