maanantai 11. marraskuuta 2013

Italia-viikoilla The Gallows Birdissä

Giro d’Italia, eli tuttavallisemmin Italia-viikot käynnistyivät perjantaina 8.11. ja viime sunnuntaina alkuillasta käväisin itse kartoittamassa viikkojen tarjontaa Espoon The Gallows Birdissä. Alkuperäisenä tavoitteenani oli päästä maistamaan basilikalla maustettua olutta, mutta lähdin matkaan avoimin silmin ja mielenkiintoisia olutkokemuksia odottaen. Niille lukijoilleni, joille Giro d’Italia on vielä vieras, tiedoksi, että kyseessä ovat valtakunnalliset, italialaista oluttarjontaa esittelevät teemaviikot.

X-Ray Imperial Porter
Perillä The Gallows Birdissä tunnelma oli hiljainen, ainoastaan joitakin oluenystäviä oli saapunut paikalle. Kenties isänpäivällä oli oma vaikutuksensa asiaan. Rauhallinen ilmapiiri oli otollinen rauhalliselle maistelulle. Ensimmäinen testiin päässyt olut oli Brewfistin 8,5-prosenttinen X-Ray Imperial Porter. X-Ray on väriltään mustahko, lakritsinvärinen olut. Vaahto on vaaleanruskea, hienojakoinen ja pienikuplainen. X-Rayn miedossa tuoksussa on mukana yrttisyyttä, talkkunaisuutta ja kevyttä jauhoisuutta. Myös kypsien hedelmien aromi häivähtää hetken tuoksun loppupuolella. Maun osalta portteri antaa tymäkän ja kuivanlaisen ensivaikutelman, jota seuraa luumun, kahvin ja maan sävyinen päämaku. Suutuntuma on kuiva, miedosti hapokas ja suuta kuivattavan paahteinen. Lämmetessään oluen maku saa lakritsisempia sävyjä ja muuttuu hitusen suolaiseksi. Perusluonteeltaan tämä muistuttaa muita maistamiani italiaano-porttereita – aromia löytyy, mutta se on pakattu hienostuneeseen, pehmeään ja suussa sulavaan pakettiin. Kenties suutuntumaltaan kevyet ja juotavat portterit sopivat paremmin italialaiseen lauhkean lämpimään ilmanalaan. Oikein hyvä porter joka tapauksessa.

Birra Genova (pahoittelut kehnosta kuvanlaadusta)
Toisena vuorossa oli sitten se kauan odotettu basilikaolut, eli Birrificio La Superban basilikalla maustettu, 4,5-prosenttinen lager Genova. Heti kättelyssä käy ilmi, että tämä on todella basilikainen olut, voisi sanoa jopa, että Genova on enemmän basilikaa kuin olutta. Paksusta ja hallitsevasta tuoksusta löytyy basilikan ohella likööriä, tequilaa ja hajuaistia huumaavaa imelyyttä. Oluen maku vastaa paljolti tuoksua. Lageriksi tämä on aika makea ja mehumainen ja antaa jopa sokerisen vaikutelman. Genovan yrttinen maku tuo mieleen tuoreyrttien sijaan kuivatut yrtit. Oliivia, basilikaa, oreganoa…tähän olueen lie säilötty koko yrttitarhan vuotuinen sato. Myös oluen värissä basilika tulee mielenkiintoisesti esiin: Genova on väriltään hieman vihertävä, kun sitä katsoo valon läpi. Oluen vaahto on valkea, ohut ja nopeasti haihtuva. Kokonaisvaikutelma on niin erikoinen, että en tiedä, haluaisinko maistaa Genovaa enää uudestaan. Ehkä hyvän mozzarellapizzan kanssa tämä basilikalager pääsisi paremmin oikeuksiinsa, mene ja tiedä.

Bad Additude Dude
Dudella pitsissä löytyy :)
Viimeisenä mukaan tarttui Birrificio Ticinesen Bad Additude Dude. 7,51-prosenttisen DIPA:n vaahto on melko ohut, tiivis, valkea ja tasainen. Myöhemmin vaahto muodostaa lasin reunalle harvinaisen kauniita ja yksityiskohtaisia pitsisiä kuvioita. Oluen väri on syvän punainen ja amber alen väriä muistuttava. Tuoreus tuntuu oluen tuoksussa, joka on miedon suklaakastikkeinen, parfyymisen kukkainen ja herkullisen kinuskinen. Humala erottuu varsinkin pidempään tuoksutellessa. Maku on toffeinen, maltainen, tuorejuustoinen ja piirakkamainen, häivähtääpä mukana myös appelsiinia. Oluen sukulaissielu voisi olla esimerkiksi Werther’s Original-kermakaramelli. Polveileva, hienosyisen hapokas suutuntuma on miellyttävän katkera. Tämä on siitä jännä olut, että havuiset sävyt hiipivät osaksi oluen makua vasta sen lämmetessä. Kokonaisuudessaan onnistunut ja omaperäinen tutkielma jenkki-DIPA:sta. Panimo itse luonnehtii oluttaan melkein Double IPA:ksi, eli ota tästä nyt sitten selvää. Omasta mielestäni kyseessä on katkeruuden puolesta IPA ja maltaisen makeuden puolesta DIPA.

Vierailuni italialaiseen olutmaailmaan sujui kaiken kaikkiaan hyvin. Järjestelypuolella arvostin erityisesti Suomessa melko harvinaista mahdollisuutta valita hanaoluista pieni 2,5 desin maisteluannos. 1,5-2,5 desin annoksia soisi olevan tarjolla useammassakin olutravintolassa, koska pikkuannos antaa tilaisuuden maistella useita erilaisia oluita sivistyneesti ja makuihin keskittyen. Itse suosin pikkuannoksia aina, kun vain mahdollista.

Lisätietoja:
The Gallows Birdin Giro d’Italia-oluet:
X-Ray Ratebeerissä:
Genova Ratebeerissä:
Bad Additude Dude Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti