Oluiden ja suklaiden liitto ei ehkä ole ihan kirkossa
kuulutettu, mutta siitä huolimatta monet oluet sopivat oivallisesti yhteen
suklaan kanssa. Oluiden ja suklaiden makumaailmaa kartoittaakseni aloitan nyt
uuden maistelusarjan. Tänään maistelen juuri Alkosta kotiutunutta Siperiaa,
kaapista löytyvää Emelissen Imperial Russian Stoutia ja Imperial Stoutien
seurana suklaita belgialaisen Neuhausin lajitelmasta. Siperia lienee monille
lukijoilleni entuudestaan tuttu, mutta kerrataan silti: Siperia on
tamperelaisen Koskipanimon poikkeuksellisen makoisa Imperial Stout, joka on
Alkoissa joulun kausioluena. Muuna aikana Siperiaa saa esimerkiksi panimoravintola
Plevnasta Tampereelta. Jos et ole Siperiaa vielä testannut, niin kehotan
lämpimästi maistamaan. Kyseessä on kokemisen arvoinen olut ja kenties paras
suomalainen Imperial Stout. Siperia saa tunnusomaisen katkeruutensa
Mount-Hoodin, Simcoen, Tomahawkin ja Vanguardin yhdistelmästä. Hollantilaisen
Emelissen Imperial Russian Stout on minulle entuudestaan tuntematon Imperial
Stout, jonka humaloinnissa on käytetty Nuggetia ja Amarilloa.
Neuhausin lajitelmaan kuuluu neljä erityyppistä suklaata eri
maailmankolkista – Ecuador, São Tomé, Papua New Guinea ja Tanzania. Ecuador-suklaa
on 70-prosenttinen tumma suklaa, jonka maun luvataan suklaapakkauksen tekstissä
olevan intensiivisen lakritsinen, mausteinen ja hedelmäinen. 72-prosenttista São
Toméa kuvataan pakkauksessa voimakkaan paahteisen makuiseksi. 70-prosenttinen
Papua New Guinea on pakkauksen mukaan harmonisen kermainen ja 75-prosenttinen
Tanzania maultaan rikkaan hedelmäinen. Näillä ennakkotiedoilla lähdetään siis
maistelemaan.
Siperia kaatuu lasiin lähes mustana, vaahto on kermatoffeen
vaaleanruskea ja kuohkea. Vaahto haihtuu nopeasti. Ensimmäisenä nenään
tulvahtaa sitruksista humalan tuoksua, jota seuraa tallimaisuus ja syvä paahtuneisuus,
tuoksun jälkipuolella esiin nousee myös lakritsisia ja liköörisiä sävyjä. Maku
on tuttua Siperiaa – paahtuneisuus, kahvisuus, katkeruus ja maamainen
nahkaisuus yhdistyvät luoden pimeään marraskuun iltaan sointuvan kokonaismaun.
Ecuador-suklaan maku on marjamaisen hapokas, mausteissa tuntuu kanelia ja
pippuria. Siperia saa Ecuadorin kanssa katkeria, poreilevia sävyjä ja suklaassa
puolestaan pippurisuus korostuu. Tanzania on makean kirsikkainen, mansikkainen ja
makean hedelmäinen. Siperiaan yhdistettynä suklaa muistuttaa poreilevan
humaloinnin höystämää sacher-kakkua tai kirsikka-suklaaleivosta. São Tomésta
erottuu pähkinän ja kahvin pehmeitä ja kermaisia aromeja. Siperian ja São Tomén
yhdistelmä on vahvan espressoinen, täyteläinen ja paahtunut. Papua New Guinea
on kermainen, suutuntumaltaan paksu, makea ja jopa hiivainen. Siperian seurana
suklaa muodostaa kermavanukasmaisen, pehmeän maun, joka tuo esiin Siperian
suklaisen puolen.
Emelissen vaahto on vaalea, kevytrakenteinen, isokuplainen
ja kuohuva. Oluen väri on hiukan Siperiaa vaaleampi, mutta silti erittäin tumman
punaruskea. Maku on siirappisen kermainen ja makea ja tuo mieleen kirsikkaliköörillä
kostutetun suklaakakun. Tuoksu on melko imelä ja suklainen. Lämmetessään olut
alkaa tuoksua suolaisemmalle, jossain määrin salmiakkiselle ja maussa tulee
esiin lakritsaa. Emelisse ja Ecuador saavat yhdessä aikaan uskomattoman hyvän
maun. Intensiivinen moussemainen maku ja tuntuma suorastaan sulaa suuhun ja
täyttää kaikki makureseptorit vahvalla, mutta tasapainoisella tumman suklaan
aromilla. Suklaa pukee olutta niin hyvin, että kokemusta on vaikea kuvata
sanoin. Tanzania tuo Emelissestä pintaan lähinnä alkoholisuutta ja makeutta.
Kaksi makeaa, olut ja suklaa, eivät tässä yhdisty parhaalla mahdollisella
tavalla. Liiallinen imelyys peittää alleen muut maut. São Tomé korostaa
Emelissen humalointia, joka ei oluessa sellaisenaan juotaessa nouse esiin. Makuyhdistelmää
hallitsee ruohoinen ja metsäinen katkeruus. Maun lopussa sulava lakritsisuus
nousee katkeruuden yli. Erikoinen yhdistelmä, joka muuttaa täysin Emelissen
luonteen. Emelisse ja Papua New Guinea tuottavat yhdessä kermaisen täyteläisen
sekä aprikoosisen maun. Maussa on pieni riitasointu ja tunkkainen sivumaku,
joka ei ihan sovi pakettiin.
Elämäni ensimmäinen järjestelmällisesti toteutettu suklaa-
ja olutmaistelu oli kaiken kaikkiaan kiinnostava kokemus, jota suosittelen
muillekin. Oluen maistelu suklaiden kanssa oli avartavaa ja inspiroivaa. Mukaan
tarttui myös yksi makukokemus, jonka uskon muistavani vielä pitkään.
Maistelun tulokset
pähkinänkuoressa:
Siperia + Ecuador = Siperian humalointi korostuu ja suklaan
pippurisuus nousee esiin.
Siperia + Tanzania = Siperian humalointi erottuu jossain
määrin, yhdistelmän perusmaku on sachermainen.
Siperia + São Tomé = Espressomainen, täyteläinen ja
paahtunut yhdistelmä, jossa Siperian kahvisuus tulee esiin.
Siperia + Papua New Guinea = Kermavanukasmainen yhdistelmä
näyttää Siperian suklaisen puolen.
Emelisse + Ecuador = Kyllä. Tämä on ehdoton voittaja. Syvän
suklainen, mutta silti pehmeä.
Emelisse + Tanzania = Turhan makea ja imelä sekä hiukan
tunkkainen yhdistelmä.
Emelisse + São Tomé = Tässä suklaa muuttaa oluen luonteen ja
tuo siitä esiin katkeran ruohoisen puolen.
Emelisse + Papua New Guinea = Kermaisen täyteläinen sekä
aprikoosimarmeladinen maku. Pieni tunkkainen sivumaku häiritsee.
Oluiden tiedot:
Siperia
Panimo: Koskipanimo
Olut: Siperia
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 8 %
Kantavierre: 20,4 °P
Katkeruus: 95,5 IBU
Väri: 270 EBC
Emelisse
Panimo: Emelisse
Olut: Russian Imperial Stout
Tyyli: Russian Imperial Stout
Prosentit: 11 %
Kantavierre: 26 °P
Katkeruus: 96 IBU
Väri: 132 EBC
Lisätietoja:
Keskustelu oluiden ja suklaiden yhdistämisestä:
Siperia Ratebeerissä:
Emelisse Ratebeerissä:
Neuhausin belgialainen suklaa:
Blogisi on kiva lisä kirjoon! Itse olen huomannut myös että suklaa sopii paahteisen oluen kanssa hyvin yhteen, vaikka useammin nautin molemmat erikseen. Kippis blogitoverille!
VastaaPoistaKippis ja kiitos :) Suklaa sopii tosiaan ainakin paahteisten Imperial Stoutien ja Portereiden seuraksi, muiden oluttyylien ja suklaan yhdistämistä en ole vielä juurikaan kokeillut, mutta jatkossa olisi tarkoitus laajentaa reviiriä Imperial Stouteista ja Portereista myös vähemmän tuttuihin suuntiin.
Poista