keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen olut-ruokaparitus

Pääsiäinen on reilun viikon päässä ja verkko ja lehdet suorastaan pursuavat vinkkejä oikean viinin valinnasta pääsiäisaterialle. Sen sijaan oikean oluen valintaan ei ole juuri ollut saatavilla ohjeita. Omasta mielestäni olut on yhtä lailla osuva pääsiäisjuoma kuin viinikin, joten tässä omat vinkkini oluen ja pääsiäisruokien toimivaan parittamiseen. Vinkkeihin on haettu vaikutteita internetin ihmemaasta ja olutkirjallisuudesta. Kaikki mainitsemani oluet ovat tällä hetkellä Alkon valikoimassa tai erikoisvalikoimassa. Koska Alkon valikoima on rajallinen, esimerkkioluet eivät välttämättä aina edusta tyylilajinsa kaikkein terävintä kärkeä. Olen kuitenkin pyrkinyt valitsemaan esimerkkioluiksi laadukkaita oluita.

Varteenotettavia vaihtoehtoja pääsiäispöytään
Lammas + Trappist/Abbey Ale tai Porter
Lammas on perinteinen pääsiäisruokien pääraaka-aine, joka tarjoillaan usein uunissa tai pannulla paistettuna ja mausteyrteillä tai maustekastikkeella höystettynä. Lampaalle soveltuvan oluen on sovittava yhteen sekä lampaan ominaismaun, paistamisen aikaansaaman paahtuneen maun että mausteiden kanssa. Trappist- ja Abbey Aleja suositellaan lampaan seuraksi, sillä ne täydentävät lampaan hienostunutta makua. Erityisesti Dubbeleiden makeus tukee myös paahdetun lihan makua.

Porter on riittävän kompleksinen olut päästäkseen oikeuksiinsa lampaan kanssa ja sopiakseen täydentämään paahdetun lihan ominaismakua. Paahteinen Porter korostaa lihan makua. 

Suomalainen vaihtoehto: Malmgård Emmer Tripel, Luostari Dubbel tai Sinebrychoff & Brooklyn Brewery Two Tree Porter

Ulkomainen vaihtoehto: Rochefort 10, La Trappe Dubbel tai Fuller’s London Porter

Kinkku + tumma Ale- tai Lager-olut tai Weizenbock
Tumma Ale tai Lager neutraloi kinkun suolaisuutta ja korostaa lihan savuista makeutta. Weisenbockin mausteinen, maltainen ja tumman hedelmäinen maku taas on omiaan tukemaan sianlihan ominaismakua. 

Suomalainen vaihtoehto: Hiisi Pläkki tai Prykmestar Vehnäbock

Ulkomainen vaihtoehto: Brewdog Libertine Black Ale, Weihenstephaner Vitus Weizenbock tai Velkopopovický Kozel Master Tmavy

Kevyet kana- ja kasvisruoat + Blonde
Blonde on oluttyyppinä hedelmäisen raikas ja pehmeän maltainen. Pääsiäisen kevyempien aterioiden ruokajuomana Blonde on erinomainen, sillä se antaa tilaa hennommillekin ruoan vivahteille.

Ulkomainen vaihtoehto: St. Feuillien Tripel, Leffe Blonde tai Tripel Karmeliet

Kananmunapohjaiset ruoat + vehnäolut
Vehnäoluen ja kananmunan pehmeät ominaismaut ovat toistensa kanssa harmonisessa suhteessa. Miedon maukas vehnäolut ei peitä kananmunan aromia.

Suomalainen vaihtoehto: Marsalkka Luomuvehnä tai Prykmestar Vehnäbock

Ulkomainen vaihtoehto: Paulaner Hefe-Weissbier tai Ayinger Bräuweisse

Pääsiäissuklaa + Porter, Stout tai Imperial Stout
Pääsiäiseen kuuluu olennaisesti suklaa, jota tarjotaan varsinkin erilaisten suklaamunien muodossa. Suklaan seurana toimii hyvin suklaisuuteen ja paahteisuuteen taipuvainen Stout, Imperial Stout tai Porter. Maitosuklaan kanssa Milk Stout on mitä parhain valinta.

Suomalainen vaihtoehto: Beer Hunter’s Mufloni Keripukki Stout tai Laitilan Kievari Imperiaali Stout

Ulkomainen vaihtoehto: Ridgeway Imperial Russian Stout, St. Peter’s Cream Stout tai Nøgne Ø Imperial Stout

Pashat ja rahkajälkiruoat + Brown Ale tai belgityylinen ale
Pasha ja rusinaiset rahkajälkiruoat viihtyvät rusinaisen, mausteisen ja kuivahedelmäisen Brown Alen seurassa. Myös hedelmäisen hapan belgityylinen ale sopii pääsiäisen rahkajälkiruokien seuraksi.

Suomalainen vaihtoehto: Rekolan Panimo & Hiisi Panimo Kaksi Kotia

Ulkomainen vaihtoehto: Anchor Brekle’s Brown tai La Chouffe

Mämmi + Mämmiolut
Sokerina pohjalla pääsiäisherkku, joka jakaa mielipiteet. Mämmin kanssa sataprosenttisen mämmielämyksen tuottaa mämmiolut.

Suomalainen vaihtoehto: Laitilan Kievari Mämmi Stout

Lisätietoja:

Vinkkejä oluen ja pääsiäisruokien parittamiseen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti