lauantai 22. elokuuta 2015

Olut- ja suklaatasting @BrewDog Helsinki 18.8.2015


Olen tänä kesänä menettänyt sydämeni tastingeille. Tykkään tastingeista todella paljon, sillä niissä yhdistyvät kivasti oluiden (ja joskus myös herkkujen) rauhallinen maistelu, kiinnostavat keskustelut ja olutaiheinen miniluento. Viime tiistaina kävin jo kesän kolmannessa tastingissa, kun ennen kesää saldoni oli yksi vaivainen valkkaritasting vuonna nolla. Tällä kertaa kyseessä oli olut- ja suklaa-aiheinen maistelutilaisuus BrewDog Helsingissä. Maistelun aihe oli sen verran houkutteleva, että ilmoittauduin hetkeäkään epäröimättä heti, kun bongasin tastingin Facebookista. Ja hyvä, että ilmoittauduin, sillä tasting myi loppuun jo reippaasti ennen tapahtumapäivää. Vinkkinä maisteluintoisille: älkää jättäkö ilmoittautumista viime tippaan, sillä suosituimmat maistelut ehtivät täyttyä ennen kuin arvaatkaan. 

Olut- ja suklaamaisteluun oli nimensä mukaisesti koottu erilaisia suklaita ja tummia oluita. Suklaat olivat pääasiassa käsityöläissuklaita, joskin joukkoon mahtui myös yksi jenkkityylinen mättösuklaa. Suklaiden valinnassa oli selvästi käytetty mielikuvitusta ja aikaa roppakaupalla, sillä pöydän tuotteet olivat jännittäviä, maukkaita ja minulle ihan uusia. Maistelun olut-suklaaparit olivat seuraavat:

BrewDog Libertine Black IPA + kuviollinen, hedelmäinen Madagascar-suklaa
Tämä makupari oli yksi suosikeistani. Maistoin Madagascar-suklaata myös muiden oluiden kanssa, mutta yksikään oluista ei käynyt sen kanssa yhtä harmonisesti yksiin kuin Libertine. Maistelun vetäjän Amandan mukaan Black IPAn hedelmäiset elementit olivat tärkein syy sen valintaan hedelmäisen suklaan seuralaiseksi. Omasta mielestäni myös oluen sitruksinen katkeruus sopi kivasti suklaan happamuuden kanssa ja oluen salmiakkiset sävyt toistuivat hedelmäisen suklaan luomalla taustalla hedelmäsalmiakkimaisena, raikkaana, kirpeänä ja hieman karkkimaisena kokonaisuutena.

Mikkeller Breakfast Stout  + appelsiininen tumma suklaa
Breakfast Stoutille oli valittu pariksi voimakkaasti appelsiinilla maustettu tumma suklaa. Tässä makuparissa suklaa peitti liiankin paljon oluen makumaailmaa. Suklaan vahva appelsiinisuus olisi mielestäni kaivannut hiukan makeampaa, tummasuklaisempaa ja intensiivisempää makuparia kuin pehmeän kahvinen ja kuivahko aamupalastout. Totesin, että tämän oluen kanssa sopi parhaiten Hr. Fredriksenin kanssa tastingissa virallisesti paritettu espresso-kardemummasuklaa, joka löysi kahvisesta ja kauraisesta oluesta vertaisensa.

Nomada Royal Porter + tumma raakasuklaa
Nomadan Royal Porterin kanssa maistelussa oli hyvin intensiivinen raakasuklaa. Raakasuklaan kanssa Nomadan makeahko ja hieman teräväpiirteinen Porter oli omassa suussani maltainen, tumman lagerin makuinen ja melko hedelmäinen. Yhdistelmä ei ihan saanut minua vakuuttumaan, joskin raakasuklaa oli ehdottomasti yksi testin herkullisimmista suklaista.


Amager Hr. Fredriksen + espresso-kardemummasuklaa
Hr. Fredriksen sai parikseen espresso-kardemummasuklaan. Suklaavalinnan perustana oli oluen kuivan kahvinen perusluonne. Tässä yhdistelmässä oluen paahteisuus korostuikin selvästi, jopa liikaa. Kahvin eri sävyjen hallitsema makukokonaisuus.Pohjola Pime Öö x2 (Pime Öö PX ja Pime Öö perusversio)+ Reese’s peanut butter cup
Pime Ööstä tuotiin testiin yllättäen kaksi versiota: perusversio ja tynnyrikypsytetty PX. Näiden parina tarjoiltiin tuhti ja pähkinäinen Reese's Peanut Butter Cup-suklaakuppi. Suklaavalinta oli lähellä täydellistä varsinkin tammisen ja hiukan pähkinäisen Pime Öö PX:n kanssa. Amanda oli valinnut makuparin makeus-suolaisuus-kontrastin havainnollistamiseksi. Olikin hämmentävää huomata, miten hyvin makeahko, korkean alkoholiprosentin olut ja suolapähkinäinen suklaa tulivat toimeen keskenään. Kontrastipari loivensi oluen ja suklaan jyrkimpiä makuelementtejä ja täyteläisti sekä oluen että suklaan makua entisestään.

Jokeri:
Hopinator-hanan IPA is Dead Chinook + lime-chilisuklaa
Ensin pieni Hopinator-tietoisku:
Hopinator-hana on BrewDogin ylpeys ja sen sisältöä todellakin kannattaa käydä maistamassa, jos et ole vielä käynyt. Hanasta löytyy milloin milläkin hedelmillä ja marjoilla maustettua, vaihtuvaa BrewDogin olutta, joka eroaa aina kyseisen oluen perusversiosta todella selvästi.

Tastingin jokeri oli vaalea olut ja tummahko suklaa-makupari. Hopinator-versio Chinookista oli maustettu chilillä ja sitrushedelmillä, joten luonnollinen suklaaseuralainen sille oli lime-chilisuklaa. Tämä yhdistelmä oli taas ns. harmoniayhdistelmä, eli kahden toisissaan samantyyppisiä makuja kohtaavan ruokatuotteen kombo. Suklaan vahva maku oli kaksiosainen: ensin lime kipristeli suuta ja maun jälkipuolella chilin polte valtasi koko suun. Suklaan ja oluen maut sulautuivat hyvin toisiinsa ja suklaa ei ihme kyllä voimakkaasta maustaan huolimatta juurikaan peittänyt hedelmäisesti sävyttyneen ja lempeästi katkeran oluen makua.

Maistelun ohella myös tuoksuteltiin ja maisteltiin oluiden aineksia: kaakaopapuja...
...maltaita...
...ja humalaa
Oluiden ja suklaiden maistelun ohella tasting sisälsi erilaisia pieniä tietoiskuja niin maltaista, humalista kuin kaakaopavuista. Tastingissa pääsi myös hypistelemään, tuoksuttelemaan ja katselemaan oluiden raaka-aineita lähietäisyydeltä. Maut ja tuoksut tuotiin maistelijan lähelle. Maistelun lopuksi annettiin myös muutama yleisen tason vinkki kotona tehtäviin olut- ja suklaamaisteluihin. Amandan suosittelemia harmoniaan perustuvia makupareja olivat mm. vehnäolut ja appelsiinisuklaa, makeampi valkosuklaa ja mausteiset belgit sekä barley wine ja intensiivisemmät suklaat.

Seinän ympyrä auttoi sanallistamaan oluiden makuja ja tuoksuja
Tämä oli ensimmäinen BrewDogin maistelu, jossa olen käynyt ja olen maistelun järjestelyihin enemmän kuin tyytyväinen. Aikaa oli tarpeeksi ja se käytettiin hyvin. Osanottajien kommenteille oli myös aikaa ja keskusteluakin syntyi kiitettävästi. Kiitos innostava maistelun vetäjä Amanda ja BrewDog Helsinki sekä kanssaosallistujat! Nähdään taas oluen maistelun merkeissä.

Lisätietoja:

BrewDog Helsingin Facebook-sivu, jolla ilmoitetaan myös tulevista maisteluista:
https://www.facebook.com/BrewDogHel?fref=ts

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti