Moinette Blonde vielä korkkaamatta... |
...ja sitten lasissa |
Taustaa:
Tänään herkuttelen oluella, jonka on valmistanut perinteikäs belgialainen panimo
nimeltä Dupont. Panimon Moinette-sarja on saanut nimensä alueesta, jolla panimo
sijaitsee. Alue oli nimittäin vuosisatojen ajan soinen ja vanhan ranskan soista
tarkoittava sana moëne on ollut pohjana Moinette-nimelle. Päivän olut on
Moinette Blonde, joka kehitettiin Dupontilla jo 1950-luvulla vastauksena vahvojen
ale-oluiden kasvavaan suosioon kotimaassa. Blondista on tullut Dupontin
tuotannon kulmakivi: olut on nykyään panimon eniten myyvä olut kotimaassaan
Belgiassa. Ennen olutharrastajien pöytiin pääsyä Moinette Blonden annetaan
jälkikäydä pullossa vähintään kahden kuukauden ajan. Kuriositeettina
mainittakoon myös, että oluen panemisessa on käytetty jopa puolta tusinaa
erilaista hiivaa!
Panimo: Brasserie Dupont
Olut: Moinette Blonde
Tyyli: Belgian Strong Ale (Tripel)
Prosentit:
8,5 %
Tuoksu:
Tuoksu leijailee nenään runsaana ja lempeän painokkaana: yleiskuva on leipäisen
pullamainen ja hiukan hiivainen. Kuin vasta uunista otetun leivän lämmin tuoksu
höystettynä hitusella hapanta, vihreää omenaa, kukkaistuoksua ja banaania.
Ulkonäkö:
Meripihkan värinen olut, jonka pinnalle muodostuu kuohkea, tiheä, kakkumainen
ja paksu valkea vaahto.
Maku:
Happaman hedelmäinen, jopa kirpeä maku, jota omena ja greippi dominoivat. Maunkin
puolella viljaisia, leipäisiä aromeja on havaittavissa, mutta nämä jäävät
sivurooliin happaman yleisluonteen rinnalla. Jälkimaun kuiva mustapippurisuus
tuo oluelle luonnetta.
Suutuntuma:
Hapokas ja poreileva, keskitäyteläinen suutuntuma. Happamuus ja pippurisuus
jättävät suun jälkikäteen kuivaksi, vaikka oluen tuntuma suussa ei olekaan
kovin kuiva.
Omat
pisteeni Olutoppaassa: 40/50
Mihin
tilanteeseen sopii? Maistelussa olleessa juhlavassa 0,75 litran pullossa
oli poksahtava korkki, joten se sopii jaettavaksi erilaisia tilanteita, miksei
ihan tavallista viikonloppuakin, juhlistamaan. Olut on maultaan melko kevyt ja saisonmainen,
lisäksi siitä on helppo hahmottaa myös vehnäolutmaisia piirteitä. Suhteellisen
suoraviivaisena ja helppona oluena se taipuisi varmaan myös monenlaisen
purtavan seuraksi. Hapokkaana ja poreilevana siitä voisi hyvin olla herättämään
ruokahalua aterian alkujuomana. Panimo itse suosittelee Blondeaan
juustotarjottimen ja perinteisellä reseptillä leivotun leivän seuralaiseksi. Oli
miten oli, ainakin tätä olutta siemaillessa tulee nälkä!
Lisätietoja:
Moinette Blonde Ratebeerissä:
Moinette Blonde BeerAdvocatessa:
Moinette
Blonde Olutoppaassa:
Moinette Blonde Dupontin panimon sivuilla:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti