lauantai 9. marraskuuta 2013

Brittiläinen hedelmäpommi: Buxton Axe Edge

Taustaa: Vuonna 2009 perustettu Buxtonin panimo sijaitsee Englannin Buxtonissa. Nuorehko panimo on ehtinyt saada mainion maineen olutharrastajien keskuudessa. Panimo sijoittui Ratebeerin vuoden 2013 The Best Brewers In The World-kilpailussa sijalle 52. Kilpailuun osallistui yhteensä noin 13000 panimoa, joten sijoittuminen sadan parhaan joukkoon on huikea saavutus. Tänään arvioin Axe Edgen, joka on Buxtonin varsin hyvät Ratebeer-pisteet kerännyt IPA. Olut lie saanut terävän nimensä Buxtonista lounaaseen sijaitsevalla Axe Edgen nummella seisovasta 549 metriä korkeasta Axe Edge Hillistä, tästä tosin en löytänyt varmoja todisteita. Oluen humalointiin on käytetty Amarilloa, Citraa ja Nelson Sauvinia, joten odotettavissa lienee rapsakan hedelmäinen ja sitruksinen IPA-elämys.

Panimo: Buxton Brewery
Olut: Axe Edge
Tyyli: India Pale Ale
Prosentit: 6,8 %
Katkeruus: 73 IBU

Tuoksu: Hyvä aromiprofiili, jossa erottuu raikasta havuisuutta, karamellia, vaahterasiirappia, persikkaa ja greippiä. Perinteinen IPA:n tuoksu parhaimmillaan.

Ulkonäkö: Parin sentin paksuinen, kupliva, valkoinen ja pitsimäinen vaahto. Oluen väri on kauniin hehkuvan tummakuparinen.

Maku: Sopivasti katkera maku, jossa on yllättävää painokkuutta ja täyteläisyyttä. Maussa omenan, persikan, kiivin, sitruunan ja greipin aromit yhdistyvät ja muodostavat hedelmäisyyteen taipuvaisen, jopa trooppisen kokonaisuuden. Jotenkin tämän mausta tulee mieleen uusi-seelantilaiset olutkokeiluni, kuten MOA:n trooppisen maukkaat Pale Ale ja Breakfast. Lieko syynä oluessa käytetty uusi-seelantilainen humalalajike Nelson Sauvin? Tuoksun selvä havuisuus ja karamellisuus eivät tunnu maun puolella juurikaan, joten sikälikin Axe Edge muistuttaa maultaan enemmän uusi-seelantilaisia kuin brittiläisiä tai jenkkiläisiä India Pale Aleja.

Suutuntuma: Axe Edgen suutuntuma ei oluen nimestä poiketen ole lainkaan terävä, vaan suunmukainen, pehmeä ja öljyinen. Katkeruus tuntuu pienenä, tuskin huomattavana pistelynä.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 43/50

Mihin tilanteeseen sopii? Sopisi aasialaisten ruokien tai hedelmäisen salaatin seuraksi. Erinomainen IPA ja seurusteluun istuva juoma.

Lisätietoja:
Olut Olutoppaassa:
Olut RateBeerissä:
Olut Beeradvocatessa:
Ratebeer’s Best Brewers In The World 2013 Top 100:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti