keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kaakaoinen lemmenjuoma: Dieu du ciel! Aphrodisiaque

Taustaa: Kanadalaisella Dieu du ciel!-panimolla on taustallaan omaperäinen tarina. Panimon perustajan elämä muovautui vähitellen yhä enemmän oluen ja oluenpanemisen ympärille, kunnes kehitys johti oman panimon perustamiseen. Biologiaa opiskellut oluenystävä alkoi vähitellen suunnata opintojaan bioteknologian alueelle. Aluksi hänestä tuntui, että opinnot antoivat pohjaa aktiiviselle kotipanimotoiminnalle. Opintojensa loppupuolella nuori mies joutui kuitenkin tekemään valinnan: tulisiko hänestä tutkija vai omistautuisiko hän kokopäiväisesti oman panimon luomiselle ja kehittämiselle? Mies valitsi panimon ja Dieu du ciel! aloitti kehityskulkunsa. Nyt arvioin tämän erinomaisen panimon stoutin nimeltä Aphrodisiaque.

Panimo: Dieu du ciel!
Olut: Aphrodisiaque
Tyyli: Stout
Prosentit: 6,5 %

Tuoksu: Tuoksussa on maitokahvia, kaakaota, pähkinää, toffeeta ja suklaakastiketta. Herkullisen täyteläinen tuoksu.

Ulkonäkö: Tumman mattaruskea, lähes läpinäkymätön olut melko paksulla vaalean toffeenruskealla vaahdolla.

Maku: Oluessa on kahvinen, paahtunut ja kuivahko päämaku. Aphrodisiaque jättää jälkeensä konvehtisella tavalla makean suklaisen ja pehmeän maun, jossa myös olueen lisätty vanilja nousee esiin. Maku on tuoksua jonkin verran yksiulotteisempi, eikä vaniljan hienovaraista vaikutusta lukuunottamatta juuri yllätä. Toisaalta – tarvitseeko oluen ylipäätään aina yllättää?

Suutuntuma: Erittäin öljyinen, samettinen ja liukas suutuntuma, jossa mieto hiilihapokkuus täydentää hyvin pehmeän suunmukaista yleisvaikutelmaa. Kokonaisuudessaan helposti juotava olut.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 41/50

Mihin tilanteeseen sopii? Hyvä, joskin varsin perinteisen makuinen stout kaakaon, kahvin ja suklaan ystäville. Tätä voisi tarjota kahvipöydässä kahvin (tai jopa leivonnaisten) korvaajana. Aphrodisiaque on niin tuhti lemmenjuoma, että sitä voisi melkein pureskella ja niin pehmeä, että tuntuu kuin sen muodostaman samettisen peiton sisään voisi käpertyä. Jos joku kirjoittaisi oppikirjan stoutien syvimmästä olemuksesta, tämä olut olisi mitä mallikelpoisin esimerkki kuvaamaan oluttyyliä. Syvä, tumma, upottavan pehmeä, suklaisen kahvinen, kaakaoinen ja sopivasti hapokas. Tässä on todellakin Olutoppaan nimimerkin jannek osuvaa kommenttia lainaten ”ratkaisu ongelmaan ottaisko kaakaon vai oluen”.

Lisätietoja:
Aphrodisiaque Ratebeerissä:

Aphrodisiaque BeerAdvocatessa:

Aphrodisiaque Olutoppaassa:

2 kommenttia:

  1. Vau! Missä mahdoit nauttia tätä? kiinnostaisi todella.

    VastaaPoista
  2. Ihan kotona maistelin, ulkomailta ostettu yksilö oli kyseessä. Ei näitä Dieu du ciel!:n oluita taida oikein Suomesta saada, mutta ulkomailta ja joistain olutverkkokaupoista niitä löytyy kyllä aika hyvin. Dieu du ciel! on kotoisin Kanadan ranskankieliseltä alueelta ja kenties siksi sen oluita näyttäisivät suosivan varsinkin ranskalaiset. Ranskalaisesta Saveur bière-verkkokaupasta tätä siksi saa ehkä helpoiten.

    VastaaPoista