tiistai 3. joulukuuta 2013

Sitrusta, karamellia ja mallasta: Anchor Brekle's Brown

Taustaa: Anchor Brewingin tarina alkaa 1850-luvun alkupuolelta, jolloin Gottlieb Brekle lähti Saksasta kohti San Franciscoa. Brekle osti vanhan olut ja biljardi-salongin vuonna 1871 ja muutti sen pienpanimoksi. Panimo nimettiin uudelleen Anchor Brewingiksi 20 vuotta myöhemmin. Tänään maisteltava Brekle’s Brown on saanut nimensä juuri panimon perustajalta herra Brekleltä. Brekle’s Brownin historia on Anchorin historiaa huomattavasti lyhyempi: tätä ruskeaa alea alettiin panna loppuvuodesta 2010. Alkon valikoimiin ale saapui 28.10.2013.

Panimo: Anchor Brewing
Olut: Brekle’s Brown
Tyyli: Brown Ale
Prosentit: 6 %
Kantavierre: 15,5 °P
Katkeruus: 29,9 IBU
Väri: 104 EBC

Tuoksu: Vasta lasiin kaadetun Brekle’s Brownin tuoksu viittaa India Pale Ale-tyyliin rapsakkuudellaan ja sitruksisuudellaan. Brown Aleissa usein havaitsemaani keksistä, toffeista ja maltaisen makeaa tuoksua tästä ei ainakaan tällä kertaa juurikaan erotu. Kevyt kermainen vivahde sen sijaan nousee nenään lasissa hetkisen lämmenneestä oluesta.

Ulkonäkö: Keltainen, tiheä ja erittäin runsas vaahto. Katajanruskea, hieman punertavavivahteinen olut.

Maku: Maku on leipäinen, kermainen, pähkinäinen, vaahterasiirappinen ja maltaisen makea. Toisaalta maussa on mukana myös sitruksisuutta, jonka taustalla lienee oluen Citra-humalointi. Oluen jälkimaku on kastanjainen ja päämakua makeampi.

Suutuntuma: Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hiilihappojen vaikutus on kevyt. Olut antaa suussa sulavan solahtavan yleisvaikutelman, eli liukkautta ja pehmeyttä löytyy reilusti. Hyvin juotava olut. Olut jättää suuhun hiukan tahmean tuntuman.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  39/50

Mihin tilanteeseen sopii? Oluen kokonaismaussa on viitteitä sitruuna- tai kinuskileivoksen mausta, joten erilaisten leivosten seurana tätä olisi kiinnostava kokeilla. Olut on hyvin tasapainoinen ja maultaan melko mieto, joten sitä voisi suositella moneen tilanteeseen taipuvaksi yleisolueksi Brown Alen ystävälle.

Lisätietoja:
Brekle’s Brown Alkon sivuilla:

Brekle’s Brown Ratebeerissä:

Brekle’s Brown BeerAdvocatessa:

Brekle’s Brown Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti