maanantai 31. maaliskuuta 2014

Monikerroksinen makuelämys: Founders Imperial Stout

Taustaa: Founders on yksi USA:n suurimmista käsityöläispanimoista, jonka perustivat Dave Engbers ja Mike Stevens vuonna 1997. Aluksi panimo ei meinannut oikein ottaa menestyäkseen. Founders nousi nykyiseen maineeseensa vasta, kun Dave ja Mike päättivät muuttaa panimon kurssia ja alkaa valmistaa täyteläisempiä ja maultaan intensiivisiä oluita erilaisia mausteita ennakkoluulottomasti käyttäen. Yksi Foundersin arvostetuimmista oluista on Founders Imperial Stout, joka on vastikään tullut Alkon valikoimiin.

Panimo: Founders
Olut: Founders Imperial Stout
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 10, 5 %
Kantavierre: 24,5 °P
Katkeruus: 79 IBU
Väri: 200 EBC

Tuoksu: Hieman savuinen, täyteläinen, maamainen ja paahtunut tuoksu. Tumman suklaan aromia ja jauhomaisuutta nousee esiin pidempään tuoksutellessa.

Ulkonäkö: Erittäin tummanruskea, hiukan kastanjaan vivahtava olut, jonka vaahto on ohut ja vaalean hunajan värinen.

Maku: Mausta erottuu ensimmäisenä suklaakastikkeen, ruislimpun ja siirapin omaista makeutta sekä kermaista täyteläisyyttä. Jälkimaun puolelta löytyy myös maamaisia, savupalvisia ja pikkuisen pippurisia sävyjä. Jännittävä, voimakas ja intensiivinen maku, joka avautuu kerros kerrokselta uudenlaisena.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on liukas, paksuhko ja tasaisen pehmeä.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  40/50

Mihin tilanteeseen sopii? Foundersin Imperial Stoutia maistellessa alkaa tehdä mieli ruokaa. Konstailematon pubiruoka, kuten mehevä, grillattu hampurilainen lankkuperunoilla voisi olla osuva pari tälle oluelle. Toinen potentiaalinen kumppani on tumma suklaa. Olut vaatii keskittymistä monikerroksisuutensa takia, joten se toimii parhaiten alkuillan nautiskelujuomana.

Lisätietoja:
Founders Imperial Stout Alkon sivuilla:

Founders Imperial Stout Ratebeerissä:

Founders Imperial Stout BeerAdvocatessa:

Founders Imperial Stout Olutoppaassa:

2 kommenttia:

  1. Tämä on ehdottomasti parhaimpia Imperial Stoutteja mitä on tullut maistettua..

    VastaaPoista
  2. Minustakin tämä on erittäin hyvä olut ja varsin monivivahteinen tapaus.

    VastaaPoista