sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Alkon jouluiset osa 1. Great Divide Hibernation Ale

Hibernation Ale
Runsas, kermainen vaahto
Taustaa: Alkon jouluiset-sarjassa esittelen kaappiini päätyneitä jouluoluita, jotka kuuluvat Alkon vuoden 2013 joulukauden valikoimaan. Ensimmäinen jouluinen valintani on kotoisin Great Dividen panimosta. Great Divide on denveriläinen panimo, jonka perusti Brian Dunn vuonna 1994. Great Divide on kulkenut pitkän tien yhden työntekijän työllistävästä mikropanimosta 45 työntekijää työllistäväksi maailmalla mainetta niittäneeksi ja moninkertaisesti palkituksi laatupanimoksi. Tänään käsittelyssä on Great Dividen Hibernation Ale. Hibernation Alen pulloa koristaa sinisävyinen hiihtäjän kuva, joka on omiaan virittämään olutnautiskelijan jouluisiin tunnelmiin. Great Divide lupailee Hibernation Alen olevan maltaisen rikas ja humalaprofiililtaan kompleksinen. Näillä alkuodotuksilla siis lähdetään liikenteeseen. 

Panimo: Great Divide
Olut: Hibernation Ale
Tyyli: (English Style) Old Ale
Prosentit: 8,7 %
Kantavierre: 20,4 °P
Katkeruus: 46 IBU
Väri: 96,9 EBC

Tuoksu: Kuivan paahteinen ja suolainen sekä kahvinen ja maamainen. Lämmetessään tuoksu saa salmiakkisia sävyjä.

Ulkonäkö: Turpean kuohkea, paksu vaalea vaahto. Olut itse pukeutuu syvään, tumman suklaan tai tumman puun mieleen tuovaan tummanruskeaan sävyyn.

Maku: Suolasalmiakkia, tummaa suklaata, ripaus luumua ja tuhkaa sekä reilusti pähkinää. Myös maamaisuus tuntuu maussa. Syvä ja herkullinen maku, jossa on havaittavissa selvää joulun tuntua. Olut jättää katkeran aromin suuhun, vaikka päämaku ei olekaan kovin katkera. Maku on Black IPA:n ja Old Alen risteytys, jossa syvän salmiakkinen Old Ale on kuitenkin selvästi niskan päällä.

Suutuntuma: Silkkinen, öljyinen, kevyt ja helposti alas solahtava suutuntuma. Vähäiset hiilihapot tekevät suutuntumasta pehmyen.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 40/50

Mihin tilanteeseen sopii? Jouluinen Hibernation Ale sopisi esimerkiksi pähkinöiden ja rusinoiden tai muiden pienten jouluisten naposteltavien oheen. Tästä oluesta saattaisi olla myös suklaakakun kumppaniksi.

Lisätietoja:
Hibernation Ale Alkon sivuilla:

Hibernation Ale Ratebeerissä:

Hibernation Ale BeerAdvocatessa:

Hibernation Ale Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti