keskiviikko 12. elokuuta 2015

Kymijoki Beer Festival 2015-raportti


Kymijoki Beer Festival hurahti ohi ennen kuin huomasikaan. Tapahtumassa tuli maisteltua paljon erilaisia ja erikoisiakin oluita. Alue oli viimevuotiseen verrattuna huomattavasti isompi ja yksi uusi, melko tilava nurmialue oli otettu tapahtuman käyttöön. Tapahtumassa oli kolme erilaista päätilaa; kotimaisten pienpanimojen teltta pöytineen, sisätila vip-saleineen ja kuisteineen sekä uusi nurmikkoinen ulkotila, johon oli päätetty sijoittaa Diamondin tiski ja Kaiku-baari, ruokakojut sekä runsaasti istumapaikkoja vanhoine puineen. Iso alue toi avaruutta myös iltaisin tapahtuman täyttyessä, joskaan valtavilta jonoilta ei isompi aluekaan pelastanut. 


Koska olin paljolti maistanut tapahtuman kotimaiset oluet, tapahtumassa tuli pyörittyä perjantain pienen katoskierroksen jälkeen lähinnä Diamondin tiskin ja Kaiku-baarin ympäristössä. Uudesta alueesta tuli heti lempparini, sillä riippuvaoksaisten puiden katveessa punaisia pikkutupia katsellessa istuessa tunsi olevansa melkein kuin mökillä tai mummolassa. Mummolassahan tosin melkein olinkin, sillä mummuni asuu kävelymatkan päässä Kallioniemen lavasta. Uusi alue sai lisäpojoja uusista ruokakojuista, joiden joukossa oli mm. muhevia, valtavan kokoisia ja kotitekoisen makuisia taskuja tehtaileva Street Gastro. Street Gastron seitantasku sai tapahtumassa minusta ainakin yhden uuden fanin.

KBF:n parhaiden oluiden listan valintakriteereinä olivat maun miellyttävyys, intensiivisyys, monikerroksisuus, vivahteikkuus ja persoonallisuus. Jostain syystä listastani tuli aika ulkomaalais- ja Founders-painotteinen ja sille valikoitui lähinnä korkean alkoholiprosentin oluita.

Founders Dark Penance
Diamondin hanatuote Dark Penance oli hanaversiona varsin paljon pehmeämpi ja täyteläisempi kuin pulloversiona. Intensiivinen, runsasmakuinen, lakritsinen, tummasuklainen ja hieman sitruunainen olut, jonka loppuessa lasista harmitti aika lailla.

Founders Breakfast Stout
Breakfast Stout on kahvinen klassikko, joka oli hanasta paljon pähkinäisempi ja kermaisempi kuin pullosta. Vahva kahvipapuisuus toki hallitsi makumaailmaa. KBF:ssä Aamupalassa oli myös mukana kivaa rapsakkuutta, jonka kaltaiseen en ole pulloversiossa törmännyt.

Founders Curmudgeon Old Ale
Curmudgeon oli heräteostos, mutta kannattavaksi osoittautunut sellainen. Tuhdin toffeekakkuisessa, miedosti kastanjaisessa ja kuivahedelmäisessä oluessa oli paljon rommisia ja viskisiä vivahteita. Erityinen, ihan omanlaisensa olut, josta ei makua puuttunut.

Buxton Rednik Stout
Rednik ei tuonut kuvaan mitään uutta edelliseen saman oluen maistelukertaan nähden, mutta silti sen täyteläisyys ja paahteisuus pääsi yllättämään, jopa hämmentämään. Mieto olut, joka tuntuu runkonsa ja suutuntumansa puolesta vähintään 6-7-prosenttiselta. Ongelmana Rednikissä oli vasta avatusta hanasta kuohunut valtaisa vaahto, jonka takia itse oluen määrä jäi lasissani vähän vähäisemmäksi.

Beer Hunter's Mufloni Amarillo Black Ale
Porilainen Black IPA oli tuoreen lakritsinen, maukas ja täyteläisen suunmukainen olut, jossa oli mukana pikkuisen sitrusta. Muistin tämän olevan hyvää, mutta hanasta tämä oli parempaa kuin ajattelinkaan. Harvinaisen tasapainoinen olut.

Ruosniemi ja Hiisi Konttorirutto Barley Wine
Konttorirutto tuli viimein maistettua KBF:ssä, eikä valinta kaduttanut. Moniulotteinen, jännittävä kokonaisuus, jonka makeahkon lakritsista päämakua täydensivät kuivahedelmäisyys, kinuskisuus, puumaisuus ja pieni greippinen katkeruus. Pieni särö tuli alkoholin hetkittäisestä nousemisesta pintaan ei-toivottuna terävyytenä.


Lopuksi, vaikka KBF olikin taas ihana oluttapahtuma, haluan antaa vielä pieniä parannusvinkkejä tapahtumanjärjestäjille ensi vuotta varten:

- Pyrkikää saamaan lyhennettyä iltojen loputtoman pitkiä jonoja tiskeille. Lyhentämisessä voisi auttaa, jos tapahtumaan saisi houkuteltua mukaan entistä useampia panimoita. Toinen mahdollisuus olisi muuttaa lippujen hinnoittelupolitiikkaa ja tasata sillä tapahtuman kävijämääriä tasaisemmin koko päivälle. Hyvä vaihtoehto olisi mielestäni tehdä iltapäivän tunneista ilmaisia esim. klo 16 asti, jonka jälkeen joutuisi maksamaan kympin sisäänpääsymaksun. Nyt KBF ei vedä ihmisiä iltapäivisin, mutta ilmaiset tunnit voisivat houkutella iltapäiviksikin paikalle reippaasti nykyistä enemmän väkeä. Ilmaisten tuntien vaihtoehtona voisivat toimia myös tastingit tai muu rauhallinen, ennakkoon varattavissa oleva ohjelma iltapäivisin.

- Hyödyntäkää myös sisätilat mahdollisimman hyvin. Kallioniemen lavan sisätilat antavat valtavia mahdollisuuksia tapahtumalle. Sisätiloissa voisi järjestää vaikkapa pienimuotoisia tastingeja ja luentoja, pitää oluttavarakirppiksen tai myydä panimojen tuotteita. Säästä riippumatta.

- Miettikää toisen, pienemmän tapahtumalasin ottamista kolpakon rinnalle. Nykyinen lasi ei sovi kaikille oluttyyleille, eikä ole optimaalisin lasi pienten annosten juojille.

- Tuokaa tapahtumaan lisää kasvisruokaa. Nytkin sitä oli jo jonkin verran ja se oli hyvää, mutta ruokaisia kasvisvaihtoehtoja kaivataan yhä lisää. 

Lisätietoja:

Kymijoki Beer Festivalin verkkosivut

Kymijoki Beer Festival-aiheinen haastatteluni:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti