tiistai 11. maaliskuuta 2014

Olut ja suklaa osa 3: De Molenin Rasputin, Pyynikin Panimon Vahvaportteri ja tumma suklaa

Pitkästä aikaa ehdin taas istua kiireemmäksi aikaa maistelemaan oluita ja suklaita. Matkani tummien oluiden ja tummien suklaiden pariin jatkuu tällä kertaa yhden ulkomaisen ja yhden manselaisen oluen sekä herkullisen tummasuklaalajitelman voimin.

Ensimmäinen päivän oluista on hollantilaisen De Molenin Rasputin Russian Imperial Stout, joka on nimetty venäläisen hoviparantajan ja mystikon Rasputinin mukaan. Premiantilla ja Saazilla humaloitu Rasputin on kausituote, jota pannaan De Molenilla rajoitettu erä yksi tai kaksi kertaa vuodessa. Oluen säilyvyydeksi luvataan peräti 25 vuotta. Tällä kertaa Rasputin ehti kuitenkin ikääntyä bloggaajan kaapissa vain muutaman kuukauden ajan ennen nauttimistaan. Suklaiden seuralaisena belgityyliä edustavan Imperial Stoutin voisi ennakkoon kuvitella olevan omimmillaan.

Toinen maisteltavista oluista on Pyynikin Panimon Vahvaportteri. Alkon tilausvalikoimaankin päässyt Vahvaportteri tunnettiin ennen nimellä Isoportteri. Kymmenellä mallaslaadulla ja useilla eri humalalajikkeilla höystettyä olutta suositellaan Pyynikin Panimon omilla sivuilla patojen seuraksi ja lihan marinoimiseen, mutta tällä kertaa olut pääsee hieman toisenlaiseen seuraan. Vahvaportteri ei ehkä ole itsestään selvin valinta suklaiden seuraksi, mutta juuri siksi toivon löytäväni sen kautta suklaista uusia ja yllättäviäkin puolia.

Oluiden suklaaseuralaisena tänään toimii pitkällä tittelillä varustettu Rausch Plantation Chocolate Chocoholics Fine Dark, lyhyemmin kuvattuna pikkupatukoista koostuva tummasuklaalajitelma. Lajitelmaan kuuluu neljä makua: Grenada, Amacado, Trinidoro ja El Cuador. Amacado on perulainen tummaa suklaa, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 60 prosenttia. Grenada on grenadalainen kaakaopitoisuudeltaan vähintään 65-prosenttinen tummasuklaa. Equdorilaisessa El Cuador-tummassa suklaassa on kaakaota vähintään 70 prosenttia. Trinidoro on trinidadilainen tummasuklaa, jossa on vähintään 75 prosenttia kaakaota.

De Molen Rasputin on väriltään tumman punaruskea ja katsottaessa valoa vasten hieman läpinäkyvä. Oluen vaahto on väriltään vaalea, lähes valkoinen, hyvin pienikuplainen ja ohut. Suutuntuma on erittäin liukas ja tasainen, mutta jää hiukan pliisuksi rungon ohuuden ja hiilihappojen puutteen vuoksi. Tuoksussa korostuu aluksi tumma suklaa, myöhemmin siirappisuus ja karamellisuus. Tietty liköörisyys on vahvasti läsnä läpi tuoksun koko kaaren ja alkoholi tuntuu tuoksussa hieman liian hallitsevana. Oluen maussa on yllättävän paljon samaa kuin tuoksussa – karamelli ja suklaa hallitsevat palettia. Tietty kanelinen mausteisuus tuntuu selvästi enemmän maun kuin tuoksun puolella. Maun loppuvaiheilta löytyy myös kiinnostavia ruohoisia aromeja, jotka kielinevät oluen humaloinnissa käytetystä Saaz-humalalajikkeesta. 

Amacadon ja Rasputinin yhdistelmä tuottaa melonisen ja mangoisen lopputuloksen. Valitettavasti myös oluen hiivaisuus korostuu hiukan liikaa, mikä häiritsee tasapainoa. Silti kohtalainen yhdistelmä. Grenadan ja Rasputinin maut sulautuvat luonnollisesti ja pakottomasti yhteen synnyttäen liköörikonvehdin kaltaisen maun. Mitään erityistä uutta ei kuitenkaan synny, sillä oluen ja suklaan maut muistuttavat sen verran paljon toisiaan. El Cuador on suklaista paras pari Rasputinille. El Cuador onnistuu vähentämään Rasputinin maun alkoholisia vivahteita ja täydentämään oluen kirpeillä ja raikkailla vivahteillaan. Tuloksena on kevyt, pehmeä yhdistelmä, jossa aprikoosin, appelsiinin ja suklaan maut yhdistyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi. Yhdistelmän kautta sekä oluesta että suklaasta nousee esiin jotain uutta, joskaan ei mitään täysin mullistavaa. Trinidoron kanssa Rasputin saa lakritsisia sävyjä ja suutuntuman puolella oluen liukkaus korostuu. Samalla suklaan kuivuus vähenee ja suklaan maku miedontuu. Trinidoro ja Rasputin toimivat hyvin yhdessä, joskaan eivät aivan yhtä hyvin kuin El Cuador ja Rasputin.

Pyynikin Vahvaportteri on tummanruskea, mattapintainen ja lähes läpinäkymätön olut, jossa on ohut, pienikuplainen, vaalean kuparinen vaahto. Oluen ensivaikutelma tuoksun puolella on erikoinen ja sama orignellius jatkuu myös maun puolella – vahva tallimaisuus, savuisuus ja satulamainen tunkkaisuus eivät ihan iske allekirjoittaneen maku- ja tuoksuhermoon. Onneksi mukana on varsinkin maussa myös miellyttäviä maamaisia ja pehmeän jauhoisia sävyjä, jotka tasapainottavat kokonaisuutta. Oluen suutuntuma on makuun nähden kevyehkö ja hiilihappojen määrä melko maltillinen. 

Amacadon ja Vahvaportterin kombo herättää ristiriitaisia ajatuksia. Aluksi oluen nahkaisuus hyökkää silmille ja pyyhkäisee suklaan hienovireisen maun yli. Lopulta maut kuitenkin onnistuvat saavuttamaan jonkinlaisen harmonian, jossa oluen kuiva kahvisuus ja maamaisuus tukevat suklaan pehmeää kermaisuutta. Grenada ja Vahvaportteri eivät tunnu pääsevän yhteisymmärrykseen, koska oluen maku jyrää alleen suklaan. Tämä yhdistelmä ei vain toimi. El Cuador ja Vahvaportteri eivät myöskään saavuta harmoniaa. Näiden yhdistelmän ongelma on siinä, että oluen tunkkaisuus tuntuu korostuvan suklaan maun myötä, eikä suklaan raikkaan hedelmäinen maku pääse esiin. Parhaiten toisiaan tukevat Vahvaportteri ja Trinidoro. Trinidoro silottaa oluen pahimpia särmiä ja täydentää olutta sekä häivyttää sen tunkkaisuutta. Samalla oluen kahvisuus ja tervainen aromi korostuvat. Yhdistelmä on onnistunut, joskin melko kuiva.

Lopputulemana voidaan todeta, että ihan täydellisiä yhdistelmiä ei tästä maistelusta jäänyt käteen. Vahvaportteri oli varsin haastava yhdisteltävä ja toimi kunnolla vain erittäin kaakaopitoisen Trinidoron kanssa. Rasputin taas toimi melkein kaikkien suklaiden kanssa suht hyvin, mutta mikään suklaista ei onnistunut nostamaan Rasputinia selvästi oman perusolomuotonsa yläpuolelle.

Maistelun tulokset pähkinänkuoressa:
De Molen Rasputin + Amacado = Imeliä hiiva-aromeja lukuun ottamatta ok yhdistelmä, mangon ja melonin hallintaa
De Molen Rasputin + Grenada = Luonnollinen liköörikonvehti
De Molen Rasputin + El Cuador = Harmoninen ja oluesta ja suklaasta uusia puolia esiin nostava yhdistelmä
De Molen Rasputin + Trinidoro = Korostaa oluen lakritsisuutta ja vähentää suklaan kuivuutta, toimii
Pyynikin Vahvaportteri + Amacado = Ristiriitaisia ajatuksia herättävä yhdistelmä, jossa aluksi olut hallitsee, mutta lopuksi elementit sulautuvat yhteen
Pyynikin Vahvaportteri + Grenada = Olut jyrää suklaan, ei toimi
Pyynikin Vahvaportteri + El Cuador = Olut jyrää suklaan ja oluen tunkkaisuus korostuu, ei toimi
Pyynikin Vahvaportteri + Trinidoro = Toisiaan täydentävä pari, jonka kombo on kuitenkin melko kuiva

Oluiden tiedot:
De Molen Rasputin
Olut: De Molen Rasputin
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 10,7 %
Katkeruus: 81,7 IBU
Väri: 199,7 EBC (juomani yksilö näytti kyllä selvästi vaaleammalle)

Pyynikin Vahvaportteri
Olut: Pyynikin Vahvaportteri
Tyyli: Porter
Prosentit: 7,5 %
Kantavierre: 18,5 °P
Katkeruus: 37,8 IBU
Väri: 213 EBC

Lisätietoja:
De Molen Rasputin Ratebeerissä:

Pyynikin Vahvaportteri Ratebeerissä:

Rausch Plantation Chocolate Chocoholics Fine Dark:
http://rausch.de/shop/CHOCOHOLICS-Edel-Bitter.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti