torstai 9. tammikuuta 2014

Kotipanimo-olutta: Kosoolan Panimon Ylypiä Paskiaanen sahti-IPA

Taustaa: Kosoolan Panimon kotioluista tänään maisteluvuorossa on pohojalaastyyliin nimetty Ylypiä Paskiaanen. Ylypiä Paskiaanen on Sahti-IPA, jonka humaloinnissa on käytetty Chinookia. Maltaita oluessa edustavat pilsnermallas ja kaljamallas ja hiivoista mukana on pullahiivaa. Kirpakkaa luonnetta Paskiaaselle tuo katajanmarja.

Panimo: Kosoolan Panimo
Olut: Ylypiä Paskiaanen pohojalaastyylinen sahti-IPA #74
Tyyli: Pohojalaastyylinen sahti-IPA
Prosentit: 7 %

Tuoksu: Tuoksussa on IPAmaista persikkaista katkeruutta ja pullapitkomaista pehmeyttä sekä hiivaisuutta samassa paketissa. Veikeä tuoksu, jonka tyyliseen en ainakaan muista aiemmin törmänneeni. Pullapitkomaisuus ja hiivaisuus lienevät peräisin oluessa käytetystä pullahiivasta. Oluen lämmetessä tuoksussa korostuu leipämäinen maltaisuus.

Ulkonäkö: Erittäin reilulla sekä suurikuplaisella ja vaalealla vaahdolla varustettu kuparinruskea olut.

Maku: Maun puolella humaloinnin katkeruus ja trooppisen hedelmäinen aromi nousevat päällimmäiseksi. Katkeruuden jälkeen suuhun jää maltainen ja aavistuksen hiivainen jälkimaku. Oluesta erottuu myös yllättäen maun loppuvaiheilla hiukan saisontyylistä happamuutta ja marjaista kirpeyttä – kenties nämä kumpuavat oluessa käytetyistä katajanmarjoista.

Suutuntuma: Sahti-IPAn suutuntuma on jännästi kerroksellinen: alun rapsakka ja kupliva tuntuma muuttuu vähitellen pehmeämmäksi ja hiilihappojen vaikutus haihtuu.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  37/50

Mihin tilanteeseen sopii? Petollinen olut, jonka maussa prosentit eivät juurikaan tunnu. Sanoisin, että tässä on onnistuttu hyvin yhdistämään IPA:n ja sahdin ominaisuuksia, joten olutta voisi suositella sekä IPA:n että sahdin ystäville. Tyyliltään Ylypiä Paskiaanen muistuttaa jonkin verran Huvila Arctic Circle Alea, tosin on huomattavasti Arctic Circleä pehmeämpi ja maltaisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti