Pitkästä aikaa ehdin taas istua kiireemmäksi aikaa maistelemaan
oluita ja suklaita. Matkani tummien oluiden ja tummien suklaiden pariin jatkuu
tällä kertaa yhden ulkomaisen ja yhden manselaisen oluen sekä herkullisen
tummasuklaalajitelman voimin.
Ensimmäinen päivän oluista on hollantilaisen De Molenin
Rasputin Russian Imperial Stout, joka on nimetty venäläisen hoviparantajan ja
mystikon Rasputinin mukaan. Premiantilla ja Saazilla humaloitu Rasputin on
kausituote, jota pannaan De Molenilla rajoitettu erä yksi tai kaksi kertaa
vuodessa. Oluen säilyvyydeksi luvataan peräti 25 vuotta. Tällä kertaa Rasputin
ehti kuitenkin ikääntyä bloggaajan kaapissa vain muutaman kuukauden ajan ennen
nauttimistaan. Suklaiden seuralaisena belgityyliä edustavan Imperial Stoutin
voisi ennakkoon kuvitella olevan omimmillaan.
Toinen maisteltavista oluista on Pyynikin Panimon Vahvaportteri.
Alkon tilausvalikoimaankin päässyt Vahvaportteri tunnettiin ennen nimellä
Isoportteri. Kymmenellä mallaslaadulla ja useilla eri humalalajikkeilla
höystettyä olutta suositellaan Pyynikin Panimon omilla sivuilla patojen
seuraksi ja lihan marinoimiseen, mutta tällä kertaa olut pääsee hieman
toisenlaiseen seuraan. Vahvaportteri ei ehkä ole itsestään selvin valinta
suklaiden seuraksi, mutta juuri siksi toivon löytäväni sen kautta suklaista
uusia ja yllättäviäkin puolia.
Oluiden suklaaseuralaisena tänään toimii pitkällä tittelillä
varustettu Rausch Plantation Chocolate Chocoholics Fine Dark, lyhyemmin
kuvattuna pikkupatukoista koostuva tummasuklaalajitelma. Lajitelmaan kuuluu
neljä makua: Grenada, Amacado, Trinidoro ja El Cuador. Amacado on perulainen
tummaa suklaa, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 60 prosenttia. Grenada on grenadalainen kaakaopitoisuudeltaan vähintään 65-prosenttinen tummasuklaa. Equdorilaisessa
El Cuador-tummassa suklaassa on kaakaota vähintään 70 prosenttia. Trinidoro
on trinidadilainen tummasuklaa, jossa on vähintään 75 prosenttia kaakaota.
De Molen Rasputin on väriltään tumman punaruskea ja
katsottaessa valoa vasten hieman läpinäkyvä. Oluen vaahto on väriltään vaalea,
lähes valkoinen, hyvin pienikuplainen ja ohut. Suutuntuma on erittäin liukas ja
tasainen, mutta jää hiukan pliisuksi rungon ohuuden ja hiilihappojen puutteen
vuoksi. Tuoksussa korostuu aluksi tumma suklaa, myöhemmin siirappisuus ja
karamellisuus. Tietty liköörisyys on vahvasti läsnä läpi tuoksun koko kaaren ja
alkoholi tuntuu tuoksussa hieman liian hallitsevana. Oluen maussa on yllättävän
paljon samaa kuin tuoksussa – karamelli ja suklaa hallitsevat palettia. Tietty
kanelinen mausteisuus tuntuu selvästi enemmän maun kuin tuoksun puolella. Maun
loppuvaiheilta löytyy myös kiinnostavia ruohoisia aromeja, jotka kielinevät
oluen humaloinnissa käytetystä Saaz-humalalajikkeesta.
Amacadon ja Rasputinin yhdistelmä tuottaa melonisen ja
mangoisen lopputuloksen. Valitettavasti myös oluen hiivaisuus korostuu hiukan
liikaa, mikä häiritsee tasapainoa. Silti kohtalainen yhdistelmä. Grenadan ja
Rasputinin maut sulautuvat luonnollisesti ja pakottomasti yhteen synnyttäen
liköörikonvehdin kaltaisen maun. Mitään erityistä uutta ei kuitenkaan synny,
sillä oluen ja suklaan maut muistuttavat sen verran paljon toisiaan. El Cuador
on suklaista paras pari Rasputinille. El Cuador onnistuu vähentämään Rasputinin
maun alkoholisia vivahteita ja täydentämään oluen kirpeillä ja raikkailla
vivahteillaan. Tuloksena on kevyt, pehmeä yhdistelmä, jossa aprikoosin,
appelsiinin ja suklaan maut yhdistyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi.
Yhdistelmän kautta sekä oluesta että suklaasta nousee esiin jotain uutta,
joskaan ei mitään täysin mullistavaa. Trinidoron kanssa Rasputin saa
lakritsisia sävyjä ja suutuntuman puolella oluen liukkaus korostuu. Samalla
suklaan kuivuus vähenee ja suklaan maku miedontuu. Trinidoro ja Rasputin
toimivat hyvin yhdessä, joskaan eivät aivan yhtä hyvin kuin El Cuador ja
Rasputin.
Pyynikin Vahvaportteri on tummanruskea, mattapintainen ja
lähes läpinäkymätön olut, jossa on ohut, pienikuplainen, vaalean kuparinen
vaahto. Oluen ensivaikutelma tuoksun puolella on erikoinen ja sama orignellius
jatkuu myös maun puolella – vahva tallimaisuus, savuisuus ja satulamainen
tunkkaisuus eivät ihan iske allekirjoittaneen maku- ja tuoksuhermoon. Onneksi
mukana on varsinkin maussa myös miellyttäviä maamaisia ja pehmeän jauhoisia
sävyjä, jotka tasapainottavat kokonaisuutta. Oluen suutuntuma on makuun nähden
kevyehkö ja hiilihappojen määrä melko maltillinen.
Amacadon ja Vahvaportterin kombo herättää ristiriitaisia
ajatuksia. Aluksi oluen nahkaisuus hyökkää silmille ja pyyhkäisee suklaan
hienovireisen maun yli. Lopulta maut kuitenkin onnistuvat saavuttamaan
jonkinlaisen harmonian, jossa oluen kuiva kahvisuus ja maamaisuus tukevat
suklaan pehmeää kermaisuutta. Grenada ja Vahvaportteri eivät tunnu pääsevän
yhteisymmärrykseen, koska oluen maku jyrää alleen suklaan. Tämä yhdistelmä ei
vain toimi. El Cuador ja Vahvaportteri eivät myöskään saavuta harmoniaa. Näiden
yhdistelmän ongelma on siinä, että oluen tunkkaisuus tuntuu korostuvan suklaan maun
myötä, eikä suklaan raikkaan hedelmäinen maku pääse esiin. Parhaiten toisiaan
tukevat Vahvaportteri ja Trinidoro. Trinidoro silottaa oluen pahimpia särmiä ja
täydentää olutta sekä häivyttää sen tunkkaisuutta. Samalla oluen kahvisuus ja
tervainen aromi korostuvat. Yhdistelmä on onnistunut, joskin melko kuiva.
Lopputulemana voidaan todeta, että ihan täydellisiä
yhdistelmiä ei tästä maistelusta jäänyt käteen. Vahvaportteri oli varsin
haastava yhdisteltävä ja toimi kunnolla vain erittäin kaakaopitoisen Trinidoron
kanssa. Rasputin taas toimi melkein kaikkien suklaiden kanssa suht hyvin, mutta
mikään suklaista ei onnistunut nostamaan Rasputinia selvästi oman
perusolomuotonsa yläpuolelle.
Maistelun tulokset
pähkinänkuoressa:
De Molen Rasputin + Amacado = Imeliä hiiva-aromeja lukuun
ottamatta ok yhdistelmä, mangon ja melonin hallintaa
De Molen Rasputin + Grenada = Luonnollinen liköörikonvehti
De Molen Rasputin + El Cuador = Harmoninen ja oluesta ja
suklaasta uusia puolia esiin nostava yhdistelmä
De Molen Rasputin + Trinidoro = Korostaa oluen
lakritsisuutta ja vähentää suklaan kuivuutta, toimii
Pyynikin Vahvaportteri + Amacado = Ristiriitaisia ajatuksia
herättävä yhdistelmä, jossa aluksi olut hallitsee, mutta lopuksi elementit
sulautuvat yhteen
Pyynikin Vahvaportteri + Grenada = Olut jyrää suklaan, ei
toimi
Pyynikin Vahvaportteri + El Cuador = Olut jyrää suklaan ja
oluen tunkkaisuus korostuu, ei toimi
Pyynikin Vahvaportteri + Trinidoro = Toisiaan täydentävä
pari, jonka kombo on kuitenkin melko kuiva
Oluiden tiedot:
De Molen Rasputin
Olut:
De Molen Rasputin
Tyyli:
Imperial Stout
Prosentit:
10,7 %
Katkeruus:
81,7 IBU
Väri:
199,7 EBC (juomani yksilö näytti kyllä selvästi vaaleammalle)
Pyynikin
Vahvaportteri
Olut:
Pyynikin Vahvaportteri
Tyyli:
Porter
Prosentit:
7,5 %
Kantavierre:
18,5 °P
Katkeruus:
37,8 IBU
Väri:
213 EBC
Lisätietoja:
De Molen Rasputin Ratebeerissä:
Pyynikin Vahvaportteri Ratebeerissä:
Rausch
Plantation Chocolate Chocoholics Fine Dark:
http://rausch.de/shop/CHOCOHOLICS-Edel-Bitter.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti