perjantai 15. marraskuuta 2013

Tymäkkä Tuplakoira: Flying Dog Double Dog

Taustaa: Minua on aina kiinnostanut, mistä Flying Dogin panimo on saanut nimensä. En ole kuitenkaan tullut sitä selvittäneeksi ennen kuin nyt. Flying Dogin nimen taustalla on tavanomaisesta poikkeava tarina. Toinen panimon perustajista, George, sananmukaisesti törmäsi lentävään koiraan matkallaan Pakistaniin. Matkan alkuperäisenä tarkoituksena oli kiivetä maailman toiseksi korkeimman vuoren, K2:n, huipulle. Palatessaan vuorelta hotellilleen George asettui seurueensa kanssa nauttimaan juomiaan ja silloin hän näki sen. Lentävä koira hänen edessään riippuneessa suuressa öljyvärimaalauksessa sai hänen ajatuksensa hyrräämään sanaparin ”flying dog” ympärillä. Kokemuksesta sai alkunsa Flying Dog. Flying Dog on amerikkalainen, Marylandin Frederickissä sijaitseva panimo. Tällä kertaa reittaan panimon Double Dogin, eli Tuplakoiran. Tuplakoiran etiketissä on Flying Dogille ominaiseen tapaan varsin vastenmielinen, koira-aiheinen kuva. Pulloa koristaa harvakarvainen ja suurikitainen, paholaisen hännällä varustettu otus, joka koettaa epätoivoisesti tavoitella kahta ilmassa leijuvaa tuoppia. Jostain tutkimattomasta syystä otus on puettu valkoisiin kalsareihin.

Panimo: Flying Dog
Olut: Double Dog
Tyyli: American Strong Ale
Prosentit: 11,5 %
Katkeruus: 85 IBU

Tuoksu: Tuplakoiran ruohoinen ja havuinen tuoksu vie metsän syvyyksiin. Tuoksussa kevyt katkeruus ja silaus appelsiininkuorta ympäröivät mäntyistä yleiskuvaa. Tietyssä kulmassa tuoksutellessa aromi saa syvempiä, konjakkisia vivahteita. Lämmetessään Tuplakoiran tuoksusta alkaa erottua myös mausteita, näistä etunenässä pippuria.

Ulkonäkö: Vaahto on melko pitkään kestävä, valkea ja parin sentin paksuinen. Vaahdon rakenne on kuohkea ja suurikuplainen. Väriltään olut on konjakinruskea.

Maku: Pippurisen tymäkkä, makeahko alkumaku, jota seuraa toffeinen, vihreäomenainen, greippinen, pähkinäinen ja kastanjainen päämaku. Oluesta jää suun takaosaan pitkäksi aikaa ärhäkän katkera, havuinen jälkimaku. Alkoholin vaikutus tuntuu maussa hitusen konjakkimaisena aromina, mutta tämä ei haittaa maistelukokemusta.

Suutuntuma: Kipristelevä suutuntuma, jossa tuntuu hiukan myös alkoholin poltetta. Oluesta jää suuhun ja nieluun joksikin aikaa miellyttävä lämmittävä tuntuma.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  36/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tuplakoira on parhaimmillaan hitaasti ja rauhallisesti nautiskeltuna. En osaa ainakaan itse kuvitella tämän oluen seuraksi mitään ruokalajia, eli uskoisin oluen toimivan parhaiten sellaisenaan. Lämmittävä elementti ja hienoinen konjakkimaisuus tekevät Tuplakoirasta oivallisen talvi-oluen.

Lisätietoja:
Flying Dogin tarina:

Flying Dog Double Dog Ratebeerissä:

Flying Dog Double Dog BeerAdvocatessa:

Flying Dog Double Dog Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti