torstai 16. tammikuuta 2014

Raportti Sori Brewingin protoillasta

Sori Brewing on perustamisvaiheessa oleva panimo, jonka tavoitteena on rakentaa panimo Viroon vuonna 2014. Panimon painopistealueena tulee alkuun olemaan Suomi ja muut Pohjoismaat sekä myöhemmin Eurooppa ja Amerikka. Kyseessä on siis aidosti kansainvälisesti suuntautunut käsityöläispanimo, jollaisia Suomessa ei ole aiemmin nähty. Sori Brewingin osakeanti on juuri alkanut ja tulevan panimon Pyry, Heikki ja Samu ovat järjestäneet viime kuukausina tilaisuuksia, joissa kerrotaan osakeannista ja maistellaan Sori Brewingin olutta.

Osallistuin tiistaina Helsingissä protoiltaan, jossa esiteltiin osakeantia ja maisteltiin Sori Brewingin kehitteillä olevia oluita. Illan aikana maisteltiin kolmea eri olutta, joista tarjoiltiin pienet annokset kullekin kävijälle suoraan pöytiin. Annokset tarjottiin tavallisista juomalaseista. Koska lasimallilla saattaa olla oma vaikutuksensa oluen tuoksun erottumiseen, arvioni tarjolla olleiden oluiden tuoksuista eivät välttämättä tavoittaneet kaikkia nyansseja. Tässä kuitenkin illan oluet sellaisina kuin ne itse koin.

Joulu-Porter ja sekalaisia muistiinpanoja
Saapuessamme pöytään oli valmiiksi katettu Joulu-Porter, jonka humaloinnissa oli käytetty Fugglesia ja maustamisessa tähtianista. IBUja oluessa oli noin 35 ja alkoholia 5,5 prosentin verran. Tämän oluen panemisessa oli panimomestari Samu Heinon mukaan tavoiteltu perinteistä, brittiläistä tyyliä. Toiveena oli luoda tasapainoinen portteri, joka ei tuntuisi liian kuivalta tai ylitsepursuavan kahviselta. 

Portteri oli väriltään lähes pikimusta ja melko läpinäkymätön, melko nopeasti haihtuneen vaahdon väri oli vaalean punaruskea. Tuoksussa erottui suklaata, kahvia ja talkkunaa. Maun puolelta löytyi etupäässä kahvia, mutta myös hiukan humaloinnin tuomaa sitruksisuutta ja aniksen lakritsisuutta. Sekä maku että tuoksu olivat ainakin omasta mielestäni mietoja ja olisin ehkä kaivannut olueen vielä enemmän potkua. Humalointi olisi saanut erottua enemmän. Myös mausteena käytetty tähtianis ja sen lakritsinen maku olisi voinut tulla rohkeammin esiin. Oluen suutuntuma oli hyvin miellyttävä, pehmeä ja liukas. Kokonaisuutena ihan onnistunut portteri, jonka jatkokehittelyssä voisi tavoitella oluelle lisää luonnetta ja omaperäisyyttä.

Kaunisvaahtoinen, kuparinsävyinen IPA-elämys
Toisena laseihin kaadettiin 7,2-prosenttinen, punakuparin värinen ja valkeavaahtoinen IPA, jossa oli IBUja reilut 70. IPAn humalointiin oli käytetty Amarilloa, Centennialia, Cascadea ja Simcoeta. Käytettyjen humalien perusteella odotin jotakin jenkkityylistä, rapsakan havuista ja sitruksista kokonaisuutta. Olut oli yllätys, sillä se muistutti enemmänkin uusi-seelantilaisia, trooppisen hedelmäisiä ja kevyitä India Pale Aleja. Tuoksu oli täynnä mangoa, persikkaa ja passionhedelmää sekä pehmeän kermaista toffeeta. Raikas hedelmäisyys jatkui maun puolella ja lisäksi mukaan tuli säväys sitruunaa ja greippiä. Suutuntumassa hiilihapot tuntuivat pienenä kipristelynä ja humalointi rapsakkuutena. Erittäin hyvä ja persoonallinen IPA, jonka kaltaisiin en ole suomalaisten oluiden puolella törmännyt. Alkoholiprosentteihinsa nähden oluesta on saatu uskomattoman kevyt, juotava ja raikas.

Vehnäinen belgi-ale
Viimeinen illan oluista oli noin 5-prosenttinen Saazilla humaloitu ja korianterilla sekä mustapippurilla maustettu vehnäinen belgi-ale.  Väriltään meripihkan sävyisen ja melko samean oluen vaahto oli erittäin runsas, nopeasti haihtuva ja valkea. Tuoksussa oli hiivaa, leipäistä maltaisuutta ja täyteläistä hedelmäisyyttä. Maultaan olut oli aika perus-vehnis, eli banaanisuuden ja maltaisuuden pehmeä yhdistelmä. Mustapippuri ja korianteri jäivät ainakin minulta oluen mausta ja tuoksusta löytämättä, eli niiden vaikutusta voisi tuoda enemmän esiin. Oluen suutuntuma oli pehmeä ja tasainen. Tämä olut voisi prosenttiensa puolesta mahtua suomalaiseen maitokauppakategoriaan, jossa sen uskoisi menestyvän hyvin. Erikoisempia oluita etsivä ei välttämättä kuitenkaan löydä oluesta ainakaan vielä protovaiheessa mitään kovin yksilöllistä tai mieleenpainuvaa.

Protoilta oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja informatiivinen kokemus. Kaikki oluet olivat hyviä ja varsinkin IPA vaikutti varsinaiselta helmeltä. Kiitokset Sori Brewingille, toivottavasti tällaisia iltoja tulee lisää!

Lisätietoja:

Sori Brewing

2 kommenttia:

  1. Tekstisi perusteella varsin lupaavan oloinen tuo IPA. Toivottavasti päätyy yleisempäänkin maisteluun lähitulevaisuudessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, erittäin lupaava oli. Toivotaan, että IPAn kehittelyä jatketaan ja se pääsisi jossain vaiheessa osaksi ravintoloiden ja/tai Alkojen tarjontaa.

      Poista