Pääsiäinen on reilun viikon päässä ja verkko ja lehdet
suorastaan pursuavat vinkkejä oikean viinin valinnasta pääsiäisaterialle. Sen
sijaan oikean oluen valintaan ei ole juuri ollut saatavilla ohjeita. Omasta
mielestäni olut on yhtä lailla osuva pääsiäisjuoma kuin viinikin, joten tässä
omat vinkkini oluen ja pääsiäisruokien toimivaan parittamiseen. Vinkkeihin on
haettu vaikutteita internetin ihmemaasta ja olutkirjallisuudesta. Kaikki
mainitsemani oluet ovat tällä hetkellä Alkon valikoimassa tai
erikoisvalikoimassa. Koska Alkon valikoima on rajallinen, esimerkkioluet eivät
välttämättä aina edusta tyylilajinsa kaikkein terävintä kärkeä. Olen kuitenkin
pyrkinyt valitsemaan esimerkkioluiksi laadukkaita oluita.
Varteenotettavia vaihtoehtoja pääsiäispöytään |
Lammas + Trappist/Abbey Ale tai Porter
Lammas on perinteinen pääsiäisruokien pääraaka-aine, joka
tarjoillaan usein uunissa tai pannulla paistettuna ja mausteyrteillä tai
maustekastikkeella höystettynä. Lampaalle soveltuvan oluen on sovittava yhteen
sekä lampaan ominaismaun, paistamisen aikaansaaman paahtuneen maun että
mausteiden kanssa. Trappist- ja Abbey Aleja suositellaan lampaan seuraksi,
sillä ne täydentävät lampaan hienostunutta makua. Erityisesti Dubbeleiden
makeus tukee myös paahdetun lihan makua.
Porter on riittävän kompleksinen olut päästäkseen
oikeuksiinsa lampaan kanssa ja sopiakseen täydentämään paahdetun lihan
ominaismakua. Paahteinen Porter korostaa lihan makua.
Suomalainen vaihtoehto: Malmgård Emmer Tripel, Luostari
Dubbel tai Sinebrychoff & Brooklyn Brewery Two Tree Porter
Ulkomainen vaihtoehto: Rochefort 10, La Trappe Dubbel tai Fuller’s
London Porter
Kinkku + tumma Ale- tai Lager-olut tai Weizenbock
Tumma Ale tai Lager neutraloi kinkun suolaisuutta ja korostaa
lihan savuista makeutta. Weisenbockin mausteinen, maltainen ja tumman
hedelmäinen maku taas on omiaan tukemaan sianlihan ominaismakua.
Suomalainen vaihtoehto: Hiisi Pläkki tai Prykmestar
Vehnäbock
Ulkomainen vaihtoehto: Brewdog Libertine Black Ale, Weihenstephaner
Vitus Weizenbock tai Velkopopovický Kozel Master Tmavy
Kevyet kana- ja kasvisruoat + Blonde
Blonde on oluttyyppinä hedelmäisen raikas ja pehmeän
maltainen. Pääsiäisen kevyempien aterioiden ruokajuomana Blonde on erinomainen,
sillä se antaa tilaa hennommillekin ruoan vivahteille.
Ulkomainen vaihtoehto: St. Feuillien Tripel, Leffe Blonde
tai Tripel Karmeliet
Kananmunapohjaiset ruoat + vehnäolut
Vehnäoluen ja kananmunan pehmeät ominaismaut ovat toistensa
kanssa harmonisessa suhteessa. Miedon maukas vehnäolut ei peitä kananmunan
aromia.
Suomalainen vaihtoehto: Marsalkka Luomuvehnä tai Prykmestar
Vehnäbock
Ulkomainen vaihtoehto: Paulaner Hefe-Weissbier tai Ayinger
Bräuweisse
Pääsiäissuklaa + Porter, Stout tai Imperial Stout
Pääsiäiseen kuuluu olennaisesti suklaa, jota tarjotaan
varsinkin erilaisten suklaamunien muodossa. Suklaan seurana toimii hyvin
suklaisuuteen ja paahteisuuteen taipuvainen Stout, Imperial Stout tai Porter.
Maitosuklaan kanssa Milk Stout on mitä parhain valinta.
Suomalainen vaihtoehto: Beer Hunter’s Mufloni Keripukki Stout
tai Laitilan Kievari Imperiaali Stout
Ulkomainen vaihtoehto: Ridgeway Imperial Russian Stout, St.
Peter’s Cream Stout tai Nøgne Ø Imperial Stout
Pashat ja rahkajälkiruoat + Brown Ale tai belgityylinen ale
Pasha ja rusinaiset rahkajälkiruoat viihtyvät rusinaisen,
mausteisen ja kuivahedelmäisen Brown Alen seurassa. Myös hedelmäisen hapan belgityylinen
ale sopii pääsiäisen rahkajälkiruokien seuraksi.
Suomalainen vaihtoehto: Rekolan Panimo & Hiisi Panimo Kaksi
Kotia
Ulkomainen vaihtoehto: Anchor Brekle’s Brown tai La Chouffe
Mämmi + Mämmiolut
Sokerina pohjalla pääsiäisherkku, joka jakaa mielipiteet.
Mämmin kanssa sataprosenttisen mämmielämyksen tuottaa mämmiolut.
Suomalainen vaihtoehto: Laitilan Kievari Mämmi Stout
Lisätietoja:
Vinkkejä oluen ja pääsiäisruokien parittamiseen:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti