torstai 24. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen jatkot: Suklaamuna- ja olutmaistelu

Pääsiäismunat ovat kuuluneet pääsiäiseeni pikkulapsesta asti. Lapsuudessa suklaamunien itseoikeutettu juomavalinta oli mehu, mutta tällä kertaa juomaksi valikoitui olut, tarkemmin sanottuna Ridgewayn Imperial Russian Stout. Yhdistin oluen kokeilumielessä kolmeen eri suklaamunaan ja tässä tulokset lyhyesti ja ytimekkäästi niille lukijoilleni, jotka ovat itseni lailla jämähtäneet pääsiäistunnelmiin.

Kinder-muna ja Imperial Russian Stout, nam!
Ridgeway Imperial Russian Stout + Kinder = Imperial Russian Stoutin ja Kinderin yhdistelmä muistuttaa häkellyttävän paljon lakritsijäätelötuutin pohjalta usein löytyvää voimakkaan makuista lakritsikastiketta höystettynä hitusella vanhan ajan kermaista vaniljajäätelöä. Todella maukas kombinaatio, jonka osuvuutta ei osannut ennalta arvata. Lakritsin, suklaan ja oluen ystävän unelma.

Mignon ja Imperial Russian Stout, tuhtia pähkinäsuklaata
Ridgeway Imperial Russian Stout + Mignon = Tässä parivaljakossa Mignonin pähkinäisyys korostuu. Olueen yhdistettynä Mignonin maku kääntyy pähkinäisestä maitosuklaasta aromikkaammaksi tummaksi pähkinäsuklaaksi. Tumman suklaan suosijalle sopiva, silkkisen täyteläinen valinta.

Rölli ja Imperial Russian Stout, liian kuivaa
Ridgeway Imperial Russian Stout + Rölli = Rölli ja Imperial Russian Stout tuottavat yhdessä muita testaamiani yhdistelmiä reilusti kuivemman yhteismaun. Kahvi nousee päällimmäisenä mieleen, hieman jopa kahvinporot. Itse tasapainoa etsivänä en oikein tykkää tästä ylikuivasta yhteismausta. Kuivuudesta voinee syyttää kuivakkaan teollisen makuista pääsiäismunaa, joka tuskin maistuisi kovin kummoiselta minkään oluen kanssa.

Lisätietoja:
Ridgeway Imperial Russian Stout Alkon sivuilla:

Ridgeway Imperial Russian Stout Ratebeerissä:

Ridgeway Imperial Russian Stout Olutoppaassa:

2 kommenttia:

 1. Voisin veikata Röllin tuottaman kuivan fiiliksen syyksi sitä, että kyseisessä munassa voi olla enemmän sokeria tai muuta makeutta antavaa makua kuin kahdessa edellisessä suklaassa. Ainakin viinimaailmassa perinteinen yhdistämissääntö on, että viinin on oltava makeampaa kuin ruoka, koska niiden makeudet kumoavat toisensa. Jos makeasta viinistä lähtee liikaa makeutta, on tulos usein liian kuivakka, karvas ja tasapainoton.

  Tuo Ridgewayn IRS on varsin makea stout, joten jos kieli on tottunut siihen ja sitten makeampi suklaa leikkaa siitä makeutta pois, voi yleisvaikutelma tuntua tasapainottomalta.

  Toki syitä voi olla monia muita, tämä vaihtoehto vain tuli mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mielenkiintoinen analyysi. Voi olla, että Röllissä oli tosiaan sokeria tai makeutta enemmän kuin muissa munissa. Jännä sinänsä, miten paljon eri pääsiäismunien välilläkin on eroja.

   Poista