sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kotipanimo-olutta: Kosoolan Panimon Del Norte Titan

Taustaa: Kun suljen silmät, voin kuvitella istuvani punapuun oksalla korkealla kostean, mutaisen maan, saniaisten ja vaahteroiden yläpuolella. Valtavassa puussa keskellä koskematonta metsää kuunnellen sadepisaroiden hiljaista soittoa. Reittejä punapuiden jättiläisten luokse ei ole merkitty karttaan, joten vain harvat löytävät nämä maailman suurimmat puut. Kosoolan Panimon Del Norte Titan on saanut nimensä yhdeltä punapuiden jättiläisistä. Olut on suureellisen nimensä ansainnut, sillä se on saanut yksinomaan ylistäviä arvioita suomalaisissa olutblogeissa. Del Norte Titan pitää sisällään ohramaltaita, vettä, valikoituja humalalajikkeita (Cascade, Columbus, Citra, Centennial, Amarillo, Simcoe) ja hiivaa.

Panimo: Kosoolan Panimo
Olut: Del Norte Titan #71
Tyyli: American Barley Wine
Prosentit: 12 %
Katkeruus: 100 IBU
Väri: 40 EBC

Tuoksu: Alkuun nenään osuu pääasiassa havumetsäisiä ja pihkaisiakin aromeja, tuoksun keskivaiheilla mukaan tulee hitunen persikkaa ja passionhedelmää, ja keski-lopputuoksussa pääosaan astuu täyteläisen punaviinin mieleen tuova tallimaisuus ja paksu maamaisuus. Kautta linjan on havaittavissa suklaisuutta ja karamellista vanhan ajan toffeen tuoksua. Tuoksu on sekoitus Double IPAmaista havuisuutta ja Barley Wine-henkistä viininomaisuutta. Monimutkainen, runsas, sävykäs ja lämmetessään kehittyvä tuoksu.

Ulkonäkö: Tumman kuparisen ruskea, valoa vasten läpinäkyvä olut, jonka vaahto on melko nopeasti haihtuva ja väriltään vaaleanruskea.

Maku: Maun alkupuolella havuisuus yhdistyy lehtimetsän sävyihin ja omenaiseen makuun sekä häivähdykseen sitrusta. Keskivaiheilla makua erottuu trooppisia hedelmiä, pippurisuutta ja karamellista maltaisuutta. Jälkimaku on suklaakeksimäinen, maltainen, kermainen, hunajainen, hiukan maamainen, salmiakkiinkin vivahtava ja erittäin pitkä (lähes loputon). Kokonaisuutena maku on vivahteikas ja hyvin kehittynyt, sekä herkullinen ja makuhermoja kutitteleva. Jokaisella maistamisella makuun löytyy uusia sävyjä ja tasoja. Kerrassaan upea olut, jonka on vaikea uskoa olevan peräisin suomalaisen kotipanijan saunasta. Alkoholin vaikutusta ei oluen pehmeässä maussa huomaa, vaikka prosentteja on 12.

Suutuntuma: Erittäin täyteläinen ja suun täydellisesti täyttävä, jotenkin paksulta tuntuva ja tahmeahko suutuntuma. Kokonaisvaltainen kokemus.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 10/10, Suutuntuma: 5/5, Yleisvaikutelma: 19/20. Yhteensä 47/50. Lähes täydellinen. Toki tästäkin voi vielä varmaan parantaa, en vaan tiedä, miten.

Mihin tilanteeseen sopii? Del Norte Titan tekee tavallisesta illasta juhlaa. Ainutkertainen ”ohraviini” sopisi kruunaamaan aivan erityisen tilanteen. Olut toimii parhaiten sellaisenaan hitaasti nautiskeltuna ja makusteltuna.

Lisätietoja:
Kosoolan Panimon Juhani Palttalan haastattelu Jaskan Kaljat-blogissa:

Del Norte Titan muiden blogien arvioinneissa:
Olutopas-blogin arvio:

Jaskan Kaljat-blogin arvio:

Reittausblogin arvio:
http://www.reittausblogi.info/2014/01/kotiolutta-kosoolan-panimo-del-norte.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti