perjantai 11. huhtikuuta 2014

"Mä en siitä ryyppäämisestä niin oo kiinnostunu"

Eräs lähipiiriini kuuluva henkilö kertoi taannoin työpaikkansa kahvipöytäkeskustelussa olutblogistani ja suositteli sitä. Yhden työkaverin vastaus oli paljonpuhuva: ”Mä en siitä ryyppäämisestä niin oo kiinnostunu.”

Jäin miettimään lausetta pitkäksi aikaa. Mieleeni tuli jossain vaiheessa toinen, usein toistunut tilanne. Tilanteen peruskaava on seuraavanlainen: Juon olutta baarissa tai muussa paikassa hitaasti sitä maistellen ja mietiskellen. Aika kuluu. Noin puolen tunnin kuluttua joku kysyy: ”Etkö sä vieläkään oo juonut sitä sun olutta?” No, vastaus on, että en, en ole vielä juonut. Myöhemmin kotona keksin miljoona nasevaa vastausta kysymykseen ja ihmettelen, miten voi olla niin vaikea antaa ihmisen juoda oluensa omaan tahtiin.

Ei vaadittu kuin lyhyt pätkä ahkeraa aivotyöskentelyä, kun työpaikan ja baarin tilanne löysivät mielessäni yhteisen nimittäjän. Oluen juominen on yhtä kuin känni. Oluen juomisesta on kovin kummallista nauttia. Ainoa oluen tarkoitus on tulla humalaan, ja mielellään vielä mahdollisimman äkkiä ja halvalla. Suomalaisten enemmistön asenteet olutta kohtaan ovat jyrkän ryyppäämiskeskeiset. 

Mitä tälle sitten voisi tehdä? Olutharrastajat sekä ravintola-alalla työskentelevät ovat kiitettävässä määrin aktivoituneet edistämään kohtuullisen oluennautiskelun ideaa omalla tavallaan esimerkiksi Tolkkua holhoukseen-liikkeen merkeissä. Kuitenkin suurin osa suomalaisista ei ole tietoinen virinneestä kohtuullisen alkoholinkäytön aatteesta. Monet ajattelevat, että ilmaisu ”harrastan oluita” on vain kauniimpi tapa ilmaista olevansa alkoholisti.

Miksei voitaisi ajatella pikemminkin, että olutharrastus on kokkausharrastuksen tai viiniharrastuksen kaltainen tapa nauttia erilaisista mauista ja niihin liittyvistä elämyksistä? Tai että olutharrastus on iloa tuottava harrastus siinä, missä hiihto, kitaransoitto tai lintujen tarkkailu? Harva olutharrastaja juo olutta ensisijaisesti siksi, että haluaa tulla humalaan. Suurin osa juo olutta, koska on kiinnostunut tutustumaan erilaisiin makuihin, oppimaan uutta ja nauttimaan elämästä. Olutharrastus myös tuo ihmisiä yhteen sivistyneen alkoholinkäytön parissa. Ryyppääminen on kaukana iltamasta, jonka aikana maistellaan yhdessä muiden kanssa pieni annos muutamaa olutta ja analysoidaan niitä, kenties kirjoitetaan niistä myös muistiinpanoja.

Olutharrastus ei siis ole sama asia kuin alkoholismi. Toki varmasti myös olutharrastajien joukossa on ongelmakäyttäjiä ja niitä, joilla menee överiksi. Väittäisin kuitenkin, että ongelmajuojia on huomattavasti vähemmän olutharrastajien kuin bulkkilagerin juojien keskuudessa. Eron tuottaa asenne. Jos olueen asennoidutaan kuten ruokaan, sen tärkein ominaisuus on maku. Jos olueen suhtaudutaan kuten harrastukseen, sen tärkein ominaisuus on nautinto. Tällainen asenne vähentää ongelmakäyttöä huomattavasti tehokkaammin kuin alkoholismilla pelottelu tai kaiken alkoholiin liittyvän kieltäminen summanmutikassa. Olutharrastuksen leviämisen tuloksena voi olla myös keskimääräisen kerralla nautitun alkoholiannoksen pieneneminen. Mikä tärkeintä, pienestä tai hitaasti nautitusta annoksesta tulee sosiaalisesti hyväksyttävä.

Ja sille läheiseni työkaverille tässä voisin vielä sen verran mainita, että en minäkään siitä ryyppäämisestä niin oo kiinnostunu. Paras olut on usein se illan ainoa olut.

8 kommenttia:

  1. Nyt osuit tällä jutulla juuri samoihin ajatuksiin, mitä olen itse pohinut. Hyvä kirjoitus. :)

    VastaaPoista
  2. Varttuneempana herrana voin myös kertoa tilanteen olevan tuttu jo pitkältä ajalta, kyllästymiseen asti. Mutta ehkä asiat ovat paranemaan päin, toivotaan niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti asioihin tosiaan olisi luvassa muutosta. Ainakin alkoholipolitiikka ja suomalaiset alkoholiasenteet aiheina herättävät vilkasta keskustelua, mikä on jo sinänsä hyvä asia.

      Poista
  3. Tuttua tekstiä. Muistan elävästi tapauksen, jossa olin kirjaimellisesti tuopin ääressä paikallisessa olutravintelissa. Lasissa majaili North Coastin Old Rasputin tumman suklaan kera. No esimies soitteli ja pyysi töihin. Kun vastasin kieltävästi sain vain kuulla "Ai sä olitkin ryyppäämäässä, kuuluu kuppilan meteliä taustalla", No vastasin kohteliaasti "itseasiassa veistelen juuri herkullista Imperial Stouttia pureskellen samalla tummaa suklaata, joten olen aivan toisessa ulottuvuudessa, eikä kuolevaisten työmurheet paljoa nappaa". Myöhemmin olen kuulemma aina kännissä jo etukäteen jonkun soittaessa duunista.. Eipä siinä, kyllä seitin ohut seesteinen on silti ihan mukava fiilis ja toisinaan nämä maisteluillat päätyyvät muutaman pubin kautta makkaperunoille, tai pizzalle, joten en pysty sanovani nauttivan vain pelkästä mausta aina, mutta inhoan krapulaa liikaa. Tekstiä tulisi enemmänkin mutta ristiriitainen aihe vaatinee oman tekstinsä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imperial Stoutin maistelu suklaan kera on kyllä tilanteena aika kaukana ryyppäämisestä. Vaikea varmaan tietysti ymmärtää, jos ei ole laajemmin kokemusta oluista, että oluitakin voi maistella hiljalleen.

      Toki varmaan melkein jokainen joskus päätyy aamuyön tunteina grillille. Silti oluen juomista ei pitäisi nähdä kategorisesti samana asiana kuin ryyppääminen, koska olutta voi nauttia niin monella eri tavalla.

      Poista
  4. Oma pomoni oli suorastaan hämmentynyt, kun eräs maanantai kerroin mitä olin viikonloppuna tehnyt. Se, että olin lauantai-iltana olutravintolassa juonut vain muutaman oluen ystävien kanssa ja poistunut siitä yksin kotiin joskus yhdentoista maissa, oli hänelle käsittämätön yhtälö. Jos 25 vuotias mies sanoo lähtevänsä juomaan olutta, niin se on perinteisesti tarkoittanut sitä että tuhotaan ensin kavereiden kanssa salkku tai kaksi Koffia tai Karjalaa ja sen jälkeen hillutaan yökerhoissa pilkkuun asti.

    Oikeastaan olutharrastus on vienyt minulta kiinnostuksen niin kutsuttua ryyppäämistä kohtaan. Olisi tekopyhää minulta väittää etten harrastaisi sitäkin joskus satunnaisesti, mutta minulle rauhallinen hetki uusiin makuelämyksiin keskittyen on tuhat kertaa miellyttävämpi kokemus, kuin bulkkilagerien pikatyhjentäminen ihan vain saadakseni pääni sekaisin. Ja mukavana bonuksena tulee vielä sekin, että seuraavana aamuna pääsee ylös ilman infernaalista päänsäryn ja pahoinvoinnin yhdistelmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa siinä, että rauhallinen oluiden maistelutuokio antaa paljon enemmän. Samalla usein sekä makuaisti että suhde alkoholiin kehittyvät. Voisi jopa sanoa, että oluiden harrastaminen voi ainakin jollain tasolla muuttaa ihmistä ja vähintäänkin rikastaa elämää.

      Poista