Olin viime viikonloppuna ekaa kertaa Porin Pienpanimo-olutjuhlassa.
Saavuin paikalle lauantaina puolestapäivin ja viihdyin tapahtumassa noin
yhdeksään illalla (parin tunnin lounastaukoa lukuun ottamatta). Pitkän päivän
aikana ehti hyvin ottaa tuntumaa uuteen tapahtumaan ja tykästyä siihen toden
teolla. Mieliaikaani oli seesteinen iltapäivä, jonka rauhan rikkoivat vain
mielenkiintoiset ja inspiroivat olutaiheiset luennot ja taustalla kajareista soinut, huvittuneisuutta
herättänyt musiikki. Punaisten pikkumökkien keskellä lähes tuulettomalla baarin
sisäpihalla oli mukava nauttia kesästä ja auringonpaisteesta.
Listasin taas tapahtuman parhaat oluet; suosikkini ovat
alla.
Parhaat oluet
6 kuukautta sherrytynnyrissä kypsytettyä Pime Öön versiota
on valmistettu vain rajoitettu noin 1000 pullon erä. Tälle spesialiteetille
piti antaa täysi huomio, joten se tuli otettua maisteluun heti festareille
saapumisen jälkeen makuaistin tylsymisen uhalla. Makeahko, luumuinen, tamminen,
kirsikkainen, espressoinen, rusinainen olutherkku, jonka suutuntuma oli
asiaankuuluvan viskoosinen ja paksu. PX on Pime Öön perusversioon verrattuna tasapainoisempi,
tammisempi ja pehmeämpi. Varsin korkealle hilattu alkoholiprosentti toki
aiheuttaa väistämättä pieniä liköörisyyden ja salmiakkisuuden läikähdyksiä,
mutta ne eivät horjuta PX:n erityisen erinomaista kokonaisuutta.
Põhjala Virmalised IPA
Mango-passionsävytteinen IPA, jossa voimakas takapotku ja sitruksista rapsakkuutta. Pihkaisia havuisuuden kaikuja löytyy myös, mutta niiden vaikutus on mietoa melko makean hedelmäisyyden rinnalla. Trooppisen IPA-alalajin onnistuneesti toteutettu edustaja.
Põhjala Virmalised IPA
Mango-passionsävytteinen IPA, jossa voimakas takapotku ja sitruksista rapsakkuutta. Pihkaisia havuisuuden kaikuja löytyy myös, mutta niiden vaikutus on mietoa melko makean hedelmäisyyden rinnalla. Trooppisen IPA-alalajin onnistuneesti toteutettu edustaja.
Rapsakan rukiinen, keskitäyteläinen ja pehmeästi puraiseva olut,
jossa on myös raikasta, katkeraa greippisyyttä. Kasipallossa ei ole yritetty
kurkottaa taivaita tai tavoiteltu mitään kovin kummallista. Beavertown on pyrkinyt
tekemään suoraviivaisen ja yksinkertaisesti hyvän, katkeran ruis-IPAn ja
onnistunut siinä kiitettävän hyvin. Korkeasta katkeruuskertoimesta huolimatta
kasipallossa on juotavuus tallella.
Taasko se jankkaa siitä Sculpinista? Voi kyllä. Ja aion
jatkaa hamaan tappiin asti. Tässä IPAssa on kaikki tarvittava siistissä
paketissa: tuore hedelmäisyys, sopiva pihkainen katkeruus, tanakka, vaan ei
liian tuhti suutuntuma ja toffeekeksin herkullinen aromi. Mitä sitä sen
kummemmin selittelemään, tämä on hyvää. Varsinkin hanasta.
Sahdin prototyyppi, jonka nostaisin Suomen eniten omaan
makuuni olevaksi sahdiksi yhdessä Pihamaa Sahdin kanssa. Sopivasti makea, vaan
ei ällöimelä ja kivasti sekahedelmäsoppainen suomalainen kesäjuoma.
Minulle ennakkoon tuntemattoman porilaispanimon Tyrnisaison
yllätti laadukkuudellaan. Keltamarjaisuus tukee kivasti saisonin viljaista ja
hedelmäistä pohjaa. Tyrnistä saison saa taustahappamuutta, joka rimmaa
harmonisesti jogurttisen pohjamaun kanssa. Suht hapan ja hauska saison.
Erittäin suklainen, täyteläisen mutakakkumainen porter
muistutti enemmän chocolate stoutia kuin porteria. Pieni paahteisuus ja
maitokahvisuus toi mukavan lisän olueen, samoin lopussa häivähtänyt tuhkainen
sävy. Hyvin maukas, kauniisti vaahtoava olut.
Yllätyksien yllätys. Muinaisolut Starkadr oli rungoltaan
tuhti ja jännästi eläväinen. Mustaherukkamehun, yrttien, lakritsin ja
mausteiden kiinnostava yhdistelmä. Olut oli täysipainoinen ja lähes överi
kokemus jo yhdellä pikkulasillisella. Täytyy sanoa, että tällaiseen olueen en
ollut aiemmin törmännyt.
Tapahtuman plussat ja
miinukset
Plussat
+ ilmainen sisäänpääsy ja edulliset hinnat, 3 euroa
pikkuannoksesta on hyvin kohtuullinen hinta
+ laaja ja monipuolinen, sekä kansainvälinen olutvalikoima,
joskin tummemman pään tuotteita olisi vielä kaivannut listoille lisää
+ käytössä sekä sisä- että ulkotilaa. SOPPeihin ja KBF:n
verrattuna suhteellisen pienet ulkotilat, mutta niiden vastapainona reilusti sokkeloisia
sisätiloja. Olutfestarilaisilla oli vapaa pääsy Pub Winstonin baarin kaikkiin sisätiloihin
ja mahdollisuus laajentaa omaa maistelurepertuaaria myös baarin vakiovalikoimaan.
+ jokaiselle oluelle saa vaihtaa oman puhtaan lasin.
Erittäin merkittävä etu ja valttikortti tapahtumalle.
+ monipuolinen ja sopivalla volyymilla
soitettu iltapäivämusiikki: klassisesta Kikkaan
+ sisävessat, ilmainen vesi
lippujenmyyntitiskiltä
+ kiinnostavat asiantuntijaluennot
Miinukset
- iltaruuhka, vain 400 ihmistä mahtuu kerrallaan tapahtumaan
ja illalla koko alue on totaalisesti tungoksen vallassa. Illalla mukaan
liittyvä humalaisempi väki myös alkaa rynniä ja käyttää kivuliasta kyynärpäätaktiikkaa,
mihin en ole oluttapahtumissa tottunut. Kymmenen metrin matkalla sain
kyynärpäästä kylkeeni kolme kertaa.
- ei kasvisruokaa (lukuun ottamatta ruistikkuja)
- Oluiden tarjoilulämpötila vaihtelee
kontrolloimattomasti, osa on enemmän kuin jääkaappikylmiä, osa kädenlämpöisiä. Tähän
ongelmaan tosin törmää aika usein olutfestareilla.Lisätietoja:
Porin Pienpanimo-olutjuhla Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/269557533224670/
Punavuori Gourmet-blogin raportti tapahtumasta:
http://punavuorigourmet.blogspot.fi/2015/08/porin-pienpanimo-olutjuhlat-kavin-nain.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti