maanantai 4. marraskuuta 2013

Copenhagen Beer Celebration Preview Part 1

Copenhagen Beer Celebration on suuren kokoluokan olutfestivaali, joka tullaan järjestämään kolmannen kerran 2.-3.5.2014. Olutjuhlan organisoijana on kööpenhaminalainen Mikkeller. Toimintaperiaate on lyhyesti sanottuna tämä: tapahtuma koostuu neljästä neljän ja puolen tunnin mittaisesta sessiosta, joista kuhunkin jokainen osallistuvista panimoista tuo kaksi olutta.

Ensi kevään Beer Celebrationin lipunmyynti alkoi 1.11., eli viime perjantaina. Kuten aikaisemminkin, tapahtuman liput olivat erittäin haluttuja ja suurin osa lipuista myytiin loppuun nopeasti. Mikäli liput jotakuta lukijaani kiinnostavat, tiedoksi, että 2.5. perjantai-aamun session (klo 10.00-14.30) lippuja on ainakin vielä tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä saatavilla. Itse onnistuin saalistamaan perjantai- ja lauantaiaamujen sessioiden liput. En ole aiemmin osallistunut Beer Celebrationiin, enkä edes käynyt Kööpenhaminassa, joten odotan innolla, mitä tuleman pitää. Lukemani perusteella odotettavissa on varsin hieno ja kenties ikimuistoinenkin olutfestarikokemus.

Fiilistä nostattaakseni aloitan tästä kirjoituksesta Copenhagen Beer Celebration Preview-sarjan, jossa esittelen lyhyesti festivaaleille osallistuvia panimoita ja mietin, mitkä olisivat kultakin 40 panimolta ne kaksi olutherkkua, joita mieluiten kokeilisin. Kirjoituksissani listaan panimoilta vain sellaisia tuotteita, joita en ole vielä vaihtelevista syistä johtuen päässyt ollenkaan maistelemaan. Keskityn siis minulle entuudestaan tuntemattomiin oluisiin. Ja koska panimot eivät ole ilmoittaneet tapahtumaan tuotavia oluita etukäteen, kirjoitussarjassani on kyse lähinnä arvausleikistä ja toiveiden esittämisestä, ei pilkulleen tapahtumassa toteutettavan juomalistan tekemisestä.

Aloitetaan Mikkelleristä ja sen mielenkiintoisimmista tuotteista:
Mikkellerin perustivat tanskalaiset lapsuudenystävät Mikkel ja Keller vuonna 2006. 40 maahan oluitaan tuovan Mikkellerin nimi muodostui panimon perustajien nimien yhdistelmästä. Kellerin lähdettyä uusien haasteiden pariin mikropanimoa on pyörittänyt Mikkel. Mikkeller toimii mustalaispanimoperiaatteella, eli Mikkellerin nimellä kulkevat oluet tehdään muualla, etupäässä Belgiassa Proef Brouwerij’n tiloissa. Oluenystävien keskuudessa uudehko panimo on saavuttanut vankan aseman laadukkaiden erikoisoluidensa ansiosta. Mikkellerin ylimpänä tavoitteena on tehdä maukkaita oluita, jotka haastavat ihmisten käsityksen hyvästä oluesta, liikuttavat ihmisiä ja tarjoavat aidon vaihtoehdon viinille gourmet-ruoan seuralaisina.

Haluaisin kokeilla Mikkelleriltä:
Mikkellerin osalta kiinnostavimpien oluiden määrää on vaikea rajata kahteen, koska kiinnostavia tapauksia olisi pilvin pimein. Yritin kuitenkin parhaani.
Olut nro 1. Black Hole
Black Hole on tyypiltään Imperial Stout, josta löytyy alkoholiprosentteja peräti 13,1 kappaletta. Oletusarvoisesti kyseessä on vahva, katkera, aromikas ja persoonallinen olut, joka on maltillisella tavalla makea. Näissä alkoholiprosenteissa liikuttaessa on jo sinänsä haaste saada aikaan toimiva (=lue ”ei liian viinaisen makuinen") olut, mutta uskon Mikkellerin tähän yltävän. Imperial Stoutien ystävänä uskon, että tämä olut saattaisi olla kokemisen arvoinen. Yritin metsästää Black Holea myös OlutExposta, mutta suureksi pettymyksekseni se ei kuulunut festarin lauantaiseen valikoimaan.
Olut nro 2. Beer Geek Brunch Weasel

Tämän oluen valmistukseen on käytetty sivettikissojen ulostetta. Jep, luit oikein, ulostetta. Tästä johtuen (tai tästä huolimatta) olut on saanut Ratebeerissä erinomaiset pisteet. Oluen valmistuksessa käytetty harvinainen, erikoinen ja kallis sivettikissojen ulosteesta valmistettava kahvi on erityisen voimakkaan makuista ja tuoksuista. Pidän kahvisista Imperial Stouteista ja Beer Geek Brunch Weaselin uskoisi olevan varsin tujusti kahvin makuinen. Lisäksi olut kuulostaa niin erikoiselta, että sen haluaisi testata ainakin kerran elämässä. Tämäkin olut on sieltä alkoholipitoisimmasta päästä, prosentteja oluessa on 10,9.


Tässä vielä lista tähän mennessä julkaistuista Copenhagen Beer Celebrationiin osallistuvista panimoista:
1. Mikkeller
2. To Öl
3. The Kernel
4. Alpha state
5. Freigeist
6. Surly
7. Westbrook
8. Närke
9. Loverbeer
10. Three Floyds
11. Brewdog
12. Wakefield
13.Funky Buddha
14. Hoppin Frog
15. Sante Adairius
16. 7venth sun
17. Baird
18. Peg's/Cycle
19. Alvinne
20. Kuhnhenn
21. Cigar City
22. Prairie
23. Firestone Walker
24. Evil twin
25. Brodies
26. Buxton
27. Siren
28. Omnipollo
29. Stillwater
30. Crooked Stave
31. Xbeeriment
32. Lervig
33. De Molen
34. Amager
35. Way Beer
36. Green Flash
37. Jester King

Lisätietoja:

Copenhagen Beer Celebration:

Mikkeller:

Mikkeller Black Hole Ratebeerissä:

Mikkeller Black Hole Olutoppaassa:

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Ratebeerissä:

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti