sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Rapeankirpeä maitokauppaolut: Pyynikki Ruby Jazz

Taustaa: Pyynikin käsityöläispanimo on, kuten nimestäkin voi päätellä, kotoisin Tampereen maltaisista maisemista. Panimon ensimmäiset oluet julkaistiin kesäkuussa 2013, eli kyseessä on yksi suomalaisen pienpanimoskenen uusimmista tulokkaista. Pyynikin käsityöläispanimo on nuoruudestaan huolimatta ajatuksen tasolla pitkään ja hartaasti kypsytetty. Myös panimon oluet ovat ainakin oman kokemukseni perusteella huolella valmistettuja laatutuotteita. Ruby Jazz on panimon Amber Ale, johon tutustuin jo OlutExpossa. Nyt pääsen maistelemaan olutta hiukkasen rauhallisemmissa merkeissä kotisohvalla ja tutkiskelemaan tarkemmin sen olemusta. Viehättävän näköisellä etiketillä somistettu Ruby Jazz henkii 1920-luvun hämyisen jazz-luolan tunnelmaa. Etiketissä kohtalokkaasti punaiseen pukeutunut naislaulaja on saanut säestäjäkseen Pyynikille tunnusomaisen alkukantaisen partaveikon. Tämän parivaljakon musisoinnin melkein kuulee pulloa katsellessaan – niin vahva on taidokkaasti suunnitellun etiketin vaikutus visuaalisesti herkkään oluenmaistelijaan.

Panimo: Pyynikin käsityöläispanimo
Olut: Ruby Jazz
Tyyli: Amber Ale
Prosentit: 4,7 %
Katkeruus: 50 IBU

Tuoksu: Alkuun tuoksusta erottuu nenään paahteisuutta. Myöhemmin hieman belgihiivainen ja runsaan ruohoinen tuoksu, jossa myös pirteänkirpeää pihlajanmarjaa. Tuoksun yleisvaikutelma on kuiva ja rapea.

Ulkonäkö: Oluen nimen sana ”ruby” viitannee oluen väriin, joka on syvän tummanpunainen ja muistuttaa rubiinin väriä ollen joskin sävyltään hieman rubiinia tummempi. Ruby Jazzin hennon vaaleanruskea vaahto on paksu, muhkea ja kuohkea.

Maku: Punaisten marjojen kirpeyttä, vanhan ajan toffeen makua ja kuivaa humalaa. Jälkimaussa lakritsa, katajaisuus, kevyt puumaisuus ja yrttisyys yhdistyvät muodostaen tasapainoisen kokonaisuuden. Jos syvänpunaisen värin voisi maistaa, se saattaisi hyvinkin maistua juuri tältä.

Suutuntuma: Suutuntuma on kuiva, kevyehkö ja kirpakka. Potkua löytyy reilusti maitokauppaolueksi, eikä suutuntuma jää vetiseksi.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  35/50

Mihin tilanteeseen sopii? Pyynikki suosittelee Ruby Jazzia musiikin ja riistalla päällystetyn ruisleivän kumppaniksi. Myös salaatin tai itämaisen ruoan kanssa tämän oluen voisi kuvitella toimivan hyvin. Tällaisia aromikkaita ja luonteikkaita oluita toivoisi tulevan enemmänkin maitokauppojen valikoimiin!

Lisätietoja:
Ruby Jazz Ratebeerissä:

Ruby Jazz Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti