keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Smoothia ja särmää: Founders Centennial IPA

Taustaa: Michiganilaisen Foundersin Centennial IPA on klassikko-olut, jota käytetään usein mittapuuna uusia oluita kehiteltäessä ja arvioidessa. Centennial IPA on Centennialilla humaloitu Single-Hopped IPA, jonka mallaspuolesta vastaavat Crystal-maltaat. Jotkut yhden humalalajikkeen oluet ovat yksioikoisia ja yksipuolisia aina puuduttavuuteen asti. Tämä olut on kuitenkin positiivinen esimerkki siitä, millainen Single-Hopped-olut voi olla.

Panimo: Founders
Olut: Founders Centennial IPA
Tyyli: India Pale Ale
Prosentit: 7,2 %
Kantavierre: 16,8 °P
Katkeruus: 69,3 IBU
Väri: 37,3 EBC

Tuoksu: Oluen tuoksu on vahvasti trooppisen hedelmäinen, hiukan havuinen ja kevyesti greippinen. Hapanta omenaa löytyy lasin reunalta tuoksutellessa. Tuoksun erottuvin piirre on kuitenkin runsas hedelmäinen aromi, joka leviää olutlasista tehokkaasti sen välittömään lähiympäristöön.

Ulkonäkö: Tumman meripihkan värinen olut on varustettu runsaalla ja pitsimäisellä, luonnonvaalealla vaahdolla. 

Maku: Maun puolella ensin esiin nousee kermaisuutta, joka taittuu pian suoraviivaisen purevaan, havuja henkivään katkeruuteen. Loppumaussa persikkaiset ja päärynäiset vivahteet ovat hallitsevimpia, niiden lisäksi havaittaissa on hentoa, päärynäjäätelön mieleen tuovaa päärynäisyyttä ja karamellimaltaan aromia.

Suutuntuma: Suutuntuma on polveilevalla ja aaltoilevalla tavalla katkera. Tuntuma koostuu vuorottelevista katkeran puraisevista ja tasapainoisen täyteläisistä jaksoista. Oluen ensituntuma on yllättävän pehmeä. Eräs Centennial IPAn reitannut on sanonut, että India Pale Aleja voi arvioida ensimmäisen siemauksen suutuntuman perusteella. Pehmeä suutuntuma ennen humalan potkaisua on poikkeuksellisen hyvän IPAn merkki ja tämä merkki on Centennial IPAlle tunnusomainen. Mielestäni reittaajan sanat kiteyttävät tästä oluesta jotain olennaista. Samettisen ja rapean liitto tekee Centennialista omanlaisensa.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  39/50

Mihin tilanteeseen sopii? Centennial IPA on kiinnostava olut, sillä siinä jenkkityylinen, rouskuva katkeruus yhdistyy toffeiseen pehmeyteen ja täyteläisyyteen. Centennial-humala antaa oluelle sitruksista ja havuista makua ja maltaat karamellisen lempeää aromia. Jotkut ovat todenneet oluen itselleen liian makeaksi, mutta itse koen, että pieni karamellinen makeus tasapainottaa osuvasti oluen hedelmäisenhavuista katkeruutta. Centennial on moniin tilanteisiin sopiva klassikko-olut, jonka maku tukee mausteisen ruoan ja grilliruoan ominaismakuja. Olut voisi toimia myös chilillä maustetun salami-pizzan kanssa.

Lisätietoja:
Founders Centennial IPA Alkon sivuilla:

Founders Centennial IPA Ratebeerissä:

Founders Centennial IPA BeerAdvocatessa:

Founders Centennial IPA Olutoppaassa:
http://olutopas.info/beers.php?olut=1745

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti