keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Jouluolutta maitokaupasta: Malmgård Jouluolut

Taustaa: Malmgårdin panimo on laadukas pienpanimo, jolla on monipuolinen ja tasalaatuinen olutvalikoima. Tällä kertaa maisteluvuorossa on panimon Jouluolut vuosimallia 2013. Tämän vuoden Jouluolut on tumma spelttiolut, joka jatkaa Malmgårdin maitokauppavahvuisten jouluoluiden perinnettä.

Panimo: Malmgård
Olut: Jouluolut
Tyyli: Specialty Grain Beer
Prosentit: 4,5 %
Kantavierre: 11 °P
Katkeruus: 27 IBU
Väri: 65 EBC

Tuoksu: Kuivassa tuoksussa on paahtunutta, talkkunamaista viljaisuutta ja puumaista aromia. Tuoksu on melko pehmeä ja miedon lempeä.

Ulkonäkö: Paksu, vaalea ja kumpuileva vaahto pukee hyvin tumman kastanjan väristä olutta.

Maku: Oluen maku on maitokauppaolueksi yllättävän aromirikas, eikä vetisyyttä ole ainakaan omaan suuhuni havaittavissa. Viljainen, paahtunut ja leipäinen päämaku, jossa ei ole juurikaan maltaista makeutta, vaan enemmänkin kuivaa, paahteista viljaisuutta. Humalointi tuo olueen oman yrttisen sävynsä ja raikastaa viljaista päämakua. Jälkimaku on täyteläinen ja limppua muistuttava, vasta jälkimaun puolella myös maltainen makeus nostaa päätään.

Suutuntuma: Malmgårdin Jouluoluen suutuntuma on liukas, pehmeä ja samettinen.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  35/50

Mihin tilanteeseen sopii? Alkoholiprosentiltaan kevyt, mutta maukas spelttiolut soveltuu yleisolueksi monenlaisten ruokien oheen. Tässä oluessa on jotain samaa kuin Olvin Kotikaljassa, ehkä maun runsas viljaisuus yhdistää näitä kahta. Itselleni Kotikalja-assosiaatiot ovat positiivisia ja jouluisia, koska joulun aikaan perheen kanssa juotu Kotikalja oli ensimmäinen olutkokeiluni ja myös ensimmäinen oluiden kategoriaan kuuluva juoma, josta tykkäsin. Malmgårdin Jouluoluen maku on kuitenkin totta kai Kotikaljaa huomattavasti tuhdimpi, täyteläisempi (ja parempi).

Lisätietoja:
Malmgårdin Jouluolut Ratebeerissä:

Malmgårdin Jouluolut Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti