Kymijoki Beer Festival hurahti ohi ennen kuin huomasikaan. Tapahtumassa
tuli maisteltua paljon erilaisia ja erikoisiakin oluita. Alue oli
viimevuotiseen verrattuna huomattavasti isompi ja yksi uusi, melko tilava
nurmialue oli otettu tapahtuman käyttöön. Tapahtumassa oli kolme erilaista
päätilaa; kotimaisten pienpanimojen teltta pöytineen, sisätila vip-saleineen ja
kuisteineen sekä uusi nurmikkoinen ulkotila, johon oli päätetty sijoittaa
Diamondin tiski ja Kaiku-baari, ruokakojut sekä runsaasti istumapaikkoja
vanhoine puineen. Iso alue toi avaruutta myös iltaisin tapahtuman täyttyessä,
joskaan valtavilta jonoilta ei isompi aluekaan pelastanut.
Koska olin paljolti maistanut tapahtuman kotimaiset oluet,
tapahtumassa tuli pyörittyä perjantain pienen katoskierroksen jälkeen lähinnä
Diamondin tiskin ja Kaiku-baarin ympäristössä. Uudesta alueesta tuli heti
lempparini, sillä riippuvaoksaisten puiden katveessa punaisia pikkutupia
katsellessa istuessa tunsi olevansa melkein kuin mökillä tai mummolassa.
Mummolassahan tosin melkein olinkin, sillä mummuni asuu kävelymatkan päässä
Kallioniemen lavasta. Uusi alue sai lisäpojoja uusista ruokakojuista, joiden
joukossa oli mm. muhevia, valtavan kokoisia ja kotitekoisen makuisia taskuja
tehtaileva Street Gastro. Street Gastron seitantasku sai tapahtumassa minusta
ainakin yhden uuden fanin.
KBF:n parhaiden oluiden listan valintakriteereinä olivat maun
miellyttävyys, intensiivisyys, monikerroksisuus, vivahteikkuus ja persoonallisuus.
Jostain syystä listastani tuli aika ulkomaalais- ja Founders-painotteinen ja
sille valikoitui lähinnä korkean alkoholiprosentin oluita.
Founders
Dark Penance
Diamondin hanatuote Dark Penance oli hanaversiona varsin paljon pehmeämpi
ja täyteläisempi kuin pulloversiona. Intensiivinen, runsasmakuinen,
lakritsinen, tummasuklainen ja hieman sitruunainen olut, jonka loppuessa
lasista harmitti aika lailla.
Founders
Breakfast Stout
Breakfast Stout on kahvinen klassikko, joka oli hanasta paljon
pähkinäisempi ja kermaisempi kuin pullosta. Vahva kahvipapuisuus toki hallitsi
makumaailmaa. KBF:ssä Aamupalassa oli myös mukana kivaa rapsakkuutta, jonka
kaltaiseen en ole pulloversiossa törmännyt.
Founders Curmudgeon Old Ale
Curmudgeon oli heräteostos, mutta kannattavaksi
osoittautunut sellainen. Tuhdin toffeekakkuisessa, miedosti kastanjaisessa ja
kuivahedelmäisessä oluessa oli paljon rommisia ja viskisiä vivahteita.
Erityinen, ihan omanlaisensa olut, josta ei makua puuttunut.
Buxton Rednik Stout
Rednik ei tuonut kuvaan mitään uutta edelliseen saman oluen
maistelukertaan nähden, mutta silti sen täyteläisyys ja paahteisuus pääsi
yllättämään, jopa hämmentämään. Mieto olut, joka tuntuu runkonsa ja
suutuntumansa puolesta vähintään 6-7-prosenttiselta. Ongelmana Rednikissä oli vasta avatusta hanasta kuohunut valtaisa vaahto, jonka takia itse oluen määrä jäi lasissani vähän vähäisemmäksi.
Beer Hunter's Mufloni Amarillo Black Ale
Porilainen Black IPA oli tuoreen lakritsinen, maukas ja
täyteläisen suunmukainen olut, jossa oli mukana pikkuisen sitrusta. Muistin
tämän olevan hyvää, mutta hanasta tämä oli parempaa kuin ajattelinkaan.
Harvinaisen tasapainoinen olut.
Ruosniemi ja Hiisi
Konttorirutto Barley Wine
Konttorirutto tuli viimein maistettua KBF:ssä, eikä valinta
kaduttanut. Moniulotteinen, jännittävä kokonaisuus, jonka makeahkon lakritsista
päämakua täydensivät kuivahedelmäisyys, kinuskisuus, puumaisuus ja pieni
greippinen katkeruus. Pieni särö tuli alkoholin hetkittäisestä nousemisesta
pintaan ei-toivottuna terävyytenä.
Lopuksi, vaikka KBF olikin taas ihana oluttapahtuma, haluan
antaa vielä pieniä parannusvinkkejä tapahtumanjärjestäjille ensi vuotta varten:
- Pyrkikää saamaan lyhennettyä iltojen loputtoman pitkiä jonoja
tiskeille. Lyhentämisessä voisi auttaa, jos tapahtumaan saisi houkuteltua
mukaan entistä useampia panimoita. Toinen mahdollisuus olisi muuttaa lippujen hinnoittelupolitiikkaa
ja tasata sillä tapahtuman kävijämääriä tasaisemmin koko päivälle. Hyvä
vaihtoehto olisi mielestäni tehdä iltapäivän tunneista ilmaisia esim. klo 16
asti, jonka jälkeen joutuisi maksamaan kympin sisäänpääsymaksun. Nyt KBF ei
vedä ihmisiä iltapäivisin, mutta ilmaiset tunnit voisivat houkutella
iltapäiviksikin paikalle reippaasti nykyistä enemmän väkeä. Ilmaisten tuntien
vaihtoehtona voisivat toimia myös tastingit tai muu rauhallinen, ennakkoon
varattavissa oleva ohjelma iltapäivisin.
- Hyödyntäkää myös sisätilat mahdollisimman hyvin.
Kallioniemen lavan sisätilat antavat valtavia mahdollisuuksia tapahtumalle.
Sisätiloissa voisi järjestää vaikkapa pienimuotoisia tastingeja ja luentoja,
pitää oluttavarakirppiksen tai myydä panimojen tuotteita. Säästä riippumatta.
- Miettikää toisen, pienemmän tapahtumalasin ottamista
kolpakon rinnalle. Nykyinen lasi ei sovi kaikille oluttyyleille, eikä ole
optimaalisin lasi pienten annosten juojille.
- Tuokaa tapahtumaan lisää kasvisruokaa. Nytkin sitä oli jo
jonkin verran ja se oli hyvää, mutta ruokaisia kasvisvaihtoehtoja kaivataan yhä
lisää.
Lisätietoja:
Kymijoki Beer Festivalin verkkosivut
Kymijoki Beer Festival-aiheinen haastatteluni:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti