lauantai 1. elokuuta 2015

Kymijoki Beer Festival 2015-ennakkokatsaus

Tapahtumalasi ja esitteitä viime vuoden KBFstä
Kesän olutfestarikeskittymän seuraava tapahtuma on Kymijoki Beer Festival, joka starttaa perjantaina 7.8. Minulle KBF on vähän kuin kotifestari, sillä äidin puoleinen sukuni on kotoisin Kouvolan suunnilta ja mummuni asustaa yhä KBFn tapahtumapaikan suhteellisen välittömässä läheisyydessä. Nyt kolmatta kertaa järjestettävä KBF on vähitellen laajentunut ja muuttunut kaksipäiväiseksi. 

Vuoden 2014 kävijäennätyksestä viisastuneena järjestäjätiimi on laajentanut tapahtuma-aluetta tänä vuonna entisestään, joten tiedossa on entistä isompi olutfestari. Tämän vuoden uutuuksiin kuuluu myös kesäkiertue, jonka idea on tutustua ennakkoon kaikkiin tapahtumaan tuleviin panimoihin. Kiertuevideoita voi katsella KBFnYoutube-kanavalta sitä mukaan, kun niitä sinne ilmaantuu.

Tässä vielä infopläjäys tapahtumasta:

Mikä, missä, häh?
Kymijoki Beer Festival Kouvolan Korialla 7.8.-8.8.2015. Suomen taatusti retroin ja maalaismaisin oluttapahtuma, vain lavatanssit puuttuvat.

Oluttarjonta
Suomalaisista panimoista tapahtumaan saapumisensa ovat varmistaneet Bryggeri Helsinki, Panimo Hiisi, Malmgårdin Panimo, Maku Brewing ja Vakka-Suomen Panimo Osakeyhtiö. Panimoiden lukumäärä vastaa viimevuotista. Ulkomaisia tuotteita tapahtumaan tuovat näillä näkymin Diamond Beverages ja Pikkulintu. Maahantuojien lukumäärä kasvaa viimevuoden KBFstä, jossa mukana oli vain Servaali. Ulkomaisen kattauksen voisi siis otaksua olevan viimevuotista suurempi ja monipuolisempi. Tämän vuoden KBFssä on tarjolla sekä kotimaisia että ulkomaisia käsityöläisoluita suhteellisen laajalla rintamalla. Helsingin SOPPin, HBFn tai OlutExpon tasoista valikoiman laajuutta ei ole tietystikään tiedossa, mutta kivan kokoinen jokaiselle jotakin-tyylinen kokonaisuus kumminkin.

Poimintoja listalta
KBFn listasta julkaistiin tällä viikolla ensimmäinen versio, josta puuttuu vielä osa tuotteista (ainakin Kaiku-baarin tuotteet puuttuvat vielä). Nappasin listalta joitakin tärppejä maisteltavia etsiville.

Kotimaiset
Vakka-Suomen Panimo Year of the Goat Ale (4,5%). Savumaltaista valmistettu, hunajalla maustettu pintahiivaolut. Tämä jäi testaamatta SOPPissa. Monien bloggaajien listoilla ollut ale ei välttämättä kuvauksensa perusteella vaikuta kaikkein varmimmin omaan makuuni sopivalta, sillä savuoluiden suhteen nirsouteni hipoo pilviä. Mikäli Vuohen Vuosi onnistuu välttämään imelyyden ja pekonisuuden karikot, se voisi kuitenkin olla hyvä perinteisen suomalaisen kesän makuinen olut.

Malmgård Proto#8 (5,5%). Kesäisen raikas, vaalea ale, jossa pääroolin varastaa vahvan hedelmäinen ja sitruksinen humalointi. Vielä maistamatta tämäkin, pääsee väliolutlistan kärkisijoille.

Bryggeri Pils (4,5%). Aito saksalaistyylinen lagerolut, joka on saanut ystäviä upean hedelmäisyytensä ja voimakkaan humalointinsa ansiosta. Monen monta kertaa maisteltu olut on todella maukas ja ihanan rapsakka suoraan hanasta napattuna. Suosittelen. Myös saman panimon E.S.P.A on todella hyvää hanasta.

Bryggeri Supernova 2nd edition (7,8%). Vaalea, sitrusarominen humalapommi, jonka uuden version humalamix on kiinnostava ja antaa tälle tupla-IPAlle runsaan ja mausteisen maun. Kuiva ja katkera jälkimaku kestää suussa pitkään. Unohtui maistaa SOPPissa, nyt siis otettava maistelulistalle. Toistaiseksi tämä on jakanut vahvasti mielipiteitä.

Harjun Kettu, Red Ale (4,5 %). Ameriikkalaisittain humaloitu, rukiinen ja pehmeän maltainen olut. “Mä kiipeän katsomoon Harjun, tutut ystävät siellä nään". Red Ale on tyylinä harvinaisempi ja varsinkin hyvät tämän tyylin edustajat ovat aika harvassa. Siksi tämä ilmeisen uusi tuote pääsee listalleni.

Konttorirutto, Barley Wine (9,4 %). Ruosniemen panimon kanssa pitkään hyväilty runsaan tummasävyinen ja nautinnollinen olut. Yhä ja edelleen listalla. BW tyylinä minulle mieluinen ja moniulotteinen, tämän ajattelin ottaa jakoon sopivan rauhallisen hetken koittaessa. SOPPissa riittävän rauhallista hetkeä ei tullut, vaan tulisiko Korialla?

Kansan Kaiku 2015, Saison (4,5%). Kymijoki Beer Festivalin virallinen olut. Kaiku on aina maistettava, varsinkin nyt, kun se sattuu olemaan tyyliltään saison. Tätä ei kannata säästää loppuiltaan, sillä iltapäiväoluena kesäinen saison lie parhaimmillaan.

Beer Hunter’s Mufloni Amarillo Black Ale (6,0%) - Beer Hunter's - Pori, Finland. Porilaisten tiski jäi harmillisesti itseltäni vähälle huomiolle SOPPissa, nyt voisin jossain kohtaa korjata asian tällä kivan tasapainoisella Black IPAlla.

Ulkomaiset
Founders Breakfast Stout (8.3%) - Founders Brewing Co. - Michigan, USA. Tämä oluiden kaurapuuro ei baarien hanaolutskenessä ei mitään ihan peruskauraa. KBFssä maukkaantäyteläistä Aamupala-stoutia saa hanasta.

Founders Dark Penance (8.9%) - Founders Brewing Co. - Michigan, USA. Pakollinen ja ensisijainen maistettava. Herkullista Dark Penancea olen aiemminkin maistanut, mutta eipä tätä herkkua liian usein tule vastaan. Imperial Black IPA edustaa oman tyylinsä terävintä kärkeä, eikä vähiten railakkaanrapean katkeruutensa ansiosta. Palate destroyer, jota ei ehkä voi suositella ihan festarien ekaksi olueksi.

Buxton Rednik Stout (4.1%) – Buxton Brewery Company Limited – Buxton, UK. Buxtonin ainokainen KBFssä on hyvin valittu. Rednik Stoutia maistelin viimeksi Tampereella Konttorissa, jossa tykästyin sen pehmeyteen, täyteläisyyteen ja kermaisuuteen. Kannattaa todellakin kokeilla, tässä on prosentteihinsa nähden uskomattoman täysipainoinen tuote.

BrewDog Tokyo (16,5%) - BrewDog - Aberdeenshire, Scotland. Tokyo on jostain syystä vielä maistamatta, katsotaan, korjaantuuko tilanne Korian maisemissa. Pullollinen tätä voi tosin olla aika isosti liikaa, jotenka jakajia tarvitaan. Saa ilmoittautua jakoporukkaan, vink vink.

Victory Golden Monkey (9.5%) - Victory Brewing Company - Pennsylvania, USA. Abbey Tripel-tulkinta Amerikan maalta. Tyyli kiinnostaa, voisi olla hyvä pehmentävä ja makuaistia virkistävä olut kaikkien katkerien ja tuhtien tuotteiden välillä. Prossia on aika huikea määrä, joten tasapainopuoli epäilyttää ennakkoon jonkin verran.

Mikkeller Crooked Moon Tattoo, dIPA (9%) - Mikkeller - Copenhagen, Denmark. Vahva vaihtoehto Double IPA-hetkeen. Keski-loppuillan palate destroyer-sarjalainen, jonka nauttimisen jälkeen ei enää kannata kokeilla ainakaan kevyitä pale aleja tai vetisiä lagereita.


Ruoka

KBFn ruokapuolesta vastaavat Street Gastro, Fisu & Ranet, Lamykin's Cookhouse, Texas BBQ ja Ruisherkku. Näistä Texas BBQ ja Ruisherkku olivat mukana myös viime vuonna. Texas BBQ tarjoaa savustusvaunussa grillattua barbeque-lihaa ja Ruisherkku erilaisia ruispohjaisia naposteltavia. Street Gastro, Lamykin’s Cookhouse ja Fisu & Ranet ovat minulle entuudestaan tuntemattomia. Googletuksen perusteella Street Gastron erikoisalaa ovat täytetyt leivät ja Fisu & Ranet on luonnollisesti Fish and Chips-koju. Lamykin’s Cookhouse puolestaan tuo tapahtumaan ribsejä ja saslikia.

Liput
ennakkoliput tapahtumaan maksavat 8,50 per päivä ja 13,50 kaksi päivää (sisältäen toimitusmaksun 1,50) Tiketistä ostettuna ja myyntipisteistä ostettuna 7 euroa per päivä ja 12 euroa kaksi päivää. Kouvolan Sanomien, Kymen Sanomien ja Etelä-Saimaan kestotilaajan etukortilla ennakkolipuista saa myyntipisteissä 2 euron alennuksen. Portilta päivälipun hinta on 10 euroa ja kahden päivän lipun 20 euroa. Varsinkin kahden päivän lipun saa huomattavasti halvemmalla etukäteen netistä tai Kouvolan seudun myyntipaikoista.

Tapahtuman nimikko-olut
Kaiku. Tämän kesän Kaiku on Kansan Kaiku-niminen saison.

Katson maalaismaisemaa...
Syitä matkata Korialle vajaan viikon päästä
- Miljöö. Festarin tapahtumapaikka ei ole laatikkoarkkitehtuuristaan surullisen kuuluisa Kouvolan keskusta, vaan oikeasti kaunis, maalaismainen Korian miljöö. Tanssilavamiljöön bonuksia ovat lukuisat vaihtelevat sopet sisällä ja ulkona sekä Kymijoki-näköala. Väittäisin, että tämä miljöö voittaa monista SOPPeista tutun ruuhkaisen kaupunkimiljöön kuusi-nolla ja sopii myös huomattavasti paremmin rauhallisen maistelun tapahtumapaikaksi.

- Tunnelma. Tunnelma on hyvin pitkälti rauhallinen ja kiva. Ruuhkaa muodostui ainakin viime vuonna vasta loppuillasta.

- Sopivan kokoinen valikoima kotimaisia oluita ja kiinnostavia, harvinaisiakin ulkomaisia oluita hanassa. KBFssä on mukana myös joitakin kiinnostavia uutuuksia.

- Kaiku. KBFn nimikko-olutta on aina mukava maistaa kotiympäristössään.

- Vesi :D Yllättävän olennainen elementti oluttapahtumassa. Puhdasta vettä sai ainakin viime vuonna KBFn sisätiloista ilmaiseksi ja ilman kummempia kommervenkkejä.

Lisätietoja:

Kymijoki Beer Festivalin verkkosivut

5 kommenttia:

 1. Yhden päivän ennakkolipun hinta on itseasiassa 7 € kpl :)

  VastaaPoista
 2. Halvimmillaan näyttäisi olevan 1pv 5€ ja 2pv 10€ jos hakee myyntipisteestä ja näyttää oikeanlaista etukorttia.

  VastaaPoista
 3. Halvimmillaan näyttäisi olevan 1pv 5€ ja 2pv 10€ jos hakee myyntipisteestä ja näyttää oikeanlaista etukorttia.

  VastaaPoista
 4. Kiitos lisäyksistä, korjaan hinnat tekstiin.

  VastaaPoista
 5. Lisäksi tapahtumapaikan ja Kouvolan Matkakeskuksen välillä kulkee ilmainen festaribussi.

  VastaaPoista