perjantai 29. marraskuuta 2013

Alkon uutuuksia: Malmgård Dinkel

Taustaa: Malmgårdin panimo on vuodesta 2009 Malmgårdin tilalla toiminut pienpanimo. Panimon lisäksi Malmgårdin alueella sijaitsevat historiallinen, 1600-luvulta peräisin oleva kartano, kartanokahvila, olutpuoti sekä kartanon puoti. Panimon oluista monet ovat hyvin tuttuja suomalaisille olutharrastajille, mutta tänään arvioimani olut on vielä monelle tuntematon. Arvioin siis Malmgårdin vahvemman version spelttiolut Dinkelistä, joka on vastikään saapunut Alkojen hyllyille.

Panimo: Malmgård
Olut: Malmgård Dinkel
Tyyli: Specialty Grain Beer
Prosentit: 5,3 %
Kantavierre: 11 °P
Katkeruus: 34,1 IBU
Väri: 24,9 EBC

Tuoksu: Olut tuoksuu ohraleivälle tai ohrapuurolle sekä pähkinälle. Tuoksussa on myös hitunen pippurisuutta ja mausteisuutta.

Ulkonäkö: Dinkelin pinnalle muodostuu kermanvaalea, kuplainen, paksu vaahto. Itse olut on väriltään vaalean kuparinruskea.

Maku: Oluen maku on täynnä viljaisia aromeja, kauran ja ohran makuiseksi tätä voisi yleiskuvaltaan luonnehtia. Spelttiä en ole aiemmin maistanut missään muodossa, joten en ole paras henkilö arvioimaan Dinkelin spelttisyyden astetta. Dinkel on melko yksiselitteinen ja yksinkertainen olut, jonka maku on mieto, maltaisella tavalla makea, viljaisen leipäinen ja miellyttävä.

Suutuntuma: Suutuntuma on hyvin kevyt ja hiilihappojen vaikutus on tuskin havaittavissa. Humalointi tuo olueen hiukan ruohoista katkeruutta.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  35/50

Mihin tilanteeseen sopii? Kevyt, mutta sopivasti aromikas spelttiolut sopisi yleisolueksi viljaisten oluiden ystävälle. Tällä voisi houkutella myös raikkaiden vehnäoluiden ystävää laajentamaan repertuaariaan, sillä Dinkel on luonteeltaan todella raikas, helposti juotava ja kepeä.

Lisätietoja:
Malmgård Dinkel Alkon sivuilla:

Malmgård Dinkel Ratebeerissä:

Malmgård Dinkel Olutoppaassa:

4 kommenttia:

 1. Hei !

  Tosi kiinnostava blogi ! Törmäsin tänne sattumalta ja juutuin heti lukemaan Malmgård arviointiasi. Komppaan arvioissasi. Malmgård oli olutseuran pikkujoulujuhlissa eräänä arvioitavana.

  Meilläkin arvioinnin pällimmäiseksi tuli tuo kepeys, joka oli vähän pisteitä pudottava asia , ainakin miehisessä seurassa.

  Laitan sinut oman blogini sivupalkkiin. Sillä tavalla tulee luettua säännöllisesti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Kiitos kommentista ja kehuista, mukava, että blogini miellyttää sinua! Dinkel ei tosiaan ole ehkä kaikkien vahva-aromisten oluiden ystävien suurin suosikki, vaan voi tuntua keveydessään liian pliisulta. Dinkel on enemmän sellainen helppo sessio-olut, sessio-oluiden kategoriassa kuitenkin varsin toimiva.

   Poista
 2. Minusta tässä oluessa on paljon sahdin makua. En tiedä mitä humalaa on käytetty, mutta muuten kevyessä oluessa sen kitkeryys on vähän liikaa. Maussa on paljon katajanmarjaa ja toffeisia aromeja. Tästä ei tule kuitenkaan suosikkiani. Jää yhteen kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dinkelissä oli kyllä persoonallisia ja jänniä aromeja, joista voi olla montaa mieltä. Omasta mielestäni katkeruus oli ihan hyvin sopusoinnussa oluen muiden makuvivahteiden kanssa.

   Poista