sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Rapean kaurainen: Rooie Dop Double Oatmeal Stout

Taustaa: Itsenäisyyspäiväviikonlopun vietosta on nyt palattu kotikonnuille ja olutkellarin antimien ääreen. Rooie Dop on Hollannista kotoisin oleva mikropanimo, joka panee oluensa De Molenin panimolla. Rooie Dopin perusti hyviä oluita arvostava kaveriporukka vuonna 2012. Panimo on siis nuori ja nuoreksi voisi luonnehtia myös päivän olutta Rooie Dop Double Oatmeal Stoutia. Oluen parasta ennen päiväys on nimittäin 25 vuoden päässä, joten tämänkertainen olut on korkeintaan oluiden vauvaiässä. Pitänee ostaa toinen kappale kypsymään kaappiin, jotta saisi käsitystä vanhemmastakin versiosta. 25 vuoden kypsytykseen ei tosin ihan ehkä oma kärsivällisyys riittäisi.

Panimo: Rooie Dop
Olut: Double Oatmeal Stout
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 9,6 %

Tuoksu: Puuromaisen viljainen tuoksu, jossa kauraa ja ohraa. Tuoksussa on myös havaittavissa reilusti paahtuneisuutta ja hiukan toffeista makeutta.

Ulkonäkö: Erittäin tumman ruskea olut vaalean hunajan värisellä, paksulla, mutta nopeasti haihtuvalla vaahdolla.

Maku: Miellyttävän tasapainoinen, melko täyteläinen maku. Kauran maku nousee päällimmäisenä esiin, loppumaussa on myös aavistus paahtunutta kahvia, maamaisuutta ja suklaata. Maukas olut, jossa humaloinnin sitruksinen katkeruus tukee viljaista päämakua.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on selvästi hiilihapokas, jopa pisteliäisyyteen asti. Double Oatmeal Stout on rapeasti humaloitu olut, joka kuivattaa suun tehokkaasti. Toisaalta kuivattavuuden vastapoolina on aimo annos öljyisyyttä. Hyvin suunmukainen olut.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  39/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tasapainoinen, muttei tasapaksu Double Oatmeal Stout on oivallista ihan sellaisenaan. Mikäli sen kanssa haluaa nauttia jotain pientä, voisin kuvitella tumman suklaan sopivan tarkoitukseen hyvin. Myös rouhean maalaisleivän tai kauraleivän kera tätä voisi mieluusti maistella.

Lisätietoja:
Rooie Dop Double Oatmeal Stout Ratebeerissä:

Rooie Dop Double Oatmeal Stout BeerAdvocatessa:

Rooie Dop Double Oatmeal Stout Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti