Näkymä hotellin ikkunasta |
Vietin itsenäisyyspäivän iltaa hyvässä seurassa gastropub
Tuulensuussa Tampereella. Kuten moni lukijoistani tietänee, Tuulensuu on
belgialaisiin oluisiin erikoistunut olutravintola, jolla on listallaan oluiden
lisäksi erilaisia naposteltavia, juustoja sekä pubiruokaa. Tuulensuun olutlista
on varsin laaja ja listalla ovat runsaslukuisimmin edustettuina trappistit,
lambicit ja belgi-alet. En ole aiemmin suosituksista huolimatta tullut
käyneeksi tässä pidetyssä ravintolassa, mutta odotukseni ennen iltaa olivat
korkealla.
Tuulensuu oli pienempi kuin ajattelin. Pieneen tilaan oli
kuitenkin saatu mahtumaan paljon istumapaikkoja ja myös ruokailuun soveltuvia
isompia pöytiä oli tarjolla paljon. Tila ei myöskään tuntunut ahtaalta.
Tunnelmallisuutta toivat tummasta puusta veistetty kalustus ja pöytien
kynttilävalaistus.
Costa Rica Porter |
Ensimmäinen illan aikana maistelemani olut oli HaandBryggerietin
6,2-prosenttinen Porter Costa Rica. Vasta jälkikäteen huomasin, että kyseinen
portteri on saanut Ratebeerissä mukavat 96 pistettä yleisvaikutelmasta ja 98
pistettä omassa tyylissään. Vaistonvaraisesti onnistuin valikoimaan siis laatuoluen. Costa
Rica kuuluu kahvilla höystettyjen portereiden sarjaan. Oluen valmistuksessa
käytetty kahvi on paahdettu tätä olutta ajatellen Lippesin
kahvipaahtimossa. Maistelukokemukseni perusteella Costa Ricassa kahvi sekä
maistui että tuoksui runsaasti. Tuoksu oli erittäin aromikas, runsas, paahteinen
ja täyteläinen ja muistutti kahvipakettia avatessa nenään tulvahtavaa
voimakkaan pehmeää kahvin tuoksua. Tuoksussa oli myös vähäsen konjakkisuutta.
Oluen maku oli kahvipapuinen, paahtunut ja suklainen. Kahvinen suklaakonvehti on
ensimmäinen assosiaatio, joka tuli mieleen, jälkimausta löytyi myös makeaa
kirsikkaa. Väriltään olut oli todella tumman ruskea ja
läpinäkymätön, vaahto oli ohut, nopeasti haihtuva ja vaaleankellertävä.
Humalaiset artisokat |
Costa Rican seurana nautin alkupalaksi humalamarinoituja
artisokkia, jotka olivat iloinen yllätys. Artisokkien pehmeys ja humalan
havuinen kirpakkuus tukivat toisiaan hyvin. Kokonaisuus oli omiaan herättämään
ruokahalun ja annoksen koko oli sopivan pikkuinen, joten pääruoalle jäi hyvin
tilaa. Hieman harmittaa, ettei tullut kysyttyä, mitä humalaa artisokkien
marinointiin oli käytetty. Seuraavalla kerralla täytyy yrittää muistaa kysyä.
Hitusen myös jäi ärsyttämään se, että ensimmäinen olutvalintani Costa Rica ei
ihan toiminut artisokkien kanssa, vaan peitti niiden miedonkirpeän maun. IPA tai
APA olisi kenties ollut parempaa seuraa artisokille.
Chevalier Saison |
Toisena oluena join seuralaiseni kanssa puoliksi
australialaisen Bridge Roadin 6-prosenttisen Chevalier Saisonin. Chevalier
onnistui lyömään ällikällä – nimittäin se oli todella pisteliäs ja hapokas. Oluen
suutuntuma oli jopa niin raju, että jokaisen pienen kulauksen jälkeen suu
tuntui olevan enemmän tai vähemmän tulessa. Oluen juomisesta syntyvä puuduttava
efekti muistuttaa lähinnä sitruunan nuolaisemisesta syntyvää tunnetta. Kyseessä
ei siis ollut mikään kevyt kesäinen saison, vaan jotain ihan muuta. Silloin,
kun oluen maku erottui kirpakan tuntuman alta, se tarjosi miellyttävän
hedelmäisiä, kirpeitä ja kuivia aromeja akselilla omena-punaiset marjat. Väriltään
kullankeltaisen oluen vaahto oli valkea, tiheä, kuohkea ja muhkea. Kokonaisvaikutelma
jäi ristiriitaiseksi, koska oluen maku ja tuoksu olivat miedon hedelmäisiä ja
miellyttäviä, mutta suutuntuma liiankin raju omaan makuuni nähden.
Rennon illanvieton pääruokana oli vuohenjuustosalaatti, joka
oli maalaistyylinen ja ihan maukas. Perushyvää pubiruokaa, joka soveltuu hyvin
oluiden oheen.
Ilta Tuulensuussa oli onnistunut ja mielenkiintoinen
kokemus. Olutlistansa puolesta Tuulensuuta voi suositella ainakin belgien
ystäville – listalta nimittäin löytyy sekä tutumpia että harvinaisempia belgejä
ja myös ravintolan omatuontivalikoima on laaja ja persoonallinen. Muiden maiden
kuin Belgian oluita on tarjolla rajatummin.
Lisätietoja:
Gastropub Tuulensuu:
HaandBryggeriet
Costa Rica Ratebeerissä:
Bridge
Road Chevalier Saison Ratebeerissä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti