torstai 2. tammikuuta 2014

Joulun ja uuden vuoden parhaat oluet

Olutrikasta alkanutta vuotta 2014! Nyt, kun joulua ja vuoden vaihtumista uuteen on juhlittu ja asiaankuuluvia juhlajuomia maisteltu, on aika listata parhaiten juhlatunnelman tavoittaneet joulu- ja uuden vuoden juomat. Lista perustuu oman kokemukseni lisäksi osittain myös juhlaseurueideni kokemuksiin sekä olutanalyyseihin. On syytä mainita, että monessa sarjassa voittajia olisi voinut valita useammankin ja siksi päätinkin jakaa kahdessa sarjassa myös kunniamaininnan erityisen hyvälle kakkoselle.

Joulun ajan osuvimmat oluet

Fuller's ESB kera ensimmäisen jouluruokalautasellisen
Jouluaterialle: Fuller’s Extra Special Bitter
Jouluaterialla maistelimme perheen parissa useita laatuoluita, mutta tämä vei voiton. Seurueemme yksimielinen arvio oli, että Fuller’sin klassikko-olut ESB täydentää jouluaterian saumattomasti. Jouluaterian ykkös-ruokajuoma sopi yhteen niin laatikoiden, rosollin, joululimpun, nieriän, lohen kuin liha- ja kasviskinkunkin kanssa. ESB:n siivittivät voittoon maun mieleenpainuva raikkaus sekä sopivantasoinen katkeruus, tuoksun toffeisuus ja suunmukainen, paksuhkon pehmeä tuntuma. Olen itse Fuller’sin ESB:tä maistanut myös aiemmin, mutta vasta jouluaterialla tuntui, että tämä olut pääsi todella oikeuksiinsa.

Pimeiden, pitkien iltojen tunnelmanluojaksi: Plevna Siperia, kunniamaininta: De Molen Mout and Mocca
Suomalainen Imperial Stout-klassikko toimi parhaiten jouluiltojen tunnelman kohottajana. Siperiaa emme edes kokeilleet joulupöydässä, sillä halusimme antaa sille tilaa. Konvehdit, pitkät joulunajan illat ja luonteikas Siperia. Yhdistelmä osoittautui voittamattomaksi.

De Molenin Mout and Mocca oli Siperian kova kilpailija parhaan iltanautiskeluoluen sarjassa. Pehmeän upottava, kahvinen ja suklainen herkku oli varsin hyvä rauhallisen maisteluillan viimeinen olut, josta riitti sopiva maisteluannos kolmelle hengelle.

Kevyt, mutta katkera juoma joulun väliaterioiden yhteyteen: Oakham Citra, kunniamaininta Beer Hunter’s CCCCC IPA
Citran sitruksisuus auttoi raikastamaan oloa raskaiden jouluaterioiden välillä. Meillä Citra aloitti voittokulkunsa jo ennen joulua, kun söimme perinteisen jouluaatonaaton pizza-aterian Citran kera. Citra toimi erinomaisesti myös muiden lounaiden, kuten mausteisen pasta-jauhelihakeiton kumppanina. Katkera, mutta kevyt ja ihanan sitruksinen olut oli paras juoma joulun väliaterioille, eli niille aterioille, joilla syötiin ihan jotain muuta kuin perinteisiä jouluruokia.

CCCCC IPA oli hyvä joulun väliaterioita edeltävä, ruokahalua herättävä alkujuoma, kun pullon jakoi useamman hengen kesken. Rapean hedelmäinen ja hiukkasen havuinen olut sopi hyvin myös koko joulunajan aloitusjuomaksi.

Uuden vuoden osuvin olut

Avec les Bons Vœux (tai se, mitä siitä jäi jäljelle)
Uuden vuoden korkkaamiseen: Brasserie Dupont Avec les Bons Vœux
Tämän oluen rooli uuden vuoden tunnelmanluojana lyötiin lukkoon meillä jo kauan sitten, eli varsinaista kisaa uuden vuoden parhaasta oluesta ei oikeastaan edes käyty. Dupont'n panimon parhaille asiakkailleen alunperin uuden vuoden lahjana antama olut on kuin suunniteltu tähän tarkoitukseen. Avec les Bons Vœux on ulkoisilta ominaisuuksiltaan jotakuinkin niin lähellä shamppanjaa kuin olut voi olla. Olut on pullotettu 75 cl:n pulloon, jossa on aidosta korkista valmistettu korkki. Korkki myös poksahtaa olutta avattaessa ja pullon suusta nousee kevyt höyrypilvi. Tämän oluiden shamppanjan maku on pehmeä, kuiva ja miedon maltainen. Pullosta riittää jaettavaksi.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. ESB on ehkä kaikkien aikojen lempiolueni, mutta olen pitänyt sitä aina jotenkin huonosti ruuan kanssa toimivana. En tiedä miksi, bitter toimii muuten, mutta jotenkin ESBin humaloinnin olen kokenut sellaiseksi omalaatuiseksi. Tosin sen takia on vuosia, että on tullut edes testattua. Pitänee antaa vanhalle sotaratsulle vielä mahdollisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni ei ole kokemusta ESB:stä muun ruoan kuin jouluruoan kanssa, jonka kanssa se oli kyllä omasta mielestäni varsin toimiva. ESB:n toimivuus tässä kontekstissa oli melkoinen yllätys minulle. Ehkä tässä on kyseessä sellainen olut, joka vaatii hieman erikoisemman aterian seurakseen.

      Poista