tiistai 10. joulukuuta 2013

Tuulensuu-raportti itsenäisyyspäivältäNäkymä hotellin ikkunasta

Vietin itsenäisyyspäivän iltaa hyvässä seurassa gastropub Tuulensuussa Tampereella. Kuten moni lukijoistani tietänee, Tuulensuu on belgialaisiin oluisiin erikoistunut olutravintola, jolla on listallaan oluiden lisäksi erilaisia naposteltavia, juustoja sekä pubiruokaa. Tuulensuun olutlista on varsin laaja ja listalla ovat runsaslukuisimmin edustettuina trappistit, lambicit ja belgi-alet. En ole aiemmin suosituksista huolimatta tullut käyneeksi tässä pidetyssä ravintolassa, mutta odotukseni ennen iltaa olivat korkealla.

Tuulensuu oli pienempi kuin ajattelin. Pieneen tilaan oli kuitenkin saatu mahtumaan paljon istumapaikkoja ja myös ruokailuun soveltuvia isompia pöytiä oli tarjolla paljon. Tila ei myöskään tuntunut ahtaalta. Tunnelmallisuutta toivat tummasta puusta veistetty kalustus ja pöytien kynttilävalaistus.

Costa Rica Porter
Ensimmäinen illan aikana maistelemani olut oli HaandBryggerietin 6,2-prosenttinen Porter Costa Rica. Vasta jälkikäteen huomasin, että kyseinen portteri on saanut Ratebeerissä mukavat 96 pistettä yleisvaikutelmasta ja 98 pistettä omassa tyylissään. Vaistonvaraisesti onnistuin valikoimaan siis laatuoluen. Costa Rica kuuluu kahvilla höystettyjen portereiden sarjaan. Oluen valmistuksessa käytetty kahvi on paahdettu tätä olutta ajatellen Lippesin kahvipaahtimossa. Maistelukokemukseni perusteella Costa Ricassa kahvi sekä maistui että tuoksui runsaasti. Tuoksu oli erittäin aromikas, runsas, paahteinen ja täyteläinen ja muistutti kahvipakettia avatessa nenään tulvahtavaa voimakkaan pehmeää kahvin tuoksua. Tuoksussa oli myös vähäsen konjakkisuutta. Oluen maku oli kahvipapuinen, paahtunut ja suklainen. Kahvinen suklaakonvehti on ensimmäinen assosiaatio, joka tuli mieleen, jälkimausta löytyi myös makeaa kirsikkaa. Väriltään olut oli todella tumman ruskea ja läpinäkymätön, vaahto oli ohut, nopeasti haihtuva ja vaaleankellertävä.

Humalaiset artisokat
Costa Rican seurana nautin alkupalaksi humalamarinoituja artisokkia, jotka olivat iloinen yllätys. Artisokkien pehmeys ja humalan havuinen kirpakkuus tukivat toisiaan hyvin. Kokonaisuus oli omiaan herättämään ruokahalun ja annoksen koko oli sopivan pikkuinen, joten pääruoalle jäi hyvin tilaa. Hieman harmittaa, ettei tullut kysyttyä, mitä humalaa artisokkien marinointiin oli käytetty. Seuraavalla kerralla täytyy yrittää muistaa kysyä. Hitusen myös jäi ärsyttämään se, että ensimmäinen olutvalintani Costa Rica ei ihan toiminut artisokkien kanssa, vaan peitti niiden miedonkirpeän maun. IPA tai APA olisi kenties ollut parempaa seuraa artisokille.

Chevalier Saison
Toisena oluena join seuralaiseni kanssa puoliksi australialaisen Bridge Roadin 6-prosenttisen Chevalier Saisonin. Chevalier onnistui lyömään ällikällä – nimittäin se oli todella pisteliäs ja hapokas. Oluen suutuntuma oli jopa niin raju, että jokaisen pienen kulauksen jälkeen suu tuntui olevan enemmän tai vähemmän tulessa. Oluen juomisesta syntyvä puuduttava efekti muistuttaa lähinnä sitruunan nuolaisemisesta syntyvää tunnetta. Kyseessä ei siis ollut mikään kevyt kesäinen saison, vaan jotain ihan muuta. Silloin, kun oluen maku erottui kirpakan tuntuman alta, se tarjosi miellyttävän hedelmäisiä, kirpeitä ja kuivia aromeja akselilla omena-punaiset marjat. Väriltään kullankeltaisen oluen vaahto oli valkea, tiheä, kuohkea ja muhkea. Kokonaisvaikutelma jäi ristiriitaiseksi, koska oluen maku ja tuoksu olivat miedon hedelmäisiä ja miellyttäviä, mutta suutuntuma liiankin raju omaan makuuni nähden.

Rennon illanvieton pääruokana oli vuohenjuustosalaatti, joka oli maalaistyylinen ja ihan maukas. Perushyvää pubiruokaa, joka soveltuu hyvin oluiden oheen.

Ilta Tuulensuussa oli onnistunut ja mielenkiintoinen kokemus. Olutlistansa puolesta Tuulensuuta voi suositella ainakin belgien ystäville – listalta nimittäin löytyy sekä tutumpia että harvinaisempia belgejä ja myös ravintolan omatuontivalikoima on laaja ja persoonallinen. Muiden maiden kuin Belgian oluita on tarjolla rajatummin.

Lisätietoja:
Gastropub Tuulensuu:

HaandBryggeriet Costa Rica Ratebeerissä:

Bridge Road Chevalier Saison Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti