torstai 21. marraskuuta 2013

Tuplareittaus: St. Bernardus Abt 12 ja St. Bernardus Christmas Ale

Taustaa: 1946 perustettu St. Bernardus Brouwerij sijaitsee Watoun kaupungissa Belgiassa. St. Bernardus on erikoistunut vaaleisiin ja tummiin luostari-aleihin. Panimon historia kytkeytyy kahteen munkkiluostariin, joista toinen, Refuge de Notre Dame de St. Bernard, antoi St. Bernardukselle nimen ja toinen, Westvleteren, mahdollisuuden tuottaa laadukasta olutta. Tänään maistelussa ovat Abt 12 ja Christmas Ale. Näistä Christmas Ale on panimon jouluolut, jota on saatavilla vain talvikaudella. Abt 12 on saatavilla ympäri vuoden. Valitettavasti kumpikaan olut ei kuulu Alkon nykyiseen valikoimaan.

Olut 1. Christmas Ale

Panimo: St. Bernardus Brouwerij
Olut: Christmas Ale
Tyyli: Belgian Strong Ale
Prosentit: 10 %

Tuoksu: Tuoksussa on kirsikkaa, taatelia, luumukiisseliä, suklaata, makeita hedelmiä ja kuivakakkumaisuutta. Jouluisen kahvipöydän tuoksu.

Ulkonäkö: Niukka, mutta melko kestävä valkea ja pilveilevä vaahto. Oluen väri on tumman suklaanruskea.

Maku: Yleiskuvaltaan maku on toisaalta kuiva ja toisaalta makea. Oluen alkumaku on aprikoosinen, luumuinen, piparinen, rusinainen ja mausteinen. Aavistus pehmeää maltaisuutta on havaittavissa maun keskivaiheilla. Loppumaussa lakritsiset, kuivahkot makuvivahteet nousevat pintaan. Mikään maku ei ole varsinaisesti hallitseva, vaan maku on kerroksellinen ja vähitellen kehittyvä. Ehkä juuri siksi olut on melko helposti juotava, tasapainoisen oloinen tapaus.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on miedosti poreileva, öljyinen ja liukas.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 40/50

Mihin tilanteeseen sopii? Jouluolut on makunsa puolesta niin jouluinen, että en välttämättä nauttisi sitä ainakaan talvikauden ulkopuolella. Kuivakakun, kuivattujen hedelmien tai rusinoiden ja pähkinöiden kanssa tarjoiltuna tai sellaisenaan joulun aikaan nautiskeltuna tämä quadrupel lienee omimmalla alueellaan. Itse testasin olutta Fazerin joulusuklaan kera ja ainakin tämä yhdistelmä toimi mainiosti.

Olut 2. Abt 12

Panimo: St. Bernardus Brouwerij
Olut: Abt 12
Tyyli: Abt/Quadrupel
Prosentit: 10 %

Tuoksu: Tamminen, hiukan katajainen, ruokosokerinen ja runsas tuoksu. Tuoksussa on myös hippunen suklaata. Oluen lämmetessä tuoksuun tulee leipäisiä vivahteita.

Ulkonäkö: Vaalea, ohut vaahto on melko samanlainen kuin Christmas Alessa. Oluen väri on hieman Christmas Alea punertavampi, tumman kolanruskea.

Maku: Abt 12:n maku on tymäkkä ja Christmas Aleen verrattuna jopa päällekäyvä. Maussa pippurisuus, limppuisuus, siirappisuus ja maltaisuus rakentavat oman kokonaiskuvansa, jota hiivainen makeus tukee. Oluen jälkimaku on aniksinen. Tämä olut on makunsa osalta jykevämpi ja täyteläisempi kuin Christmas Ale, eikä avaudu juojalleen yhtä helposti. Oluen juotavuutta heikentää monimutkaisuus – oluesta ei tunnu saavan kiinni ja erilaisia makuja jää helposti märehtimään liikaa.

Suutuntuma: Tasainen, vain hieman hapokas suutuntuma.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 39/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tätä on vaikea luokitella tiettyyn tilanteeseen sopivaksi olueksi. Juustojen ohessa voisi ainakin toimia paremmin kuin Christmas Ale.

Lisätietoja:
Christmas Ale Ratebeerissä:

Christmas Ale BeerAdvocatessa:

Abt 12 Ratebeerissä:

Abt 12 BeerAdvocatessa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti