perjantai 8. marraskuuta 2013

Olut ja suklaa osa 1: Siperia, Emelisse ja tumma suklaa

Oluiden ja suklaiden liitto ei ehkä ole ihan kirkossa kuulutettu, mutta siitä huolimatta monet oluet sopivat oivallisesti yhteen suklaan kanssa. Oluiden ja suklaiden makumaailmaa kartoittaakseni aloitan nyt uuden maistelusarjan. Tänään maistelen juuri Alkosta kotiutunutta Siperiaa, kaapista löytyvää Emelissen Imperial Russian Stoutia ja Imperial Stoutien seurana suklaita belgialaisen Neuhausin lajitelmasta. Siperia lienee monille lukijoilleni entuudestaan tuttu, mutta kerrataan silti: Siperia on tamperelaisen Koskipanimon poikkeuksellisen makoisa Imperial Stout, joka on Alkoissa joulun kausioluena. Muuna aikana Siperiaa saa esimerkiksi panimoravintola Plevnasta Tampereelta. Jos et ole Siperiaa vielä testannut, niin kehotan lämpimästi maistamaan. Kyseessä on kokemisen arvoinen olut ja kenties paras suomalainen Imperial Stout. Siperia saa tunnusomaisen katkeruutensa Mount-Hoodin, Simcoen, Tomahawkin ja Vanguardin yhdistelmästä. Hollantilaisen Emelissen Imperial Russian Stout on minulle entuudestaan tuntematon Imperial Stout, jonka humaloinnissa on käytetty Nuggetia ja Amarilloa.

Neuhausin lajitelmaan kuuluu neljä erityyppistä suklaata eri maailmankolkista – Ecuador, São Tomé, Papua New Guinea ja Tanzania. Ecuador-suklaa on 70-prosenttinen tumma suklaa, jonka maun luvataan suklaapakkauksen tekstissä olevan intensiivisen lakritsinen, mausteinen ja hedelmäinen. 72-prosenttista São Toméa kuvataan pakkauksessa voimakkaan paahteisen makuiseksi. 70-prosenttinen Papua New Guinea on pakkauksen mukaan harmonisen kermainen ja 75-prosenttinen Tanzania maultaan rikkaan hedelmäinen. Näillä ennakkotiedoilla lähdetään siis maistelemaan.

Siperia kaatuu lasiin lähes mustana, vaahto on kermatoffeen vaaleanruskea ja kuohkea. Vaahto haihtuu nopeasti. Ensimmäisenä nenään tulvahtaa sitruksista humalan tuoksua, jota seuraa tallimaisuus ja syvä paahtuneisuus, tuoksun jälkipuolella esiin nousee myös lakritsisia ja liköörisiä sävyjä. Maku on tuttua Siperiaa – paahtuneisuus, kahvisuus, katkeruus ja maamainen nahkaisuus yhdistyvät luoden pimeään marraskuun iltaan sointuvan kokonaismaun. Ecuador-suklaan maku on marjamaisen hapokas, mausteissa tuntuu kanelia ja pippuria. Siperia saa Ecuadorin kanssa katkeria, poreilevia sävyjä ja suklaassa puolestaan pippurisuus korostuu. Tanzania on makean kirsikkainen, mansikkainen ja makean hedelmäinen. Siperiaan yhdistettynä suklaa muistuttaa poreilevan humaloinnin höystämää sacher-kakkua tai kirsikka-suklaaleivosta. São Tomésta erottuu pähkinän ja kahvin pehmeitä ja kermaisia aromeja. Siperian ja São Tomén yhdistelmä on vahvan espressoinen, täyteläinen ja paahtunut. Papua New Guinea on kermainen, suutuntumaltaan paksu, makea ja jopa hiivainen. Siperian seurana suklaa muodostaa kermavanukasmaisen, pehmeän maun, joka tuo esiin Siperian suklaisen puolen.

Emelissen vaahto on vaalea, kevytrakenteinen, isokuplainen ja kuohuva. Oluen väri on hiukan Siperiaa vaaleampi, mutta silti erittäin tumman punaruskea. Maku on siirappisen kermainen ja makea ja tuo mieleen kirsikkaliköörillä kostutetun suklaakakun. Tuoksu on melko imelä ja suklainen. Lämmetessään olut alkaa tuoksua suolaisemmalle, jossain määrin salmiakkiselle ja maussa tulee esiin lakritsaa. Emelisse ja Ecuador saavat yhdessä aikaan uskomattoman hyvän maun. Intensiivinen moussemainen maku ja tuntuma suorastaan sulaa suuhun ja täyttää kaikki makureseptorit vahvalla, mutta tasapainoisella tumman suklaan aromilla. Suklaa pukee olutta niin hyvin, että kokemusta on vaikea kuvata sanoin. Tanzania tuo Emelissestä pintaan lähinnä alkoholisuutta ja makeutta. Kaksi makeaa, olut ja suklaa, eivät tässä yhdisty parhaalla mahdollisella tavalla. Liiallinen imelyys peittää alleen muut maut. São Tomé korostaa Emelissen humalointia, joka ei oluessa sellaisenaan juotaessa nouse esiin. Makuyhdistelmää hallitsee ruohoinen ja metsäinen katkeruus. Maun lopussa sulava lakritsisuus nousee katkeruuden yli. Erikoinen yhdistelmä, joka muuttaa täysin Emelissen luonteen. Emelisse ja Papua New Guinea tuottavat yhdessä kermaisen täyteläisen sekä aprikoosisen maun. Maussa on pieni riitasointu ja tunkkainen sivumaku, joka ei ihan sovi pakettiin.

Elämäni ensimmäinen järjestelmällisesti toteutettu suklaa- ja olutmaistelu oli kaiken kaikkiaan kiinnostava kokemus, jota suosittelen muillekin. Oluen maistelu suklaiden kanssa oli avartavaa ja inspiroivaa. Mukaan tarttui myös yksi makukokemus, jonka uskon muistavani vielä pitkään.

Maistelun tulokset pähkinänkuoressa:
Siperia + Ecuador = Siperian humalointi korostuu ja suklaan pippurisuus nousee esiin.
Siperia + Tanzania = Siperian humalointi erottuu jossain määrin, yhdistelmän perusmaku on sachermainen.
Siperia + São Tomé = Espressomainen, täyteläinen ja paahtunut yhdistelmä, jossa Siperian kahvisuus tulee esiin.
Siperia + Papua New Guinea = Kermavanukasmainen yhdistelmä näyttää Siperian suklaisen puolen.
Emelisse + Ecuador = Kyllä. Tämä on ehdoton voittaja. Syvän suklainen, mutta silti pehmeä.
Emelisse + Tanzania = Turhan makea ja imelä sekä hiukan tunkkainen yhdistelmä.
Emelisse + São Tomé = Tässä suklaa muuttaa oluen luonteen ja tuo siitä esiin katkeran ruohoisen puolen.
Emelisse + Papua New Guinea = Kermaisen täyteläinen sekä aprikoosimarmeladinen maku. Pieni tunkkainen sivumaku häiritsee.

Oluiden tiedot:
Siperia
Panimo: Koskipanimo
Olut: Siperia
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 8 %
Kantavierre: 20,4 °P
Katkeruus: 95,5 IBU
Väri: 270 EBC

Emelisse
Panimo: Emelisse
Olut: Russian Imperial Stout
Tyyli: Russian Imperial Stout
Prosentit: 11 %
Kantavierre: 26 °P
Katkeruus: 96 IBU
Väri: 132 EBC

Lisätietoja:
Keskustelu oluiden ja suklaiden yhdistämisestä:
Siperia Ratebeerissä:
Emelisse Ratebeerissä:
Neuhausin belgialainen suklaa:

2 kommenttia:

  1. Blogisi on kiva lisä kirjoon! Itse olen huomannut myös että suklaa sopii paahteisen oluen kanssa hyvin yhteen, vaikka useammin nautin molemmat erikseen. Kippis blogitoverille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kippis ja kiitos :) Suklaa sopii tosiaan ainakin paahteisten Imperial Stoutien ja Portereiden seuraksi, muiden oluttyylien ja suklaan yhdistämistä en ole vielä juurikaan kokeillut, mutta jatkossa olisi tarkoitus laajentaa reviiriä Imperial Stouteista ja Portereista myös vähemmän tuttuihin suuntiin.

      Poista