lauantai 23. marraskuuta 2013

Olut ja suklaa osa 2: Gouden Carolus Christmas, St. Bernardus Prior 8 ja joulusuklaa

Olut ja suklaa-maistelusarjani alkoi Siperian, Emelissen ja tumman suklaan yhteismaistelulla. Oluiden ja suklaiden äärellä ollaan nyt siis toista kertaa. Tällä kertaa maistelen kahta belgialaista olutta suklaan kera.

Maistelun tarjonta (punatulkut eivät sentään ole syötäviä)
Ensimmäinen maistelun oluista on Brouwerij Het Ankerin olut. Brouwerij Het Anker on harvinaisen iäkäs panimo, jonka juuret juontavat yli 600 vuoden taa. Perheomisteinen panimo on ollut vähintään osittain Van Breedamin perheen hallinnassa vuodesta 1873. Vuonna 2002 Het Anker herätti jouluolutperinteensä henkiin Gouden Carolus Christmasin muodossa 30 vuoden tauon jälkeen. Olut vaatii useiden kuukausien kypsymisajan ennen kuin se saavuttaa optimaalisen tasapainon ja on valmis lähtemään kaupallisille markkinoille. Kuudella eri mausteella maustettu Christmas näyttelee tänään olut ja suklaa-maistelun toista pääroolia.

Toinen päivän oluista on St. Bernardus Prior 8. St. Bernardus käyttää edelleen 1960-luvulta peräisin olevia kuparikattiloita oluidensa panemisessa. Monien mukaan kuparikattiloissa valmistettu olut on teräskattiloissa tehtyä monimutkaisempaa – tiedä tuota, itse en ole aiemmin tullut pohtineeksi kattiloiden vaikutusta olueeseen. Prior 8 on perinteinen, luostarityylinen Dubbel. Olut on Ratebeerin Best Beers of Belgium 2010-kisan kultamitalisti ja olutharrastajien keskuudessa muiden St. Bernarduksen oluiden tavoin varsin arvostettu.

Suklaapuolesta vastaa tänään Fazerin joulusuklaa seuranaan rasiallinen piparkakkuja. Fazerin joulusuklaa on perinteinen joulupöydän herkku, joka pitää sisällään hedelmäpaloja, piparia, mantelia ja jouluisia mausteita. Valitsin suklaan ja piparit oluiden seuraksi edellisestä St. Bernardusten maistelustani innostuneena. Ainakin St. Bernardus Christmas Ale näytti viihtyvän erinomaisesti joulusuklaan kera, joten etukäteen voisi olettaa myös toisen St. Bernarduksen ja mausteisen Gouden Carolus Christmasin sopivan ainakin kohtalaisesti yhteen samaisen suklaan kanssa.

St. Bernardus Prior 8
St. Bernardus Prior 8 on väriltään tumman mahonkinen, oluen vaahto on vaalea ja kevyt. Oluen ensivaikutelma maun puolella on kirpeä ja hapan, pihlajanmarjamainen. Suutuntuma on sopivasti hiilihappoinen ja pirskahteleva. Lasin reunalta tuoksutellessa olut tuoksuu mansikalle, keskemmällä tuoksu on tummempi, kirpeämpi ja syvempi. Hiukkasen epäilyttää ensimaistamisen jälkeen, sopiiko tämä nyt ollenkaan valitun suklaan tai piparien kera. Hapan olut jääkin hieman suklaan varjoon, jos suklaata erehtyy ottamaan liian ison palan kerralla. Kirsikkainen ja mausteinen yhteismaku muodostuu suklaan ja Prior 8:n yhteispelin lopputuloksena, mikäli suklaata nauttii vain hippusen olutkulauksen kera. Suklaa hioo oluesta pois kirpakimman terän ja jättää jäljelle pehmeyttä ja maltaisuutta. Piparin ja oluen yhteismaku on, etten sanoisi, hiukka homeinen ja kuivakka. Eli suklaa on Prior 8:n kumppanina huomattavasti piparia parempi.

Gouden Carolus Christmas
Gouden Caroluksessa on runsas ja kuohkea, pitkäkestoinen vaahto, oluen väri on tummanruskea. Anista ja suolasalmiakkia tulvahtaa nenään heti haistaessa olutta. Myöhemmin tuoksutellessa mukaan tarttuu myös hiivaisia tuoksun sävyjä. Paahtunut vanhan ajan salmiakki hallitsee makua – lisäksi mukana on myös anista ja sitruunaa. Suutuntuma on täyteläinen ja liukas. Joulusuklaan ja Gouden Caroluksen yhdistelmä on rusinainen, romminen ja lämmin. Tykkään. Pipari ja Gouden Carolus luovat yhdessä maustecocktailin, jonka keskiössä ovat anis ja kardemumma.

Lopputulemana voidaan todeta, että mielenkiintoisia yhdistelmiä löytyi tässä olut ja suklaa-maistelussa monta, mutta yksikään ei yltänyt aivan huipputasolle. Mausteista joulusuklaata näyttäisi olevan haastavaa parittaa oluiden kanssa, mutta vielä vaikeampaa on oluiden ja piparien yhdistely.

Maistelun tulokset pähkinänkuoressa:
St. Bernardus Prior 8 + Fazerin joulusuklaa = Parhaimmillaan, kun suklaata ottaa hitusen ja olutta kulauksen, silloin kirsikkainen, pehmeä yleisvaikutelma.
St. Bernardus Prior 8 + pipari = Homeinen yhdistelmä, ei toimi.
Gouden Carolus + Fazerin joulusuklaa = Rusinainen, romminen ja lämmin yhdistelmä, toimii.
Gouden Carolus + pipari = Maustecocktail, josta voi olla montaa mieltä.

Oluiden tiedot:
St. Bernardus Prior 8
Olut: St. Bernardus Prior 8
Tyyli: Dubbel
Prosentit: 8 %
Katkeruus: 21 IBU
Väri: 16 EBC

Gouden Carolus Christmas
Olut: Gouden Carolus Christmas
Tyyli: Belgian Strong Ale
Prosentit: 10,5 %
Kantavierre: 21,9 °P
Katkeruus: 15,1 IBU
Väri: 75,5 EBC

Lisätietoja:
St. Bernardus Prior 8 Ratebeerissä:
Gouden Carolus Christmas Ratebeerissä:
Gouden Carolus Christmas Alkon sivuilla:
Fazerin joulusuklaa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti