perjantai 14. maaliskuuta 2014

IPA-viikoilla Sellon William K:ssa

HOK-Elannon Oluthuoneilla on parhaillaan käynnissä jokavuotiset IPA-viikot, jotka jatkuvat 30.3. asti. Viikoilla tarjolla on India Pale Ale-tyylilajia edustavia oluita eri maailmankolkista. IPA-viikoille on pyritty valitsemaan Suomessa harvoin saatavilla olevia ja erityisen laadukkaita oluita. Tällä kertaa oluet tulevat Yhdysvalloista, Saksasta, Englannista, Uudesta-Seelannista, Hollannista, Ruotsista, Tanskasta, Suomesta ja Japanista.

Kävin katsastamassa IPA-viikkojen tarjontaa keskiviikkona Sellon William K:ssa. Lasiini päätyivät hartaan harkinnan tuloksena uusi-seelantilainen Epic Armageddon IPA ja kalifornialainen Ballast Point Sculpin IPA.

Epic Armageddon IPA oli väriltään punakuparinen, vaahto oli luonnonvalkea ja melko runsas. Tuoksultaan Armageddon oli hieman brittityylisellä tavalla imelä. Tuoksusta poimin ainakin siirappia, kermaa ja greippiä. Pidempään tuoksutellessa mukaan nousi myös ruohoinen, humaloinnista muistuttava aromi. Armageddonin mausta oli todella vaikea saada kiinni. Maku tuntui hieman kuin pakenevan analyysia ja väistelevän selkeitä luonnehdintoja. Ruohoisuus ja hienostunut katkeruus olivat makupaletin ainoat selkeästi esiinnousseet elementit. Vaikka olut oli perinteisen amerikkalaisittain humaloitu (Cascade, Centennial, Columbus ja Simcoe), se ei oikeastaan maistunut humalointinsa mukaiselta. Mäntyisyyttä tai voimakasta sitruksisuutta ei ollut omasta mielestäni juurikaan havaittavissa, kuten ei myöskään suuta kuivattavaa, aggressiivista katkeruutta. Tarkemman maistelun myötä havaitsin kuitenkin kevyttä hedelmäisyyttä sekä pehmeää kermaisuutta. Oluen suutuntuma oli makuun sopivasti kevyehkö ja pehmeä sekä miedosti hiilihapokas. Taitavasti tehty, olemukseltaan hienopiirteisen tyylikäs olut.

Sculpin IPA tulee Ballast Pointin panimolta, jonka tunnusomaisena piirteenä ovat olutpullojen kalaisat etiketit. Sculpinin etiketissä on oluen nimen mukaisesti Sculpin, eli simppu. Tässä IPA:ssa oli osuttu India Pale Alen olemuksen ytimeen. Olut kaatui lasiin kauniin kuparinruskeana yllään valkea, runsas vaahto. Heti ensimmäisellä tuoksuttelulla Sculpin vei syvälle trooppisen hedelmämetsän siimekseen. Greipin, limen, mangon ja toffeen tuoksuille loi kontrastia mäntyinen vivahde. Maun puolella minut yllätti tietty Delirium tremens-henkinen vadelmaisuus ja punaherukkaisuus, jota en aiemmin muista IPA:sta löytäneeni. Marjaisuuden lisäksi maussa oli passionhedelmää, appelsiinia ja mangoa. Katkeruus oli pehmeä ja miellyttävä ja suutuntuma IPA:ksi melko täyteläinen. Kokonaisuutena Sculpin oli erittäin erinomainen IPA, jota toivottavasti pääsen maistelemaan IPA-viikkojen aikana vielä uudestaan.

IPA-viikkojen laajasta listasta ei ehtinyt saada kovin kattavaa käsitystä ensimmäisellä käyntikerralla, joten tavoitteena on mennä piakkoin uudestaan maistelemaan. Jos teillä lukijoilla on vinkkejä oluista, joita kannattaisi erityisesti maistaa, kertokaa ihmeessä. Itse olen melkoisissa valinnanvaikeuksissa pitkän ja mielenkiintoisen IPA-listan kanssa.
 
Lisätietoja:

Oluthuoneiden IPA-viikot:

Epic Armageddon IPA Ratebeerissä:

Ballast Point Sculpin IPA Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti