lauantai 2. marraskuuta 2013

Mukiinmenevä DIPA: Amarillo de Molen


Taustaa: De Molenin panimon lokaatiota voi hyvällä syyllä kehua uniikiksi. Panimo nimittäin sijaitsee vuonna 1697 rakennetussa myllyssä. Myös panimon nimi tarkoittaa myllyä. Tässä arviossa ruodittavaksi pääsee de Molenin Imperial/Double IPA Amarillo, joka on nimetty oluessa käytetyn amerikkalaisen Amarillo-humalalajikkeen mukaan. Ja koska kerran koristelusta innostuin, niin tämäkin olut sai seurakseen kuvaan Halloween-henkisen somistuksen.

Panimo: Brouwerij de Molen
Olut: Amarillo
Tyyli: Imperial/Double IPA
Prosentit: 9,2 %
Kantavierre: 17,5 °P
Katkeruus: 77 IBU

Tuoksu: Oluen tuoksu on pääasiassa ohrainen ja hiukan puuromainen. Hedelmäpuolelta havaittavissa on ainakin greippisyyttä ja persikkaisuutta. Kokonaisuutena tämän yksilön tuoksu ei ole ihan raikkaimmasta päästä, tuoreena olisi todennäköisesti aika erilainen.

Ulkonäkö: Olut on väriltään läpikuultavan punakuparinen. Sen valkean, kumpuilevan vaahdon pinnalle kerääntyy suurten kuplien muodostamia saarekkeita. Vaahto on aluksi runsas, mutta häviää nopeasti lähes kokonaan.

Maku: Amarillon maussa on puuromaista pehmeyttä, ruohoisuutta, sitruksia ja persikkaa, toisaalta myös katkeruus nostaa päätään ajoittain. DIPA:ksi tämä on kyllä aika vähäisesti katkera ja katkeruus häviää yhtä nopeasti kuin ilmestyykin. Oluen jäljiltä suuhun jäävää makua voisi kuvailla toffeiseksi ja karamelliseksi sekä makeahkoksi.

Suutuntuma: Myös suutuntumassa huomaa katkeruuden vähäisyyden. Hetkittäin poreileva ja kipristelevä olut on perusolemukseltaan lopulta aika pehmo ja suutuntuma jää tältä osin tasapaksuksi. Täyteläisyyttä kuitenkin löytyy, joten mitään ohutta litkua tämä ei ole. Amarillo jättää suun aavistuksen tahmeaksi.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  36/50

Mihin tilanteeseen sopii? Maltillisesti katkera olut sopii karamellisen tai hedelmäisen IPA:n ja Pale Alen ystävän kesäjuomaksi. Kaikkein raadollisimmalla tavalla katkerien Double Ipojen suosijalle tämä ei ehkä ole ihanteellinen juoma, koska olut ei ole suuhunpistävän katkera. Panimo ei suosittele Amarilloaan sessio-olueksi, mutta maun puolesta tämä voisi sellaisenakin toimia. Alkoholipitoisuus tosin rajoittaa oluen sessiopotentiaalia. Täysin tuoreena Amarillo olisi varmaankin kyllä kaikin puolin voimakkaampi ja aromikkaampi kuin tässä arviossa reitattu neljän kuukauden ikäinen yksilö. Tälle yksilölle kuitenkin tällainen arvio.

Lisätietoja

2 kommenttia:

  1. Aika kova viinapää jos 9,2% olut sopii sessio-olueksi :)

    VastaaPoista
  2. Prosentit ovat toki aika kovat, eli ajattelin, että lähinnä makunsa puolesta sopisi sessio-olueksi, mutta alkoholipitoisuuden puolesta ei oikein. Petollinen olut sikäli, ettei ainakaan omasta mielestäni maistu 9,2-prosenttiselta.

    VastaaPoista