Olen
tänä kesänä menettänyt sydämeni tastingeille. Tykkään tastingeista
todella paljon, sillä niissä yhdistyvät kivasti oluiden (ja joskus myös
herkkujen) rauhallinen maistelu, kiinnostavat keskustelut ja
olutaiheinen miniluento. Viime
tiistaina kävin jo kesän kolmannessa tastingissa, kun ennen kesää
saldoni oli
yksi vaivainen valkkaritasting vuonna nolla. Tällä kertaa kyseessä oli
olut- ja
suklaa-aiheinen maistelutilaisuus BrewDog Helsingissä. Maistelun aihe
oli sen
verran houkutteleva, että ilmoittauduin hetkeäkään epäröimättä heti, kun
bongasin tastingin Facebookista. Ja hyvä, että ilmoittauduin, sillä
tasting myi
loppuun jo reippaasti ennen tapahtumapäivää. Vinkkinä
maisteluintoisille: älkää
jättäkö ilmoittautumista viime tippaan, sillä suosituimmat maistelut
ehtivät
täyttyä ennen kuin arvaatkaan.
Olut- ja suklaamaisteluun oli nimensä mukaisesti koottu
erilaisia suklaita ja tummia oluita. Suklaat olivat pääasiassa käsityöläissuklaita,
joskin joukkoon mahtui myös yksi jenkkityylinen mättösuklaa. Suklaiden
valinnassa oli selvästi käytetty mielikuvitusta ja aikaa roppakaupalla, sillä
pöydän tuotteet olivat jännittäviä, maukkaita ja minulle ihan uusia. Maistelun
olut-suklaaparit olivat seuraavat:
BrewDog Libertine Black
IPA + kuviollinen, hedelmäinen Madagascar-suklaa
Tämä makupari oli yksi suosikeistani. Maistoin
Madagascar-suklaata myös muiden oluiden kanssa, mutta yksikään oluista ei
käynyt sen kanssa yhtä harmonisesti yksiin kuin Libertine. Maistelun vetäjän
Amandan mukaan Black IPAn hedelmäiset elementit olivat tärkein syy sen
valintaan hedelmäisen suklaan seuralaiseksi. Omasta mielestäni myös oluen sitruksinen
katkeruus sopi kivasti suklaan happamuuden kanssa ja oluen salmiakkiset sävyt
toistuivat hedelmäisen suklaan luomalla taustalla hedelmäsalmiakkimaisena,
raikkaana, kirpeänä ja hieman karkkimaisena kokonaisuutena.
Mikkeller Breakfast
Stout + appelsiininen tumma suklaa
Breakfast Stoutille oli valittu pariksi voimakkaasti
appelsiinilla maustettu tumma suklaa. Tässä makuparissa suklaa peitti liiankin
paljon oluen makumaailmaa. Suklaan vahva appelsiinisuus olisi mielestäni kaivannut
hiukan makeampaa, tummasuklaisempaa ja intensiivisempää makuparia kuin pehmeän
kahvinen ja kuivahko aamupalastout. Totesin, että tämän oluen kanssa sopi
parhaiten Hr. Fredriksenin kanssa tastingissa virallisesti paritettu espresso-kardemummasuklaa,
joka löysi kahvisesta ja kauraisesta oluesta vertaisensa.
Nomada Royal Porter +
tumma raakasuklaa
Nomadan Royal Porterin kanssa maistelussa oli hyvin
intensiivinen raakasuklaa. Raakasuklaan kanssa Nomadan makeahko ja hieman
teräväpiirteinen Porter oli omassa suussani maltainen, tumman lagerin makuinen
ja melko hedelmäinen. Yhdistelmä ei ihan saanut minua vakuuttumaan, joskin
raakasuklaa oli ehdottomasti yksi testin herkullisimmista suklaista.
Amager Hr. Fredriksen
+ espresso-kardemummasuklaa
Hr. Fredriksen sai parikseen espresso-kardemummasuklaan. Suklaavalinnan
perustana oli oluen kuivan kahvinen perusluonne. Tässä yhdistelmässä oluen
paahteisuus korostuikin selvästi, jopa liikaa. Kahvin eri sävyjen hallitsema
makukokonaisuus.
Pime Ööstä tuotiin testiin yllättäen kaksi versiota:
perusversio ja tynnyrikypsytetty PX. Näiden parina tarjoiltiin tuhti ja
pähkinäinen Reese's Peanut Butter Cup-suklaakuppi. Suklaavalinta oli lähellä
täydellistä varsinkin tammisen ja hiukan pähkinäisen Pime Öö PX:n kanssa. Amanda
oli valinnut makuparin makeus-suolaisuus-kontrastin havainnollistamiseksi. Olikin
hämmentävää huomata, miten hyvin makeahko, korkean alkoholiprosentin olut ja
suolapähkinäinen suklaa tulivat toimeen keskenään. Kontrastipari loivensi oluen
ja suklaan jyrkimpiä makuelementtejä ja täyteläisti sekä oluen että suklaan
makua entisestään.
Hopinator-hanan IPA is Dead Chinook +
lime-chilisuklaa
Ensin pieni
Hopinator-tietoisku:
Hopinator-hana
on BrewDogin ylpeys ja sen sisältöä todellakin kannattaa käydä maistamassa, jos
et ole vielä käynyt. Hanasta löytyy milloin milläkin hedelmillä ja marjoilla
maustettua, vaihtuvaa BrewDogin olutta, joka eroaa aina kyseisen oluen perusversiosta
todella selvästi.
Tastingin jokeri oli vaalea olut ja tummahko
suklaa-makupari. Hopinator-versio Chinookista oli maustettu chilillä ja
sitrushedelmillä, joten luonnollinen suklaaseuralainen sille oli
lime-chilisuklaa. Tämä yhdistelmä oli taas ns. harmoniayhdistelmä, eli kahden
toisissaan samantyyppisiä makuja kohtaavan ruokatuotteen kombo. Suklaan vahva
maku oli kaksiosainen: ensin lime kipristeli suuta ja maun jälkipuolella chilin
polte valtasi koko suun. Suklaan ja oluen maut sulautuivat hyvin toisiinsa ja
suklaa ei ihme kyllä voimakkaasta maustaan huolimatta juurikaan peittänyt hedelmäisesti
sävyttyneen ja lempeästi katkeran oluen makua.
Maistelun ohella myös tuoksuteltiin ja maisteltiin oluiden aineksia: kaakaopapuja... |
...maltaita... |
...ja humalaa |
Oluiden ja suklaiden maistelun ohella tasting sisälsi erilaisia
pieniä tietoiskuja niin maltaista, humalista kuin kaakaopavuista. Tastingissa
pääsi myös hypistelemään, tuoksuttelemaan ja katselemaan oluiden raaka-aineita
lähietäisyydeltä. Maut ja tuoksut tuotiin maistelijan lähelle. Maistelun
lopuksi annettiin myös muutama yleisen tason vinkki kotona tehtäviin olut- ja
suklaamaisteluihin. Amandan suosittelemia harmoniaan perustuvia makupareja
olivat mm. vehnäolut ja appelsiinisuklaa, makeampi valkosuklaa ja mausteiset
belgit sekä barley wine ja intensiivisemmät suklaat.
Seinän ympyrä auttoi sanallistamaan oluiden makuja ja tuoksuja |
Tämä oli ensimmäinen BrewDogin maistelu, jossa olen käynyt ja
olen maistelun järjestelyihin enemmän kuin tyytyväinen. Aikaa oli tarpeeksi ja
se käytettiin hyvin. Osanottajien kommenteille oli myös aikaa ja keskusteluakin
syntyi kiitettävästi. Kiitos innostava maistelun vetäjä Amanda ja BrewDog Helsinki sekä
kanssaosallistujat! Nähdään taas oluen maistelun merkeissä.
Lisätietoja:
BrewDog Helsingin Facebook-sivu, jolla ilmoitetaan myös tulevista
maisteluista:
https://www.facebook.com/BrewDogHel?fref=ts
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti